Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: [ elektryka] Nie dzia³a o¶wietlenie wnêtrza i centralny zame

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    e38
    Sk±d
    Wawa

[ elektryka] Nie dzia³a o¶wietlenie wnêtrza i centralny zame

Witam szanownych Panów i Panie.
    Problem dotyczy e38 z rocznika 1994.
    Nie dzia³a mi o¶wietlenie wnêtrza i jednocze¶nie centralny zamek. Wszystkie bezpieczniki sa ca³e(o ile niema bezieczników w miejscach innych ni¿ pod mask±). Ne uda³o mi sie znale¶æ ¿eby kto¶ mia³ podobny problem. Pytanie brzmi czy centralny zamek i o¶wietlenie wnêtrza maj± wspólny sterownik?(mo¿e to on siê spali³?) Bêde wdziêczny za wszyskie wskazówki :D

Pozdrawiam

S± jeszcze bezpieczniki z ty³u w baga¿niki tam gdzie masz aku-tam sprawdz :|

Sterownik centralnego i oswietlenia jest za schowkiem pasazera tzw. Ground Module. Nalezy go otworzyc w dol i pociagnac do tylu. Pod nim jest sterownik, ale raczej to beda bezpieczniki..

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    e38
    Sk±d
    Wawa
    Bezpieczniki w baga¿niku sprawdzone- wszystkie ma³e s± ok. Pytanie brzmi czy który¶ z tych du¿ych bezpiczników tez móg³ siê spaliæ i czy mo¿e on obs³ugiwaæ wspomniane funkcje?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    e38
    Sk±d
    Wawa
    Trwa³o to trochê, ale wreszcie znalaz³em chwilê ¿eby rozwi±zaæ zaistnia³y problem i jak siê okaza³o spotka³a mnie niespodzianka(dodam ¿e w miêdzyczasie przesta³ dzia³aæ te¿ ABS i kontrola trakcji).
    Wybra³em siê do mojego kolegi który jest elektro-specem:). Szukali¶my przyczyn niedzia³aj±cego zamka centralnego i o¶wietlenia, nikt bowiem nie spodziewa³ siê ¿e mo¿e mieæ to cos wspólnego z ABSem i kontrol± trakcji. Okaza³o siê inaczej....
    Po 6 godzinach poszukiwañ i rozpruciu ca³ego wnêtrza znalaz³em przyczynê...
    zwar³y sie kable od tylnej lewej lampki(umieszczonej na s³upku). Kable potopi³y izolacjê(napewno nie pomogli¶my robi±æ dwa razy zwarcie celowo). Tak siê z³ozy³o ¿e "bieg³" tamtêdy tez kabel od czujnika absu, wiêc zwarcie by³o docæ rozleg³e.
    Tak oto okaza³o siê ¿e piernik mo¿e mieæ co¶ do wiatraka. WIdaæ w e38 niedzia³aj±ce o¶wietlenie wnêtrza i ABS potrafi± mieæ ze sob± wiele wspólnego:)

Pozdrawiam

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    Ma³a Ladacznica E30 M10 Coupe
    Sk±d
    WPI
    Cos wtym jest! U mnie lamka w tylnym slupku miala polamane (nadtopione) mocowanie zarowki od jupiterka do czytania! Przy probie wlaczenia moglo stac sie to samo Proponuje sprawdzic w swoim aucie. Gdyby nie awaria tylnej rolety jezdzilbym dalej z mina na pokladzie.
    ;)
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=VDqIJUMsR3A].:WIERNOSC jest NUDNA:.[/URL] :D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •