Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Visko da się podłączyć na krótko ?

Doświadczony Użytkownik Awatar grabol
    BMW
    BMW e10 2002ti, e39, X5 4.8is
    "podoba mi się dźwięk zblokowanej wiskozy i tak chce jeździć" :D Za takie glupoty powinni karać i zabierać kluczyki od Bmw! Przesiadź się do hondy...:D
    Mozna przyspieszyć załączanie się wisko, ale jest to technicznie nie właściwe i głupie! Silnik się nie dogrzewa, kraci na mocy, potrafi uszkodzić pompę wodną jak rownież stanowi niebezpieczeństwo dla chlodnicy, maski itp gdy się urwie!

Doświadczony Użytkownik Awatar prezE32s
    BMW
    Było 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Psuć auto na siłę- bezcenne ;)

Początkujący Użytkownik Awatar ska22
    BMW
    BMW 735iA
    Czy ja napisałem ze podoba mi się dźwięk zablokowanej wiskozy? kolego grabol czytaj dokładnie bo widocznie tego nie robisz.W hondach z tego co mi wiadomo slychać wiejskie wydechy nie wiskozy. Napisałem ze dla mnie nie robi różnicy czy kupie nową czy też nie .

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 4.4 m62
    Cytat Zamieszczone przez ska22 Zobacz posta
    Czy ja napisałem ze podoba mi się dźwięk zablokowanej wiskozy? kolego grabol czytaj dokładnie bo widocznie tego nie robisz.W hondach z tego co mi wiadomo slychać wiejskie wydechy nie wiskozy. Napisałem ze dla mnie nie robi różnicy czy kupie nową czy też nie .
    co tak straszycie chlopaka ze sie urwie wentylator i tym podobne ja na zalaczonym wisko wrucilem z belgii 1500km i nic sie nieurwalo tymbardziej predkosc niebyla mala na autobanie rub jak uwarzasz chcesz miec wisko zalaczone tylko poto aby byl dzwiek to twoja sprawa napewno nic sie nieurwie a spalanie jak ktos liczy kazda kropelke bezyny to napewno bedzie wieksze

Doświadczony Użytkownik Awatar grabol
    BMW
    BMW e10 2002ti, e39, X5 4.8is
    Zrozumiałem, ze chodzi o dźwięk. Wielokrotnie miałem styczność ze zbyt zblokowaną wiskozą lub zamiennikiem gdzie rownież one chodzą częściej i jest to odczuwalny spadek mocy!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    dokładnie dodatkowo zaraz poleci pompa wody bo nie jest przystosowana do takiego obciążenia jakie wywołuje wentylator przy prędkości 6000 obr/min, wisko ma się rozłączać przy max 3000 obrotów jak jest sprawne. Również widziałem zamiennik bodajże hella które ma kumpel w e39 m52 i wyje nawet w zimie, wisko ma interweniować jak temp silnika dla m60 wzrasta ponad 95 *C i na chwile po dłuższym postoju np po nocy, potem ma absolutnie nie być spięte, zabiera ok 15 % mocy.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Cytat Zamieszczone przez 525d Zobacz posta
    dokładnie dodatkowo zaraz poleci pompa wody bo nie jest przystosowana do takiego obciążenia jakie wywołuje wentylator przy prędkości 6000 obr/min, wisko ma się rozłączać przy max 3000 obrotów jak jest sprawne. Również widziałem zamiennik bodajże hella które ma kumpel w e39 m52 i wyje nawet w zimie, wisko ma interweniować jak temp silnika dla m60 wzrasta ponad 95 *C i na chwile po dłuższym postoju np po nocy, potem ma absolutnie nie być spięte, zabiera ok 15 % mocy.
    Wisko i 15% z M60 przy pełnej mocy to 30kW, widziałeś kolego wentylator o takiej mocy??? Wybacz, ale inżynierem to chyba nie jesteś. Dla przykładu wentylator klimatyzacji w BMW ma 0.36kW.

Hella jest połączona od lat z Behrem i to jest pierwszy montaż. To jaki lepszy zamiennik kupić, taki sam z naklejką BMW na pudełku?

Wisko często jest wadliwe od początku z dwóch powodów:

- wyciek oleju, brak sprzęgania lub słabe
    - źle ustawiona fabrycznie blaszka bimetalowa do ustalania progu załączenia

Z oboma przypadkami spotkałem się co najmniej kilkukrotnie i to właśnie w Behr/Hella.

Nie zmienia to faktu, że spięte na stałe być nie może.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik Awatar slowik871
    BMW
    Bmw E38 735iA,Bmw e39 530dTouring,BMW535DTouring
    siema zgadzam sie z tym ze nie może być spięte znajomy miał zmostkowane wisko i chodziło caly czas mial silnik 3.0d w e39 jako ze mam styczność z tym silnikiem jezdzil tak dość dlugo ponad rok i kiedyś przy wyprzedaniu dał ostro do pieca prawdopodobnie to bylo przyczyną uszkodzenia jechał dość szybko i akurat stalo sie to powyzej 5 tys obr pompe wody wyrwało z korzeniami zerwało pasek wieloklinowy dziura w chlodnicy połamane plastiki rozpierducha polamany wentylator dzwięk fajny tylko ponad prawie 2 tys było do wydania.To jest tylko moje zdanie ale skąd takie pomysły?? ja swoje wisko wymieniałem bo też wyło bez końca tu jest film i slychać jak daje wymieniłem na ori i po sprawie jezdze ponad trzeci rok i wole cisze niż ryzyko jak w przypadku mojego znajomego ktory zmostkowal i olał cała sprawe

http://www.youtube.com/watch?v=yrkLHmdrAYw na filmie jest uszkodzone wisko po wymianie jest dużo ciszej
    Ostatnio edytowane przez slowik871 ; 08-03-2013 o 16:52

Początkujący Użytkownik Awatar ska22
    BMW
    BMW 735iA
    właśnie o takie coś mi chodzi kupię wiskozę nową może częściej będzie się załączała.

Zaawansowany Użytkownik Awatar slowik871
    BMW
    Bmw E38 735iA,Bmw e39 530dTouring,BMW535DTouring
    wisko możesz wymienić ale odradzałbym majsterkowanie bo efekt moze byc przykry kumpel jezdził rok i bylo ok i zalapal zonka wiem o co chodzi bo jego e39 robila przeciąg jak jechała :)