Witam Panów :)
Mam pytanko, jak ogarn±æ temat, abym w tylnej zapalniczce mia³ ci±gle napiêcie, które nie zanika po wyci±gniêciu kluczyka ze stacyjki?
Witam Panów :)
Mam pytanko, jak ogarn±æ temat, abym w tylnej zapalniczce mia³ ci±gle napiêcie, które nie zanika po wyci±gniêciu kluczyka ze stacyjki?
Musia³by¶ poci±gn±c zasilanie od akumulatora.
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
Od aku trochê trudno ci±gn±æ kabel. My¶lê, ¿e od którego¶ ze ¶wiate³ek wewnêtrznych bêdzie pro¶ciej. Pytanie, jaki pr±d jest Ci potrzebny, ¿eby nie obci±¿yæ za bardzo instalacji. Zapalniczka na pewno nie mog³aby ju¿ chodziæ, ale ³adowarka do komórki, jak najbardziej.
Musisz poci±gn±æ zasilanie bezpo¶rednio od akumulatora i zabezpieczyæ obwód bezpiecznikiem 10A. W ka¿dym innym przypadku - pod³±czenie pod lampki czy cokolwiek innego - pr±d bêdzie od³±czany po przej¶ciu samochodu w tryb "ekologiczny" po bodaj¿e 10 minutach od wy³±czenia stacyjki czy braku jakiejkolwiek aktywno¶ci (uruchamiania kolejnych odbiorników) w aucie.
Hmm, potrzebujê dzia³aj±ca zapalniczkê na ok. 5A. Czyli pozostaje podci±gniêcia kabelka z aku. Jakiej grubo¶ci kabel bêdzie odpowiedni na te 5A?
A zapalniczka jest od³±czana razem z ca³o¶ci± czy w tryb u¶pienia wprowadza j± jaki¶ osobny modu³?
Dla 5A wystarczy 1,5mm2 - bêdzie z zapasem. W ka¿dym razie bezpiecznik to podstawa. Zapalniczka od³±cza siê z reszt± auta.
A czy przy obci±¿eniu 4,5A bezpiecznik 5A bêdzie ok?
Bezpieczniki jak ka¿da inna chiñszczyzna ... Daj 5A i zobacz. Jak siê spali to daj 7,5A i powinno byæ ok.
Ostatnio edytowane przez pio ; 20-02-2013 o 14:09
ok, dziêki za wskazówki w temacie, bêdê ogarnia³ :)
Nie zapomnij daæ bezpiecznika przy samym aku a nie gdzie¶ dalej. Na zapalniczkê i przewód 1,5mm2 to mo¿na ¶mia³o bezpiecznik 20A.
Bezpieczniki dobiera siê do grubo¶ci przewodu.
Mo¿na daæ grubszy przewód i mniejszy bezpiecznik ale nie odwrotnie.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein