Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 13 z 13

W±tek: Lambda i gaz, powtarzaj±ce siê b³êdy sond po wymianie na nowe

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    W³a¶nie zmieni³em gazownika. Poprawia to co poprzedni za poprzedniego w³a¶ciciela spartaczy³. Obecny http://www.pitec.pl/ niestety nie znalaz³em opinii. Wiem tylko ¿e znajomy robi³ tam 750 i by³ zadowolony.

Powiem ¿eby sprawdzili szczelno¶æ, ale z tego co Kolega wy¿ej pisze, to faktycznie jest normalne.

Kolektor jest nawiercony zgodnie ze sztuk±, bardzo blisko g³owicy i na równej wysoko¶ci (na zdjêciu jeszcze stary, gdzie otwory by³y niemal losowo wywiercone).

Wtryski jak na zdjêciu. Na dniach wlatuj± Hany pojedyncze, te maj± nakulane przesz³o 100tys i gazownik stwierdzi³ ¿e to one s± problemem w mojej instalacji. Ju¿ pomijaj±c to jak auto jedzie na gazie, zauwa¿yli¶my ¿e rozje¿d¿aj± siê czasy wtrysku miêdzy lewym a prawym rzêdem. Powiedziano mi ¿ebym przed wizyt± wymieni³ sondy na sprawne i przejecha³ na benzynie trochê kilometrów. Zauwa¿y³em kiedy¶ ¿e silnik na benzynie pracuje du¿o lepiej dopiero po ok. 200km.

Auto oleju pali bardzo ma³o, miêdzy wymianami co 10tys dolewam mo¿e litr? Nic siê nie kopci za nim a czê¶æ tego ubywaj±cego oleju leci z uszczelnienia pod dwumasem. Na pewno ch³odniczy siê te¿ nie miesza, by³y robione g³owice, uszczelki a p³ynu nie ubywa. Wiêc raczej nic siê dziwnego nie wydobywa z wydechu.

Bêdê dawa³ znaæ co i jak. Ten osad na sondach faktycznie móg³ byæ spowodowany gazem, dzia³a³ on bardzo bardzo ¼le a ja wci±¿ odk³ada³em wizytê. Tak czy owak bêdê je wykrêca³ za miesi±c ¿eby sprawdziæ. Te które wyci±gn±³em chyba s± do wyrzucenia, okopcenie widaæ te¿ wewn±trz wiêc pewnie sam czujnik ju¿ nie bedzie dzia³a³ jak nale¿y.

Za monta¿ Hana pojedynczych gazownik krzyczy 1300z³ z podpiêciem sond i strojeniem. Du¿o/ma³o ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Inur;
    zauwa¿yli¶my ¿e rozje¿d¿aj± siê czasy wtrysku miêdzy lewym a prawym rzêdem. Powiedziano mi ¿ebym przed wizyt± wymieni³ sondy na sprawne i przejecha³ na benzynie trochê kilometrów. Zauwa¿y³em kiedy¶ ¿e silnik na benzynie pracuje du¿o lepiej dopiero po ok. 200km.
    bo normalnie jak jezdzisz na gazie silnik ustawi ci siê pod ¼le wyregulowany gaz (korekty d³ugoterminowe LTFT ), utrudniaj±c jego wyregulowanie, st±d mog± byæ te¿ problemy na zimnym kiedy rusza na benzynie, albo jak jedziesz tylko na benz, a po 200km na benz to ju¿ LTFT siê ustawia pod benzynê i chodzi dobrze na benz i mo¿na wtedy gaz ustawiaæ pod poprawne dzia³anie na benz

przy okazji po 200km na benz wyjdzie czy masz szczelny dolot i czy nie masz innych problemów ( u mnie po naprawach i uszczelnieniu korekty spad³y z +15-20% do +0-3%)

podobny efekt jak po je¼dzie 200-300km na benzynie bêdzieszmia³ po skasowaniu adaptacji (korekt LTFT) i przejechaniu 50-100km

rozjazdy miêdzy rzêdami mog± byæ spowodowane nierowna praca listew - mo¿na zregenerowac równocze¶nie, zak³adam ¿e wszystkie cewki dzia³aj±, mo¿e te¿ byæ lewe powietrze bardziej po jednej stronie ni¿ drugiej, mo¿e te¿ nieszczelno¶ci na drodze przy podpieciu listew do kolektora , przy listwie lub przy kolektorze, a mo¿e jeden katalizator nie domaga, a mo¿e sonda lambda ktoras, warto zrobiæ pe³n± diagnostykê kompem
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 07-03-2013 o 22:22

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    e38 740 4.4 lift
    Sk±d
    deu
    Je¶li hodzi o listwy Hana to cena hurtowa za 4 cyl to oko³o 360 zeta czyli u Ciebie 720 plus monta¿. Ja prz tak nawierconym kolektorze stosuje dodatkowo przed³u¿ki dysz aby gaz by³ podawany do cylindra .S± przed³u¿ki igielitowe lub metalowe ,te pierwsze trzeba za³o¿yæ jakie¶ dwa centymetry przed zaworami a metalowe mo¿na przy. Przed³u¿ki powoduj± to ¿e gaz ( nie odbija siê od ¶cianek kolektora i przez bezpo¶rednie wtry¶niêcie go do cylindra uzyskuje siê stechiometryczne spalanie.)Przed³u¿ki bêd± mia³y jakie¶ 8-12 cm. te igielitowe trzeba troszke krótsze poniewarz je¶li sê tu¿ przy zaworach to temperatura spalania po paru ty¶.kilometrach je poprzepala a metalowe nie ale przy metalowych troche ciê¿ko z monta¿em.
    Ostatnio edytowane przez matiqq ; 08-03-2013 o 08:06

Podobne w±tki

1. [elektryka] Praca sond lambda a szczelno¶æ wydechu
    Przez 525d w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30-12-2012, 11:17
  2. [silnik] B³±d sond lambda
    Przez rosomak79 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 27-12-2012, 18:13
  3. [elektronika] Gdzie s± przewody sond lambda? V12
    Przez Michal750 w dziale Seria e38