Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: Lambda i gaz, powtarzaj±ce siê b³êdy sond po wymianie na nowe

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ

Lambda i gaz, powtarzaj±ce siê b³êdy sond po wymianie na nowe

Jakie¶ 10tys km wymieni³em obydwie sondy lambda bo jedna zg³asza³a b³±d. Wyczyta³em tutaj ¿e sondy i tak powinno siê wymieniaæ co ok. 150-200tys km wiêc odpu¶ci³em sobie wymianê wadliwej. Kupi³em oryginalne Bosche i od razu do tego przep³ywkê Boscha. Po monta¿u odpi±³em aku na noc. Auto wyra¼nie lepiej pracowa³o szczególnie po odpaleniu wiêc nie jecha³em na kompa sprawdziæ czy s± jeszcze jakie¶ b³êdy.

Dzi¶ przy okazji diagnozy czujnika ABS okaza³o siê, ¿e w silniku pojawi³y siê ju¿ 4 b³êdy - sterowanie jednej z sond lambda, 2 b³êdy "b³±d sonda lambda 1" 2. Do tego jeszcze czujnik po³o¿enia wa³u co jest w ogóle nonsensem bo nigdy nie mia³em problemów z odpalaniem. Po usuniêciu b³êdów, przejecha³em siê 30km na benzynie, po powrocie znów pojawi³ siê b³±d sterowanie sond± lambda. Obydwie pracuj± przy 0.41 i 0.45V, napiêcie zmienia siê o 0.01V. Jedna ma korektê 25%, druga 0%.

Od jakiego¶ czasu mam problemy z gazem, prawdopodobnie ze sk³adem mieszanki. Z braku czasu od pó³ roku siê nie mogê za to zabraæ. Plan by³ taki - wymieniæ sondy i dopiero wtedy zrobiæ gaz ¿eby wszystko móc dobrze wystroiæ. Czy z³a mieszanka, prawdopodobnie zbyt uboga mo¿e powodowaæ uszkodzenie sond? Bo teraz ju¿ nie wiem co robiæ. Mechanik stwierdzi³ ¿ebym siê dowiedzia³ czy instalacja gazowa ma obej¶cie sond lambda ale jak dobrze rozumiem to w sekwencji takie co¶ nie mo¿e mieæ miejsca?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    Jakie¶ 10tys km wymieni³em obydwie sondy lambda bo jedna zg³asza³a b³±d. Wyczyta³em tutaj ¿e sondy i tak powinno siê wymieniaæ co ok. 150-200tys km wiêc odpu¶ci³em sobie wymianê wadliwej. Kupi³em oryginalne Bosche i od razu do tego przep³ywkê Boscha. Po monta¿u odpi±³em aku na noc. Auto wyra¼nie lepiej pracowa³o szczególnie po odpaleniu wiêc nie jecha³em na kompa sprawdziæ czy s± jeszcze jakie¶ b³êdy.

Dzi¶ przy okazji diagnozy czujnika ABS okaza³o siê, ¿e w silniku pojawi³y siê ju¿ 4 b³êdy - sterowanie jednej z sond lambda, 2 b³êdy "b³±d sonda lambda 1" 2. Do tego jeszcze czujnik po³o¿enia wa³u co jest w ogóle nonsensem bo nigdy nie mia³em problemów z odpalaniem. Po usuniêciu b³êdów, przejecha³em siê 30km na benzynie, po powrocie znów pojawi³ siê b³±d sterowanie sond± lambda. Obydwie pracuj± przy 0.41 i 0.45V, napiêcie zmienia siê o 0.01V. Jedna ma korektê 25%, druga 0%.

Od jakiego¶ czasu mam problemy z gazem, prawdopodobnie ze sk³adem mieszanki. Z braku czasu od pó³ roku siê nie mogê za to zabraæ. Plan by³ taki - wymieniæ sondy i dopiero wtedy zrobiæ gaz ¿eby wszystko móc dobrze wystroiæ. Czy z³a mieszanka, prawdopodobnie zbyt uboga mo¿e powodowaæ uszkodzenie sond? Bo teraz ju¿ nie wiem co robiæ. Mechanik stwierdzi³ ¿ebym siê dowiedzia³ czy instalacja gazowa ma obej¶cie sond lambda ale jak dobrze rozumiem to w sekwencji takie co¶ nie mo¿e mieæ miejsca?
    napiêcie na windach powinno zmieniaæ siê sinusoidalnie w zakresie oko³o 0.1-0.9V

korekta maksymalna +25% oznacza ¿e co¶ jest po maksie nie tak z dozowaniem mieszanki i kompuer nie jest w stanie wysterowac ...wa¿ne jeszcze na które korekty patrzysz LTFT czy STFT bo obie mówi± ci co innego

czujniki po³o¿enia walków wcale nie musz± wp³ywaæ na odpalanie, jak jest b³±d to trzeba wymieniæ, przy okazji zobacz czy to ten sam bank co sonda, a w ogóle czujniki masz 2 wiêc mo¿esz je zamieniæ i patrzeæ gdzie jakie b³êdy bêd± i odczyty

z³a mieszanka jak najbardziej mo¿e uszkodziæ sondy lub skróciæ ich ¿ycie
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 20-02-2013 o 14:46

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    e38
    Sk±d
    soko³ów podlaski
    Co do sk³adu mieszanki to czy dobrze masz powiercony kolektor-nie ³apie lewego powietrza? Bo u mnie jak gazownicy zak³adali gaz to mia³êm ca³y czas problemy ze sk³adem mieszanki, je¼dzi³em do nich z reklamacj±, regulowali, podpinali pod kompa i zaczeli wymy¶laæ ¿e sonda do wymiany itp. Dopiero jak sam siê za to wzie³em i znalaz³em nie szczelno¶ci w ¼le powierconym kolektorze problem ze sk³adem mieszanki usta³ i nagle sondy siê naprawi³y.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar lionix
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    jaki masz gaz

bo np do staga nie podlacza sie lambd

ja mam staga w e36, podlaczylem lambde to mi szala³ silnik i w ogole jaja byly, odlaczylem lambde, ustawilem gaz- malina na gazie i benie

bo stag w algorytmie swojej pracy nie korzysta ze wskazan sondy

Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Dziêki za konkretne odpowiedzi.

Shebi Odno¶nie korekt nie odpowiem - musia³bym jeszcze raz sprawdziæ na kompie ale to dopiero po weekendzie. B³±d by³ czujnika po³o¿enia wa³u korbowego a je¶li dobrze rozumiem to tu problem ju¿ jest wiêkszy ni¿ przy wa³ku.

hubbimakow Ostatnio mia³em robione uszczelnienie ca³ego dolotu, wszystko powymieniane. Przy okazji wymieniali w³a¶nie kolektor, bo w moim gazownicy siê nie popisali i powiercili porty na ró¿nej wysoko¶ci. Kolektora nie sprawdza³em, jak mam byæ szczery to dalej s³ychaæ syczenie z silnika szczególnie przez jak±¶ sekundê dwie po zgaszeniu, zanim zamach siê nie zatrzyma. Jestem ciekaw czy M60B40 taki d¼wiêk wydaje czy mo¿e byæ problem gdzie¶ z nieszczelno¶ci±.

lionix Sterownik jest Stag 300-8. Je¿eli sterownik nie korzysta z sond to o czym to mo¿e ¶wiadczyæ w moim przypadku?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    skoro tak syczy a¿ to mo¿e ci co¶ schrzanili z dolotem dodatkowo - posprawdzaj to lewe powietrze w takim razie psikajac wszêdzie po silniku i dolocie i obserwuj±c STFT czy siê zmienia i w która stronê

mo¿e jaki¶ wezyk od gazu siê odpial te¿

nie masz "twardego hamulca" - wspomaganie hamulca dzia³a ok?

u mnie sondy podpiete s± do lpg landi omegas i jest ok

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar lionix
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    lionix Sterownik jest Stag 300-8. Je¿eli sterownik nie korzysta z sond to o czym to mo¿e ¶wiadczyæ w moim przypadku?
    w takim razie ja bym zacz±³ od od³±czenia sond od staga, pod³±czenia ich oryginalnie do benzyny, skasowaæ b³êdy i zobaczyæ...powinno byæ ok....problemy z prac± silnika i/lub sondami w przypadku podpiecia ich w gaz to powszechny problem...

co do mieszanki.... to tu trza ju¿ kompa do gazu...sprawdziæ czasy wtrysku, mno¿nik,ci¶nienie, mapy...ew. ustawiæ wszystko na nowo...
    ja to ustawia³em bez sond w e36 i jest malina... stag 300... podpiêcie lambdy u mnie powodowa³o problemy

i tak jak radz± koldzy sprawdziæ oczywi¶cie ewentualne nieszczelno¶ci...

ja bym zrobi³ tak
    od³±czy³ sondy
    sprawdzi³ wycieki gazu (tester szczelno¶ci, tester gazu taki jak na SKP)
    sprawdzi³ czy nie ³apie lewego powietrza gdzie¶ (ja u¿ywam dzikiej metody na plaka/samostart)
    skasowaæ b³êdy
    ustawianie gazu
    powinno byc git

Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    skoro tak syczy a¿ to mo¿e ci co¶ schrzanili z dolotem dodatkowo - posprawdzaj to lewe powietrze w takim razie psikajac wszêdzie po silniku i dolocie i obserwuj±c STFT czy siê zmienia i w która stronê
    mo¿e jaki¶ wezyk od gazu siê odpial te¿
    nie masz "twardego hamulca" - wspomaganie hamulca dzia³a ok?
    u mnie sondy podpiete s± do lpg landi omegas i jest ok
    Hamulec jest ok, co do nieszczelno¶ci i syczenia przy gaszeniu to gazownik stwierdzi³ ze to mo¿e byæ sprawa plastikowego kolektora dolotowego, akurat jak zwróci³em mu na to uwagê to powiedzia³ ¿e to nic dziwnego. Plakiem jeszcze nie sprawdza³em bo na razie auto stoi u mechanika.

Odno¶nie gazu - okazuje siê, ¿e sondy nie s± podpiête do sterownika. Gazownik to autoryzowany dystrybutor Stag'a, stwierdzi³ ¿e nie ma takiej opcji ¿eby w sekwencji nie by³o sygna³u z sond. Wiêc k³óci siê to trochê z tym co kto¶ wy¿ej napisa³, ¿e Stag nie korzysta z sygna³u.

Z tego co piszecie wynika, ¿e sondy s± podpiête albo do gazu albo do DME? Czy mo¿na sygna³ podpi±æ i tu i tu?

Po wykrêceniu sond oczom moim ukaza³ siê taki widok:
    http://7er.pl/showthread.php/29269-O...e-zdj%C4%99cie

Za³o¿one stare sondy, wszystko na razie ok...

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Hamulec jest ok, co do nieszczelno¶ci i syczenia przy gaszeniu to gazownik stwierdzi³ ze to mo¿e byæ sprawa plastikowego kolektora dolotowego, akurat jak zwróci³em mu na to uwagê to powiedzia³ ¿e to nic dziwnego. Plakiem jeszcze nie sprawdza³em bo na razie auto stoi u mechanika.

Odno¶nie gazu - okazuje siê, ¿e sondy nie s± podpiête do sterownika. Gazownik to autoryzowany dystrybutor Stag'a, stwierdzi³ ¿e nie ma takiej opcji ¿eby w sekwencji nie by³o sygna³u z sond. Wiêc k³óci siê to trochê z tym co kto¶ wy¿ej napisa³, ¿e Stag nie korzysta z sygna³u.

Z tego co piszecie wynika, ¿e sondy s± podpiête albo do gazu albo do DME? Czy mo¿na sygna³ podpi±æ i tu i tu?

Po wykrêceniu sond oczom moim ukaza³ siê taki widok:
    http://7er.pl/showthread.php/29269-O...e-zdj%C4%99cie

Za³o¿one stare sondy, wszystko na razie ok...
    dziwne to stwierdzenie gazownika odno¶nie kolektora

jak auto stoi u gazownika to nie ma lepszej okazji ¿eby sprawdziæ dolot psikajac, ka¿dy gazownik powinien mieæ miernik obd co korekty poka¿e, tylko niech to przy tobie zrobi

ja w instalacji landi renzo omegas mam sondy pod³±czone i tu i tu

jak gaz by³ ¼le wyregulowany to ci wali³ i po sondach bo z³a mieszanka byla... jak d³ugo to móg³ je i uszkodziæ

...imo zmien gazownika na jakiego¶ polecanego na forach gazowych, jak z warszawy to polecam zak³ad na ul. s³omianej

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    e38 740 4.4 lift
    Sk±d
    deu
    Witam:Moje pytanie odno¶nie instalacji gazowej jakie masz za³o¿one wtryskiwacze? Czy kolektor jest nawiercony zaraz przy wtryskach benzynowych, czy wy¿ej ? Co do syczenia to u mnie te¿ je s³ychaæ po zgaszeniu i jest to normalne. Przy instalacji Stag 300 nie jest wymagane podpiêcie s±d lambda ,normalny gazownik skorzysta z testera obd i doreguluje sk³ad mieszanki do ( D³ugiej i krótkiej ) koekty. Ja my¶le ¿e masz za³o¿onego Staga na listwach wtryskowych Valteka a to mo¿e byæ a raczej napewno jest powodem Twoich problemów.Co do s±dy ze zdjêcia to od gazu przy ubogiej mieszance mia³by¶ sonde z bia³awym nalotem a przy bogatej okopcon± a twoja wygl±da jakby auto podbiera³o olej. Ja do v8 zak³adam te¿ Stagi ale z listwami Kehin lub zamiennik Hana , mo¿na te¿ daæ wtryski firmy Brc. Moje szczê¶ie Bmw7 4.4l pali miasto 13-15 trasa od 9-10 do150 powy¿ej czyli 200i wiêcej ok 16.
    Ostatnio edytowane przez matiqq ; 07-03-2013 o 18:49

Podobne w±tki

1. [elektryka] Praca sond lambda a szczelno¶æ wydechu
    Przez 525d w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30-12-2012, 11:17
  2. [silnik] B³±d sond lambda
    Przez rosomak79 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 27-12-2012, 18:13
  3. [elektronika] Gdzie s± przewody sond lambda? V12
    Przez Michal750 w dziale Seria e38