Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: Sportowe sprê¿yny Jamex na przód?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E32
    Sk±d
    Z STAD

Sportowe sprê¿yny Jamex na przód?

Witam,
    Jaki¶ czas temu wymieni³em sprê¿yny przednie na nowe Lesjofors, gdy¿ jedna ze starych pêk³a. Po wymianie auto poszybowa³o do góry o kilka dobrych centymetrów dziêki czemu straci³o na urodzie :( Stare sprê¿yny by³y o jeden zwój krótsze i zapewne dziêki temu sta³o ni¿ej. By powróciæ do poprzedniego stanu chcia³ bym za³o¿yæ sportowe sprê¿yny JAMEX -40 mm http://darstuning.com.pl/sprezyny-ob...ia-7--40-00mm/ . I teraz pytanie do was. Czy kto¶ ma mo¿e zamontowane takie sprê¿yny i mo¿e co¶ o nich powiedzieæ oraz czy -40 mm mo¿na za³o¿yæ do zwyk³ych amortyzatorów?

Z góry dziêki za pomoc

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar kubosh
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E46 330xd E53 4.4i E65 730d lift
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    9
    Równie¿ jestem ciekaw co i jak .

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    e32 diesel
    Sk±d
    bi³goraj
    -40 w³a¶ciwie mo¿na ale da to tylko efekt w postaci obni¿enia i lepszego prowadzenia na prostej,g³adkiej powierzchni. Co stracimy to komfort,szybciej padnie amor,zwiêkszy siê nerwowo¶æ autka,na wiêkszych do³ach pojawi siê dobijanie. Lepszym rozwi±zaniem jest zastosowanie twardszych amortyzatorów i nie za twardych lekko krótszych sprê¿yn. Niestety komplet powa¿nych amortyzatorów to nie zakup springów z allegro.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar PiotrekV8
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e32 730iA V8
    Sk±d
    SzczeciN
    Mam u siebie Jamexy -40 z ty³u, sporo twardsze od seryjnych sprêzyn, mo¿esz ¶mia³o zak³adac do ori amorów, nic nie bêdzie dobija³o, a co do nerwowo¶ci która to wszyscy namiêtnie powatarzaja jeden po drugim(a zapewne 10% z nich je¼dzi³o na takim zestawie...) to nie wiem sk±d to bior±, po pierwsze nie odczuwam u siebie ¿adnej "nerwowo¶ci" po drugie nie wiem kto xxxx po dziurawych drogach na tyle aby odczuæ, ¿e mu auto ucieka czy co¶ w tym stylu
    Ostatnio edytowane przez EVAN ; 26-02-2013 o 20:44
    Zobacz moj± siódeme http://7er.pl/showthread.php/8202-e3...85-730iA-V8-93

freshtimer - za m³ody by byæ klasykiem, za stary by byæ platikiem

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    ja latam ju¿ do¶æ d³ugo na jamexach -40 przód,ca³a zawiecha przednia by³a odnawiana,amory by³y jeszcze w bd stanie....co mogê powiedzieæ...zobaczymy po zu¿yciu siê szybszym lub pó¼niejszym,jak dla mnie jest ok,przód poszed³ ni¿ej jak chcia³em ze smakiem,komfort na 8x17 i profilu 45 by³ obni¿ony w porównaniu do tych samych felg i sprê¿yn ori, poza tm mówiê te¿ ze wszystko jest sztywniejsze bo wszystko jest nowe,wg mnie prowadzenie siê poprawi³o,natomiast ten sezon polatam na 16 calowych felgach i troszkê wy¿szym profilu i my¶lê ¿e nic wiêcej nie trzeba mi bêdzie :) :D
    o ¿adnym dobijaniu u mnie nie ma mowy ( tak na marginesie )

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E32
    Sk±d
    Z STAD
    W takim razie nie bêdê siê zastanawia³ i wstawiam Jamexy na przód. Nawet je¶li trochê szybciej padn± amory to i tak warto, bo póki co przód wygl±da jak od terenówki i strasznie razi to w oczy.

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    Cytat Zamieszczone przez piotrek85 Zobacz posta
    W takim razie nie bêdê siê zastanawia³ i wstawiam Jamexy na przód. Nawet je¶li trochê szybciej padn± amory to i tak warto, bo póki co przód wygl±da jak od terenówki i strasznie razi to w oczy.
    otó¿ to :) ja w³a¶nie dlatego zmienia³em springi :D i ten uk³ad mi odpowiada nie za nisko i nie za twardo,a z zu¿yciem siê oka¿e....jak padnie amor to trzeba bêdzie z³o¿yæ nowe ju¿ dostosowane

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    e32 diesel
    Sk±d
    bi³goraj
    Panowie a je¿dzili¶cie kiedy¶ na powa¿nym sportowym zawieszeniu typu np. b8,koni - chyba najbardziej popularne,a nie na zwyk³ych amorach i obcietych springach czy pseudo gwintach. polecam. Z w³asnego do¶wiadczenia, mo¿e nie z 7er ale z mniejszych bmw, ró¿nica jest ogromna, prowadzenie, kontrola, i ci±g³a styczno¶æ z kó³ z asfaltem a nie nerwowo¶æ i podskakiwanie na do³kach. Fakt e32 nie jest stworzone na tor ale zak³adanie sztywnych, niskich sprê¿yn na ori amor i mówienie ¿e to jest dobre to :(. Chyba ¿e zale¿y nam tylko i wy³±cznie na wygl±dzie i obni¿eniu ¶rodka ciê¿ko¶ci to jak najbardziej. Lecz tu najlepiej sprawdzi³o by siê zawieszenie pneumatyczne.
    Mam nadzieje ¿e nikogo nie obrazi³em:D . Wyrazi³em tylko moj± subiektywn± opinie!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Roobs
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Sk±d
    Wroc³aw
    Ja osobiscie nie widzê sensu zmiany ori amortyzatorów czy samych sprê¿yn na krótsze-sztywniejsze. Zw³aszcza w 7er. No moze jedynie wzglêdy wizualne.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2015
    BMW
    e32
    Sk±d
    Osjaków
    ja te¿ mam jamex-y na przodzie -40mm. wizualnie ok-jest tak jak chcia³em, komfort lepiej ni¿ na origna³ach które mia³em bo nie wynosi na zakrêtach.jest twardziej sztywniej ale bez przesady, je¼dzi siê dobrze chocia¿ na wiêkszej dziurze czy wyboju zdarza siê ¿e dobije. przejecha³em na nich oko³o 20ty¶. przez 4 lata i nadal siê trzymaj± chocia¿ wizualnie rdza i odpadaj±ca farba. -40 dobry wybór na originale amory ale nastêpne spê¿ynki kupiê juz lepszej jako¶ci-firmy.

Podobne w±tki

1. Sprê¿yny JAMEX do e38
    Przez asluk w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 88
    Ostatni post / autor: 28-11-2013, 20:59
  2. Sprê¿yny przód JAMEX
    Przez Derreg w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 31-01-2011, 20:06
  3. [pozostale] Sprê¿yny Jamex -45 mm.
    Przez bitek-bitek w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 28-01-2011, 09:04
  4. Sprê¿yny Jamex wymiary
    Przez tomi5 w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 16-05-2009, 09:41
  5. [mechanika] Sportowe sprê¿yny od e34 przód
    Przez jabollo w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 12-02-2009, 18:56

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów