pytanie czy nie zostal zalany minerałem przez to ze mu cos dolegalo...
pytanie czy nie zostal zalany minerałem przez to ze mu cos dolegalo...
e38 m62TUb44 740i
Nie nie, pytałem poprzedniego właściciela czemu został zalany minerał i uzyskałem odpowiedź, że przysłowiowy Pan Henio stwierdził - przy wymianie -, że skoro samochód ma już ponad 200 tkm, to należy już minerałem zalać. Też się spotkałem z taką bzdurą przy swoich pierwszych czterech kółkach. A jak zlać tego minerała poprawnie, co by mi nie zalegało go zbytnio w silniku? Poza tym, że na ciepłym silniku, bo wtedy mniejsza gęstość, ale czy jakieś preparaty można zastosować? Spotkałem się też z praktyką, że zalewa się deczko świeżego i odpala na chwilę silnik.
Szybciutko zmieniaj na syntetyk zanim ten minerał zrobi jakąś krzywdę silnikowi.
O, znalazłem nawet fajny temat łączący Nulon/ceramizer i olej silnikowy.
Co prawda gostek wbił się na forum o CNC, ale niektóre odpowiedzi ze strony 1. prócz treści humorystycznej niosą wartość merytoryczną
http://www.cnc.info.pl/topics19/ceramizer-do-silnikow-poszukuje-informacji-opinii-vt15222.htm
Na uwagę zasługuje w szczególności zdjęcie dwóch głowic.
Olej zlewa się zawsze na ciepło.
Zlej całość korkiem spustowym i już. Trochę jak go będzie to wymiesza się z syntetykiem. Nic się nie stanie.
Od następnej wymiany będziesz miał już praktycznie sam syntetyk.
Możesz ewentualnie zrobić płukanie silnika (nie polecam) lub zwalić miskę oleju i ją też obejrzeć i wyszorować z osadu.
EDIT:
Heh, wlazłem na stronę ceramizera. Odfiltrowane opinie BMW: http://www.ceramizer.pl/content/view/65/46/
Jest jakiś Irek z E32 (znamy??) i Alojzy z 740, ale nie pisze jakim.
Taka ciekawostka :-)
Ostatnio edytowane przez brunoz ; 17-04-2013 o 14:00
Nein! Mein Schnitzel!
Lej spokojnie Mobil 0W40 New Life :)
Popieram przedmówce, ja jestem świeżo po wymianie na ten właśnie olej. Nie wiem co było wcześniej zalane ale zleciło coś o konsystencji smoły :(
Po wymianie silnik pracuje ciszej i jest jakby żwawszy. W maju jadę do polski i planuje wymienić go jeszcze raz tym samym olejem, podejrzewam że tym razem też zleci sporo syfu.
PZDR
WOLNOŚĆ TO NIE DOWOLNOŚĆ...
kiedy w maju jedziesz? zamowiles juz eurotunnel? jak jedxiesz 20 maja to mozeny zrobic sobie konwoj.
ja nadal sie upieram ze najlepszy bedzie Fuchs 5w30 gt1 pro c3. ja do buni a brat do subaru wlalismy i silniki zdecydowanie cichsze. olej bratu po trasie Polska UK nadal zolciutki.
Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
E38 740i V8 ma nowego Pana.
Jadę 3go maja, bilety juz mam. Nie wiem jak dobry jest Fuchs ale napewno zdaje egzamin skoro jest jak mówisz. Narazie mam zalany Mobil 0w40 new life i kupiłem juz zapas zeby wymienić jeszcze raz bo ktoś przedemną nie bardzo dbał o olej. Jak byś chciał sie spotkać gdzieś w Londynie to pisz na pw. PZDR
WOLNOŚĆ TO NIE DOWOLNOŚĆ...
Hehe, czytanie opinii o cermizerze na stronie ceramizera jest jak wybieranie proszku do prania sugerując się tylko tym co mówi Hajzer ;)