Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Problem ze skrzynią Automatyczną E38 5.4 M73

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 728i
    W EGS nie ma błędu, a w INPIE jak sprawdzić czy elektrozawory działają? Może i te sprzęgło dostało wycisk bo jak poprzednia skrzynia padła to może i ktoś wykończył sprzęgło. Kurde mogłem założyć drugie sprzęgło

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    W INPA trzeba wybrać F5 Status - a potem F3 Valves.
    Podczas przełączania będzie różnica.

Zapamiętaj jak wyglądają pozycje N i D(1), a potem podczas jazdy, gdy skrzynia wrzuca wyższe biegi, popatrz co się włącza/wyłącza przy D(2)
    D(1) = bieg 1-szy gdy wybierak jest w pozycji "D".

Wtedy sprawdzasz w różnych warunkach, czy i jak zmienia się stan jakiegoś elektrozaworu.
    Jak depniesz i się zrobi luz z 1-ki, to będziesz wiedział czy coś się zmieniło czy nie.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik Awatar doman
    BMW
    730 V8
    Cytat Zamieszczone przez arti89 Zobacz posta
    Poprawione :) a komputerem INPA kasowałem dane adaptacyjne skrzyni i nic nie pomogło. Wymieniłem czujnik ABS jak odpalę autko to kontrolka zgaśnie ale jak przekroczę 40 km/h to zapala się znów.
    Zapala Ci sie kontrolka abs czy kontroli trakcji czy obydwie ? Predkosciomerz działa normalnie ? Jak Ci sie zaswieca "ta" kontrolka to jaki błąd jest po podłączeniu do kompa ? Czujnik ABS oryginalny ?
    mialem ostatnio problem z czujnikiem i do momentu kiedy wysyłał jakieś sygnały (predkosciomierz wariowal)
    skrzynia rownież wariowala (abs i kontrola trakcji świeciły) aż padł (czujnik) całkiem i skrzynia zaczęła normalnie chodzi......

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 728i
    pali mi się kontrolka od ABS i Kontroli trakcji i na komputerze wyświetla błąd czujnika ABS lewy przód, założyłem drugi oryginalny ale używany muszę drugi jeszcze inny spróbować bo mam ich kilka i sprawdzę ale też podłącze pod komputer podczas jazdy

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 728i
    Witam pozwolę sobie powrócić do starego wątku z moją usterką:) ostatnio po podłączeniu pod komputer DIS-em wyskoczyły dwa błędy Converter Clutch mech.
    i Output speed to chyba oznacza że walnięty Converter tak?

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Jeszcze nie widziałem awarii konwertera -- nie umiem tak ot zdiagnozować.

Trzeba by sprawdzić obroty na wejściu i wyjściu skrzyni.
    W starych skrzyniach był tylko sensor na wyjściu, a w nowszych są 2 -- więc można sprawdzić prędkości.
    Zależy co się w konwerterze zepsuło. Jeśli sprzęgło jednokierunkowe, to będzie spory poślizg, ale nie całkowity luz.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 728i
    Właśnie chciałem kupić drugi cały konwerter ale nie mam pojęcia czy wtedy będzie już okej. Ale nadal ciągle zastanawia mnie ta Awaria kontroli trakcji i ABS bo zmieniałem już cztery czujniki ABS i ciągle to samo no to wkurzyłem się i mówię pewnie Pompa ABS siadła a że mam taką drugą to zmieniłem i nadal to samo i nic nie działa. Jest tylko taka sytuacja gdy odpalam auto to ASC i ABS się nie świeci działa normalnie lecz gdy zaczynam jazdę i i próbuje się rozpędzić to jest tak jakby coś mnie hamowało ja mu w gaz a ona słabnie i nie chce jechać gdy już z wielkim bólem przekroczę 40KM/h to od razu zapala się ABS i ASC i auto przyspiesza normalnie. zmieniam czujniki a to i tak nic nie daje zgaśnie tylko na chwile i w dodatku nie chce jechać

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 728i
    Mam pytanie czy jak kupie konwerter od silnika i skrzyni 5HP30 od 4.0 M60 albo 4.4 M62 to będzie pasować do mojej 5.4 M73?

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    w 4.4 inna asb a w m60 ma inne numery to sprzęgło