Ja kupiłem filtr Mana do 5hp24, jestem 1000 km po wymianie i skrzynia jak narazie pracuje znakomicie. Za tydzień wymienię drugi raz olej i mam nadzieję że będzie rewelacja ☺️
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Ja kupiłem filtr Mana do 5hp24, jestem 1000 km po wymianie i skrzynia jak narazie pracuje znakomicie. Za tydzień wymienię drugi raz olej i mam nadzieję że będzie rewelacja ☺️
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
U mnie na razie po wymianie (filtr + uszczelka + 3,5 litra oleju) jakies 30 km i jest cudnie.
miałem awarię przewodów na chłodniczce oleju
wyciekło mi troszkę oleju w trakcie naprawy
no i pewnie tez sporo zanim ją znalazłem i usunąłem
pytanie jaki olej mam teraz dolać
wiem tylko tyle że obecny ma kolor jasno brązowy
skrzynie była na naprawie pare miechów temu ale niestety nie wiem jaki olej wlali
nie dowiem się też od firmy co robiła bo nie chce mieć z nimi więcej do czynienia
Jesli jest tak jak mówisz to jest to dexron III sprawdź tabliczkę znamionowa na skrzyni - powinna być czarna w tym przypadku
moja skrzynia to 5HP-24
słuchajcie w 5hp24 oleju przy wymianie trzeba miec jakies 12l . wylewasz caly olej ze skrzyni ten z obudowy, skrecasz wszystko z nowym filtrem, zalewasz skrzynie pod korek,zakrecasz korek,odlaczasz waz powrotny od chlodnicy oleju skrzyni i wlaczasz na chwile auto az wyleci stary olej, jak cisnienie opadnie to wylaczasz auto i znowu dolewasz nowej oliwy, wlaczasz auto i tak z 5x az zacznie z weza chlodniczki leciec czysty olej. A wymieniac po 4l oleju to mozecie ale nie w 5hp23 4 :D
wiesz.. jest kilka teorii i na pewno wymiana całości najepsza oczywiście
1. nie ruszać bo to dożywotnio zalane i sie posypie po wymianie (podejrzewam że moja teoretycznie nie powinna już żyć więc i skrzynia powinna dopełnić żywota) koszt albo 0zł albo nowa skrzynia
2. standardowa wymiana cykliczna (wylewasz 3 litry, zmianiasz filtr i tak w kolko i jest ok) ta opcja moim zdaniem to złota opcja ale niestety nikt tego nie robi od poczatku - koszt ok 200zl
3. wymiana całego oleju i filtra - koszt ok1000zł
ja wybrałem do swojej e32 4HP22/EH opcje 2 chociaż możliwe że jestem pierwszym wymieniającym w tym aucie ale myślę że chyba lepsze to niż opcja 1 chociaż i tak jeszcze samo spuszczenie powtórzę pewnie 1-2 razy
Opcja nr 2 - zanim olej się wyczyści, to trzeba dokonać dużo cyklów wymian, przy czym za każdym razem trzeba wymienić filtr, a to już generuje koszta zanim uzyskasz efekt czystego oleju.
Po drugie (zdaję sobie sprawę, że to rzadkość) nie wiadomo jaki tam jest olej. Zmieszanie różnych olei też może doprowadzić do awarii skrzyni.