Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Sportowe sprężyny Jamex na przód?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32

Sportowe sprężyny Jamex na przód?

Witam,
    Jakiś czas temu wymieniłem sprężyny przednie na nowe Lesjofors, gdyż jedna ze starych pękła. Po wymianie auto poszybowało do góry o kilka dobrych centymetrów dzięki czemu straciło na urodzie :( Stare sprężyny były o jeden zwój krótsze i zapewne dzięki temu stało niżej. By powrócić do poprzedniego stanu chciał bym założyć sportowe sprężyny JAMEX -40 mm http://darstuning.com.pl/sprezyny-ob...ia-7--40-00mm/ . I teraz pytanie do was. Czy ktoś ma może zamontowane takie sprężyny i może coś o nich powiedzieć oraz czy -40 mm można założyć do zwykłych amortyzatorów?

Z góry dzięki za pomoc

Zaawansowany Użytkownik Awatar kubosh
    BMW
    E46 330xd E53 4.4i E65 730d lift
    Blog
    9
    Również jestem ciekaw co i jak .

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 diesel
    -40 właściwie można ale da to tylko efekt w postaci obniżenia i lepszego prowadzenia na prostej,gładkiej powierzchni. Co stracimy to komfort,szybciej padnie amor,zwiększy się nerwowość autka,na większych dołach pojawi się dobijanie. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie twardszych amortyzatorów i nie za twardych lekko krótszych sprężyn. Niestety komplet poważnych amortyzatorów to nie zakup springów z allegro.

Zaawansowany Użytkownik Awatar PiotrekV8
    BMW
    e32 730iA V8
    Mam u siebie Jamexy -40 z tyłu, sporo twardsze od seryjnych spręzyn, możesz śmiało zakładac do ori amorów, nic nie będzie dobijało, a co do nerwowości która to wszyscy namiętnie powatarzaja jeden po drugim(a zapewne 10% z nich jeździło na takim zestawie...) to nie wiem skąd to biorą, po pierwsze nie odczuwam u siebie żadnej "nerwowości" po drugie nie wiem kto xxxx po dziurawych drogach na tyle aby odczuć, że mu auto ucieka czy coś w tym stylu
    Ostatnio edytowane przez EVAN ; 26-02-2013 o 20:44
    Zobacz moją siódeme http://7er.pl/showthread.php/8202-e3...85-730iA-V8-93

freshtimer - za młody by być klasykiem, za stary by być platikiem

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    ja latam już dość długo na jamexach -40 przód,cała zawiecha przednia była odnawiana,amory były jeszcze w bd stanie....co mogę powiedzieć...zobaczymy po zużyciu się szybszym lub późniejszym,jak dla mnie jest ok,przód poszedł niżej jak chciałem ze smakiem,komfort na 8x17 i profilu 45 był obniżony w porównaniu do tych samych felg i sprężyn ori, poza tm mówię też ze wszystko jest sztywniejsze bo wszystko jest nowe,wg mnie prowadzenie się poprawiło,natomiast ten sezon polatam na 16 calowych felgach i troszkę wyższym profilu i myślę że nic więcej nie trzeba mi będzie :) :D
    o żadnym dobijaniu u mnie nie ma mowy ( tak na marginesie )

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32
    W takim razie nie będę się zastanawiał i wstawiam Jamexy na przód. Nawet jeśli trochę szybciej padną amory to i tak warto, bo póki co przód wygląda jak od terenówki i strasznie razi to w oczy.

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Cytat Zamieszczone przez piotrek85 Zobacz posta
    W takim razie nie będę się zastanawiał i wstawiam Jamexy na przód. Nawet jeśli trochę szybciej padną amory to i tak warto, bo póki co przód wygląda jak od terenówki i strasznie razi to w oczy.
    otóż to :) ja właśnie dlatego zmieniałem springi :D i ten układ mi odpowiada nie za nisko i nie za twardo,a z zużyciem się okaże....jak padnie amor to trzeba będzie złożyć nowe już dostosowane

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 diesel
    Panowie a jeżdziliście kiedyś na poważnym sportowym zawieszeniu typu np. b8,koni - chyba najbardziej popularne,a nie na zwykłych amorach i obcietych springach czy pseudo gwintach. polecam. Z własnego doświadczenia, może nie z 7er ale z mniejszych bmw, różnica jest ogromna, prowadzenie, kontrola, i ciągła styczność z kół z asfaltem a nie nerwowość i podskakiwanie na dołkach. Fakt e32 nie jest stworzone na tor ale zakładanie sztywnych, niskich sprężyn na ori amor i mówienie że to jest dobre to :(. Chyba że zależy nam tylko i wyłącznie na wyglądzie i obniżeniu środka ciężkości to jak najbardziej. Lecz tu najlepiej sprawdziło by się zawieszenie pneumatyczne.
    Mam nadzieje że nikogo nie obraziłem:D . Wyraziłem tylko moją subiektywną opinie!

Zaawansowany Użytkownik Awatar jpj
    BMW
    E32/E46/4R
    Cytat Zamieszczone przez laki7 Zobacz posta
    Panowie a jeżdziliście kiedyś na poważnym sportowym zawieszeniu typu np. b8,koni - chyba najbardziej popularne,a nie na zwykłych amorach i obcietych springach czy pseudo gwintach. polecam...
    Ja mam taki setup w drugiej swojej E32 + http://tnij.at/weitec + w zasadzie cały nowy zawias z poli. Auto jest bardzo precyzyjne w prowadzeniu. Wbrew pozorom w miarę komfortowe.
    Ostatnio edytowane przez jpj ; 11-05-2017 o 09:22

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Ja osobiscie nie widzę sensu zmiany ori amortyzatorów czy samych sprężyn na krótsze-sztywniejsze. Zwłaszcza w 7er. No moze jedynie względy wizualne.