Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 20

W±tek: Kodowanie modu³u ¶wiate³ - zapytanie...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    Konin

Kodowanie modu³u ¶wiate³ - zapytanie...

Witam
    jestem pocz±tkuj±cy wiêc bardzo proszê o wyrozumia³o¶æ :p
    w³a¶nie naby³em przewód do komunikacji z moim e65 3.0d z 2003r. i po usterce modu³u ¶wiate³ i wymianie na inny dostrzeg³em problemy... w sumie dwa: jako, ¿e modu³ by³ z auta z 2006r. i obs³ugiwa³ ¶wiat³a skrêtne oraz asystenta ¶wiate³ d³ugich to mam w³a¶nie takie dwa b³êdy..... i teraz chcia³bym wy³±czyæ jakby te funkcje...
    na mój ch³opski rozum wystarczy zakodowaæ aby te funkcje nie by³y aktywne i bêdzie wszystko ok ale mogê siê myliæ ... a jak siê nie mylê to, pytanie jak to zrobiæ....
    mo¿e kto¶ ¿yczliwy da³ by pomocne wskazówki... albo nakierowa³ mnie na jak±¶ instrukcjê kodowania....

z góry dziêkujê z ¿yczliwo¶æ i pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    e65 3.0d
    Sk±d
    suwa³ki
    Kodowanie przeprowadzasz na zap³onie (je¿eli s³aby akumulator to zalecane jest podpiêcie prostownika)
    nadwozie E65, modu³u do komunikacji CAS, w miejscu modu³u na którym bêdziesz pracowaæ (pod F4) wybraæ RSMC, upewniæ siê, ¿e w WORK plik fsw_psw.man jest pusty.

wiêc w F2 wybraæ sg_codieren i daæ F3, poczekaæ a¿ zakoduje siê prawy modu³ AHL, daæ F1 i wybraæ LSMC, daæ F3, poczekaæ, az zakoduje siê lewy modu³ AHL, daæ F1 i wybraæ LMA, daæ F3 i poczekaæ, az zakoduje siê modu³ swiate³. wy³±czysz zap³on, wyci±gniesz kluczyk, odczekaj chwile , w³±cz zap³on i sprawd¼ czy AHL dzia³a.

Je¿eli wiesz o co chodzi to poradzisz .

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    Konin
    dziêkujê za info...
    jeszcze nie wiem o co chodzi ale du¿o czytam... i sk³adam wszystko w ca³o¶æ a dziêki takim osobom jak ty mam du¿e szanse powodzenia....
    wiêc wielkie dziêki...teraz tylko muszê zrozumieæ co pisa³e¶ hehe

dzienks

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    Lukasz7 chyba po zlosci napisales ta instrukcje. Chlopak napisal ze jest zielony . Niewiadomo czy ma pakiet standard tools. Napisz od a do z co i jak .

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    Konin
    no zielony jestem... ale znalaz³em takie co¶:
    "Witam, znalaz³em opis jak zakodowaæ nowy modu³ skrêtu, czy kto¶ by mi móg³ powiedzieæ czy jest poprawny:

1. £adujesz profil Expert mode (chyba ¿e masz Revtor's NCS Expert profile to wtedy ten) (u góry z menu bodaj file-> load profile)
    2. Wciskasz F1
    3.Wciskasz F3
    4. Wybierasz model e60
    5. Wybierasz modu³ przez jaki chcesz siê po³±czyæ ( w Twoim przypadku lepiej przez CAS, bo masz nowy modu³ ¶wiate³ wiêc przez LMA mog± byæ b³êdy)
    6. Wciskasz BACK
    7. Wciskasz Process ECU
    8. Wybierasz interesuj±cy Ciê modu³ w Twoim wypadku LMA lub LM2 lub LMA2 ( w zale¿no¶ci jaki masz tam modu³)
    9. Wciskasz Read ECU
    10. Przechodzisz do C:\NCSEXPER\WORK i otwierasz notatnikiem plik FSW_PSW.TRC, usuwasz ca³± jego zawarto¶æ i zapisujesz jako FSW_PSW.MAN (w Twoim przypadku je¶li nic nie edytujesz, tylko chcesz nauczyæ modu³ swojego wyposa¿enia mo¿esz po prostu utworzyæ pusty plik w notatniku o nazwie FSW_PSW.MAN wa¿ne aby w notatniku wybraæ w okienku do zapisu typ pliku "Wszystkie pliki" a nie plik tekstowy bo inaczej zapisze Ci plik jako FSW_PSW.MAN.txt i wtedy nie zadzia³a)
    11. Wciskasz Change Job
    12. Wybierasz z listy SG_CODIREN
    13.Naciskasz Execute Job
    i powiniene¶ mieæ po chwili zakodowany modu³. Nie wiem tylko czy on odrazu zaczyta z CAS twoje obecne FA czy bêdziesz musia³ dodawaæ je wszystkie rêcznie.

FA mo¿esz zaczytaæ rêcznie z modu³u CAS, w tym celu wy³±cz NCS'a i w³±cz go ponownie.

1.Wykonaj kroki od 1-5 które opisa³em wy¿ej.
    2.Wcisnij Enter FA.
    3. Przepisz sobie na kartke ca³± listê FA (bêdzie ich trochê);
    4. Wy³±cz NCS'a i w³±cz go ponownie
    5. Postêpuj zgodnie z krokami od 1-5 z tym, ¿e tym razem w 5 kroku wybierz modu³ ¶wiate³ (LMA, LM2, LMA2 w zale¿no¶ci od modelu)
    6. Wci¶nij Enter FA
    7. Sprawd¼ czy wszystkie kody które masz na kartce s± te¿ na tej li¶cie. Je¶li nie to dodaj tych których nie ma ka¿dorazowo klikaj±c add, je¶li s± jakie¶ inne ni¿ te które Ty masz na li¶cie to usuñ je klikaj±c backspace
    8. Je¶li wszystko jest tak jak na kartce to wy³±cz program a je¶li nie to po dodaniu tych kodów naci¶nij ok i postêpuj jak poni¿ej.
    9. Kliknij back
    10. Kliknij Process ECU
    11. Wybierz swój modu³ swiate³ z listy
    12. Kliknij change job
    13. Wybierz z listy FA_WRITE
    14. Kliknij Execute Job

Po chwili powinno byæ wszystko dodane."

------------- dotyczy innego problemu ale mo¿na wykorzystaæ do logicznego pouk³adania co i jak... jak my¶lê

no chyba ¿e kto¶ mnie za rêkê poprowadzi...

pzdr

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    e65 3.0d
    Sk±d
    suwa³ki
    Jest tego sporo, nie wystarczy sam kabelek trzeba mnóstwo innych sk³adników o których nie sposób pisaæ ot tak sobie, opu¶ci³em 3 punkty.Kolega technics wspomo¿e i bêdzie ok.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    Konin
    Cytat Zamieszczone przez lukasz7 Zobacz posta
    Jest tego sporo, nie wystarczy sam kabelek trzeba mnóstwo innych sk³adników o których nie sposób pisaæ ot tak sobie, opu¶ci³em 3 punkty.Kolega technics wspomo¿e i bêdzie ok.
    Ok chlopaki jak znajdziecie czas to opiszcie dokladnie co i jak a ja zabiore sie do pracy... a wdziecznosci mojej nie bedzie konca ...

Pzdr

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    Co do kodowania modulow to napewno nie pomoge , bo sie na tym nie znam . Ale w zainstalowaniu inpy i ncs dam sobie rade .

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    Konin
    Koledzy czekam jutro na przesy³kê... wiêc wtedy bêdê móg³ cokolwiek powiedzieæ...
    pakiet z inp± i ncs-em na sucho bez kabla zainstalowa³em... jest du¿o instrukcji w necie... wiêc przewidujê tylko problemy ewentualne ze sterownikami do kabla... bo reszta wymaga zwyk³ego zaawansowania w sofcie... takiego ogólnego... zreszt± po¿yjemy to zobaczymy :p
    a co do kodowania to tutaj w³a¶nie potrzebna bêdzie pomoc... w³a¶ciwie to dziwnym jest ¿e nie powstaj± w tym temacie jakie¶ poradniki... hmm przecie¿ nie takie rzeczy w necie s± hehe

ale trudno mo¿e jak wiêcej trudu bêdzie to i wiêksza przyjemno¶æ jak ju¿ co¶ wyjdzie ....

pzdr i dzienks Wam za odpowiedzi...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    e65 3.0d
    Sk±d
    suwa³ki
    Nie dziw siê ludzie za takie co¶ bior± kasê i nie ka¿dy chêtnie opisuje wszystko krok po kroku zw³aszcza na forum publicznym.Po instaluj wsio i pisz. Szperaj ci±gle jest kilka fajnych porad w necie .Ja równie¿ szuka³em i po woli do celu ,nie za wiele otrzyma³em pomocy z zewn±trz,wiêc czytaj czytaj i jeszcze raz czy.....

Podobne w±tki

1. [elektryka] zapytanie do. interfejsu??
    Przez wm w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 75
    Ostatni post / autor: 02-11-2015, 14:25
  2. [E38] Kodowanie ¶wiate³ dziennych.
    Przez BMW750i w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 25-10-2013, 13:11
  3. Zapytanie o pó³o¶
    Przez PrzemozzE32 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-10-2012, 14:33
  4. zapytanie