Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: Jak spu¶ciæ ca³y olej skrzyni automatycznej i go wymieniæ

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Ma³opolska

Jak spu¶ciæ ca³y olej skrzyni automatycznej i go wymieniæ

Prosi³ bym o dok³adn± instrukcje jak wymieniæ ca³y olej w skrzyni biegów automat e32 735 1991rok chodzi mi oczywi¶cie o ca³o¶æ oleju i dok³adne dane ile go wchodzi bo wiem ¿e sam filtr i standardowa wymiana to oko³o 3- litrów .... bo s³ysza³em ¿e 8litrów ...Pozdrawiam..

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Dobrze s³ysza³e¶ 8 litrów minimum, ale mo¿e byæ plus minus, nie mam teraz tej informacji dok³adnie w g³owie, a nie mam czasu na szukanie w dokumentach. W BMW niestety jak chcesz spu¶ciæ ca³y to zrzucasz skrzyniê i wyjmujesz sprzêg³o hydrokinetyczne. Chyba, ¿e dynamicznie, robi³em tak kiedy¶ i te¿ siê da, do znalezienia w sieci. Tylko w mercu by³ spust w sprzêgle.
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Ale przy wymianie jednak ca³y olej siê miesza? te¿ o tym my¶la³em ale to chyba tylko w przypadku zaniedbanych skrzyñ bo ja zmieniam a¿ zaczêsto ale tak± mam manie bo zmieniam nawet czerwony olej. Wiêc w tym przypadku skoro po wymianie i d³u¿szy czas olej jest nadal czerwony to raczej znaczy ¿e ogólnie olej stary te¿ nie by³ spracowany. Nawet nie wiem co ile siê wymienia ale ¶rednio wymieniam co 2ty¶ km i po tym dystansie przy wymianie olej jest czerwony wiec chyba jest okej. Zreszt± 4hp22 pracuje tak wspaniale ¿e zawsze kiedy dam do Kickdowna mam ³ezki w oczach a i przy spokojnej je¼dzie nawet nie wiadomo kiedy skrzynia zmienia bieg jedynie poznaæ to daje d¼wiêk zmieniaj±cych siê obrotów silnika.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 03-03-2013 o 20:55

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    745 e65
    Sk±d
    janów lub
    bo w dobrej skrzyni zawsze jest czysty olej

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    Olej w automacie wymieniasz co 2 tys km ???

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Cytat Zamieszczone przez ManiacDrifting Zobacz posta
    ale ¶rednio wymieniam co 2ty¶ km
    To przynajmniej o 38 ty¶ za wczesnie :D
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    e32 diesel
    Sk±d
    bi³goraj
    Mo¿na odessaæ podci¶nieniowo.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kubas525
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    BMW 730iA V8 (e32) , BMW 528i Touring (e39)
    Sk±d
    Lipsk
    Dok³adnie, jak mi wymieniali w warsztacie, to wyssali to specjalnym urz±dzeniem a potem za pomoc± strzykawy uzupe³nili :)
    http://7er.pl/album.php?albumid=284&attachmentid=4946 <-- moja 7er :)

BMW
    Freude am Fahren

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Ale nie da siê odessaæ z konwertera, tylko z miski. To równie dobrze mo¿na spu¶ciæ korkiem.
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Ma³opolska
    Cytat Zamieszczone przez ManiacDrifting Zobacz posta
    Ale przy wymianie jednak ca³y olej siê miesza? te¿ o tym my¶la³em ale to chyba tylko w przypadku zaniedbanych skrzyñ bo ja zmieniam a¿ zaczêsto ale tak± mam manie bo zmieniam nawet czerwony olej. Wiêc w tym przypadku skoro po wymianie i d³u¿szy czas olej jest nadal czerwony to raczej znaczy ¿e ogólnie olej stary te¿ nie by³ spracowany. Nawet nie wiem co ile siê wymienia ale ¶rednio wymieniam co 2ty¶ km i po tym dystansie przy wymianie olej jest czerwony wiec chyba jest okej. Zreszt± 4hp22 pracuje tak wspaniale ¿e zawsze kiedy dam do Kickdowna mam ³ezki w oczach a i przy spokojnej je¼dzie nawet nie wiadomo kiedy skrzynia zmienia bieg jedynie poznaæ to daje d¼wiêk zmieniaj±cych siê obrotów silnika.

Chce zmieniæ olej bo co¶ przeci±ga na 2 biegu a czasem szarpnie na 1 biegu przy redukcji i zastanawiam siê czy mo¿e to byæ wina mostu??? bo co¶ w nim przeskakuje jak daje R i s³ychaæ taki g³uchy d¼wiêk jak by waliæ w niego m³otkiem ...a jak jadê wolno to czuæ jak z 1 na 2 bieg wrzuca bo jest szarpniêcie takie lekkie ale nie jest to p³ynna zmiana moim zdaniem i boje siê ¿e co¶ jest nie tak..Jak sprawdziæ czego to wina i czy istnieje jaka¶ regulacja ?? bo jak jecha³em z wiêksz± prêdko¶ci± to czuæ by³o ¿e przeæi±ga bieg i zmienia go z lekkim szarpniêciem ....mo¿liwe ¿e skrzynia mo¿e byæ przelana?? zbyt du¿± ilo¶ci± oleju bo mój ziomek tak stwierdzi³ patrz±c na miarkê....Je¶li macie kogo¶ godnego polecenia co¶ siê specjalizuje w bmw i tych skrzyniach i nie jest naci±gaczem i bajkopisarzem .. w Krakowie Lub okolicach do 100 km i móg³ bym podjechaæ na sprawdzenie ¿eby siê przejecha³ i powiedzia³ co i jak to chêtnie przyjmê kontakt
    Ostatnio edytowane przez nbe32 ; 10-03-2013 o 15:11

Podobne w±tki

1. Jak spu¶ciæ CA£Y p³yn ch³odniczy z uk³adu?
    Przez Kecaj w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 18-10-2012, 14:08
  2. Jaki olej do skrzyni automatycznej?
    Przez RobRoy w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 08-02-2010, 23:27
  3. Olej do skrzyni automatycznej 730d
    Przez coboss w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 17-08-2009, 10:21
  4. [ pozostale] olej w automatycznej skrzyni biegow