Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 40

W±tek: Gdzie sie podzia³ olej? :(

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków

Gdzie sie podzia³ olej? :(

Ostatnio spotyka mnie pasmo niepowodzeñ, najpierw cos ze skrzynia biegów siê dzia³o a teraz to :-/ Jak kupi³em autko to wymieni³em od razu filtr oleju i olej na Castrol Magnatec 10W/40. Przejechalem ju¿ oko³o 7 ty¶ km i nagle cos mi zacze³o stukac w silniku. Zacza³em siê zastanawiaæ co to jest a¿ nagle przy dzisiejszej je¼dzie zapali³a mi sie na chwile czerwona lampka od oleju. Podjecha³em pod gara¿, wyjmujê bagnet, patrze o on prawie suchy :( Mój b³±d ¿e przez ca³y okres u¿ytkowania nie sprawdzi³em ani razu poziomu oleju, dopiero teraz jak zacze³o stukaæ. W zwi±zku z tym mam do was kilka pytan: Ile kosztuj± orientacyjnie pier¶cienie do 740i ? Czy wystarczy zmieniæ pier¶cienie czy trzeba robiæ szlif? Mówi± ¿e mineralny bardziej uszczelnia uk³ad ale nie chce zalewac tego syfu do swojego samochodu. Chce pozostac przy pó³syntetyku. I znowu wydatek...¯ycie jest ciêzkie :-/

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice
    Generalnie mineralny to do poloneza nasze silniki powinny pracowaæ na syntetyku... i my¶lê, ¿e jak wymienisz na syntetyk wszystko wróci do normy.
    Dreams from Dreams - 7er...

A skad podejrzenie ze to pierscienie? Zalewaj woz olejem pojezdzij i zobaczysz czy dalej stuka. Stawiam na samoregulatory zaworowe.
    Jesli 740 to Twoj nowy nabytek, to przy wymianie oleju kup sobie uszczelke pod miske olejowa
    http://bmwfans.info/original/E38/Lim...1/ill-11_1657/
    czesc nr 4 i sprawdz dokrecenie pompy oleju.
    Nie sadze zeby cokolwiek zlego sie stalo z silnikiem z powodu chwilowego braku zasilania olejem. Inna sprawa gdzie sie podzial olej...
    Sprawdzales wycieki?
    Jesli nie ma tzn. ze spalil olej. Napisz ile dolales przez te 7 tys km od wymiany.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Pablo ale jednej rzeczy nie rozumiem. Syntetyk ma mniejsza lepko¶æ ni¿ pó³syntetyk i ma tendencje do "wyp³ukiwania" wiêc czemu uwazasz ¿e jak zaleje olej o ni¿szej lepko¶ci to wszystko wróci do normy? Nie neguje tego co napisa³es ale chcê ¿eby¶ mi wyja¶ni³ bo nie rozumiem :)

Sylwek wycieki sprawdza³em. Auto jest garazowane i na pod³odze jak wyje¿dzam z garazu nie ma ani grama oleju. Sprawdza³em równiez na kanale, wszystko suche stad moje podejrzenie pier¶cieni bo skoro nie wycieka to znaczy ¿e go spala. Olej to nie kamfora i raczej sie nie ulotni³. Co¶ siê musia³o przecie¿ z nim staæ. Przez te 7 ty¶ km co zrobi³em nie dola³em nic oleju bo nawet nie sprawdza³em poziomu. Dzisiaj dolejê i zobacze czy bêd± stuki.

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice
    heheh dobra teoria tyle, ¿e in¿ynierowie BMW brali pod uwagê g³ównie gêsto¶æ w³a¶ciw± - kana³y s± cienkie i dlatego podatne na przytykanie przy zastosowaniu gêstego oleju jak np. minera³. W wiêkszo¶ci przypadków stuki, o których mówisz to vanos jest on g³o¶niej s³yszalny je¿eli zastosujesz gêsty olej do momentu jego rozgrzania. Je¿eli masz w±tpliwo¶ci pogadaj z kim¶, kto rozbiera³ silniki z buniek i zapytaj co z nagarem a raczej gdzie on jest ;)
    Dreams from Dreams - 7er...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    735i 99
    Sk±d
    Zielonka
    Komplet pier¶cieni na jeden t³ok oko³o 80 zeta (Getz).
    Ceny zaczynaj± siê s± od 40.
    Regulatory zaworowe 40 z³. Tylko idzie ich 32 sztuki.

Je¿eli nie ma wycieku to olej siê spali³, a jak siê spali³ to pier¶cienie.
    Je¿eli chodzi o szlif to nie bedzie potrzebny. Cylindry s± pokryte jakim¶ dziwnym materia³em, który ciê¿ko jest zarysowaæ. Ja po 400 ty¶. km g³ad¼ mia³em idealn± a sta³y mi pier¶cienie na trzech cylindrach.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Sk±d
    Aachen
    Czy to pier¶cienie czy nie- przekonasz sie robi±c próbe olejow±.
    Trzeba sprawdziæ kompresje cylindrów- je¶li gdzie¶ s± zu¿yte pier¶cionki, to wyjdzie przy sprawdzaniu kompresji. Je¶li na którym¶ cylindrze bêdzie mniejsza (bo chyba nie wszystkie pier¶cienie naraz trafi³ szlag!?), to wlewa sie do cylindra, przez otwór po ¶wiecy troche oleju i znowu robi próbe. Je¶li kompresja wraca na chwile do normy, to znaczy ¿e pier¶cienie s± do wymiany. Je¶li nie- to raczej "góra" silnika: zawory, g³owica, itd.

Poza tym, jak silnik pali olej to mo¿e to byæ te¿ wina uszczelniaczy zaworowych.

To nie s± fachowe i sprawdzone informacje, a tylko zas³yszane tu i tam
    Pozdro

ac_kotlet...
    Wszystko sie zgadza, tylko dodam, ze do proby olejowej daje 50 ml. Wiesz na pewno ile to jest %%% :D
    Zrob kompreche i bedziesz wiedzial czy pierscienie, ale nie sadze.... Szlifu sie nie robi. Cylindry pokryte sa nikasilem - nie wolno tego ruszyc

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC
    Cytat Zamieszczone przez Pablo_gl
    Generalnie mineralny to do poloneza nasze silniki powinny pracowaæ na syntetyku....
    Wybaczcie niemog³em siê powstrzymaæ
    A gaz do zapalniczek i kuchenek :hah:

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Adam stac Ciê na to ¿eby zalewac benzyne do silnika V8? Je¶li tak to tylko pozazdro¶ciæ dobrej pracy !

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •