Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: relaisbox przewietrzanie wnętrza Park Ventilation

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r

relaisbox przewietrzanie wnętrza Park Ventilation

Witam, jak w temacie. Nabyłem moduł przewietrzania z wiązką potrzebną do podłączenia, odnalazłem kostkę dużą czarną nad schowkiem, podpiąłem do wiązki modułu ale jest jeszcze mała kostka 2 piny od modułu i nie wiem gdzie ją podpiąć. Nie widać żadnej wolnej podobnej kostki w okolicach nad schowkiem. Czy ona też jest potrzebna czy to może od webasto? I jeszcze jedno jak uruchomić za pomocą przycisku zeit ta funkcję? Coś tam wybierałem jakieś godziny, pojawiało się AUS i AN raz się paliły 2 kropki obok zeit raz jedna raz migały obie, ale dmuchawa nie działała. Na jednym z forum wyczytałem że nie działa poniżej 16 stopni. Prawda to może ktoś to sprawdzić u siebie? I może ktoś napisze jak to dokładnie działa. Na AN mogłem dwa czasy ustawiać i na AUS

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    ta kostka jest do wpiecia wentyaltorka komputeró w skrzynce w komorze silnika

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    No dobra w takim razie nie biorę tej malej kostki pod uwagę, podpinam dużą czarną, ustawiam sobie godziny przewietrzania i o wybranej godzinie słychać coś pyka w tym module jednocześnie klapy się ruszają od nagrzewnicy i miga dioda przy przycisku zelt czyli tak jakby działało i miało przewietrzać ale dmuchawa nie działa. Wyczytałem gdzieś że poniżej 16stopni nie działa ta funkcja, mógłby ktoś sprawdzić u siebie tą funkcję teraz jak jest zimno?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Ta kostka mała idzie do panelu klimy/ogrzewania.
    Ona właśnie załącza nadmuchy.
    Potrzebny jest jeszcze specjalny przekaźnik który załącza zasilanie wentylatora. Zamienia się oryginalny z 4 nogami na przekaźnik z 5 nogami i wbudowaną diodą. Ja sobie przerobiłem ori i założyłem podstawkę z diodą.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Rozumiem że chodzi o przekaźnik ten w skrzynce bezpieczników po maską niebieski od dmuchawy K4 chyba czy coś takiego. Trochę dziwne bo mam dużą tą czarną kostkę ale nie mogę odnaleźć tej małej właśnie. Od modułu Relaisbox do tej dwu pinowej wtyczki idą dwa cienkie kabelki szaro niebieski i szaro zielony. A czy po podpięciu do wiązki auta te kabelki mają dalej taki sam kolor czy jakiś inny. Może jakbym wsadził odpowiedni przekaźnik i wpiął się gdzieś w kable od wiązki tymi szarymi od modułu to by zadziałało? Zastanawia mnie jeszcze ta informacja że poniżej 16 stopni nie działa przewietrzanie, mógłby ktoś sprawdzić u siebie ile w tym prawdy?

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    podepnę się pod temat i będą obserwował ponieważ też myślę o tym :)