Mam ten sam problem - też mam oryginalną nawigację i mimo, że nie używam to planuję ją zostawić. Opcji jest kilka - zależy od budżetu. Możesz kupić zestaw za trzy stówki jak i za półtora klocka. Z autopsji w e36 miałem zestaw 130mm Powerbass S-5C i grało to (zważywszy na miejsce zamontowania - w e36 w okolicach nóg) uczciwie - przypuszczam, że w e38 - w drzwiach + wytłumienie zagra dobrze. Fakt, że zasilałem to nieoryginalnym radiem - Nakamichi CD-45z, nie wiem jeszcze jak sprawi się oryginalny odbiornik. Jest tez uDimension z serią EL (Comp 5). Pamiętam, że Helix robił coś w okolicach 5-6 stówek za zestaw ale nie do końca sobie przypominam model. Ważne aby zestawy umieścić solidnie i wytłumić elementy drzwi tak, żeby nie wpadały w rezonans głośnikami. W 6-8 stówkach za przód powinieneś się zmieścić. Tektonicznego basu nie będzie, ale przestrzeń bankowo. Pewnie, że można zrobić nagłośnienie za 5 i za 10kPLN ale wtedy cały system do wymiany razem z kablami, zasilaniem i likwidacją nawigacji - tylko, czy ma to sens pozostawiam Tobie. Ja się nie napinam, jak skończę inne drobiazgi, które mi zostały to pomyślę nad głośnikami, może przy okazji robienia podsufitki wmontuję wysokotonowe w przednie słupki.