a to zawsze te same cylindry zg³aszaj± wypadanie zap³onów?
Je¶li tak, to najpro¶ciej pozamieniaæ cewki miejscami i wtedy piêknie wychodzi, czy to cewki czy nie.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
dziwi mnie ¿eby to by³y cewki bo wszystkie mam nowe boscha ori bardzo czêsto wypada na 5 i 4 czasem na 2 i tyle ...
EDIT:
dzisiaj rano jak go odpali³em to zaraz pod³±czy³em pod inpe i wszed³em w parametr ROUGH:
tu kompletnie zimny i zaraz po odpaleniu:
troszkê cieplejszy z 2 minuty po odpaleniu:
zaraz potem na 4 i 5 cylindrze pokaza³o siê wypadanie zap³onów....
Kolega wy¿ej dobrze radzi , pozamieniaj cewki je¶li problem przeniesie sie na inne cylindry oznaczaæ to bêdzie uszkodzenie cewki
Ostatnio edytowane przez Miko³aj ; 15-02-2013 o 12:28
A mówi³e¶, ¿e bêdzie piku¶, jak ju¿ wrócisz do Wawy :)
Ale wracaj±c do tematu, wsadzi³e¶ cewki wszystkie nowe Ty, czy w³a¶ciciel Ci powiedzia³, ¿e takie s±?
Je¿eli wszystkie s± nowe i w ogóle nie pali od czasu do czasu, a sondy wyrzucaj± check engine, to mo¿e fajki, nie wiem czy s± oddzielnie tutaj, czy zintegrowane z cewkami. Wygl±da na to, ¿e to zap³on, bo jakby by³ problem z wtryskami to by nie wyrzuca³ chceck engine, a tak dostaje paliwo w wydech i dlatego monitoruje.
Je¿eli nie masz oscyloskopu to najlepiej podmieniæ te cewki z 5 i 6stego cylindra z innymi miejscami i obserwowaæ co siê dzieje. Je¿eli siê przeniesie to cewki, je¿eli zostanie to albo fajki, a jak nadal nie, trzeba pomierzyæ oscyloskpem sterowanie cewek, bo mo¿e byæ DME lub wi±zka
Zdarza³o mi siê tak, ¿e ubity by³ stopieñ koñcowy w DME, który sterowa³ cewkami i wtedy by³y takie numery, ale to wychodzi³o na kompie jako ignition output stage, czy jako¶ podobnie, ju¿ nie pamiêtam.
pozdrawiam Bartek
panowie , dok³adnie takie same objawy. jak opisujecie mia³em przez lewe powietrze co po rozgrzaniu na tyle siê uszczelnialo ¿e silnik by³ ju¿ w stanie to wyregulowaæ
3 zimy spece od bmw nie potrafili doj¶æ co to....
jak zdiagnozowac i co wymieniæ w innych moich postach. pisa³em ju¿ o tym. 10 razy - tylko trzeba wszystko na raz wymieniæ
wykry³em problem otó¿ mam nieszczelno¶ci DISA :/ psikaj±c samostartem po disie obroty zaczê³y wzrastaæ i ju¿ go nie telepa³o i momentalnie siê nagrzewa³ i nie by³o check engine a nawet jak by³a to zaraz po zgaszeniu i zapaleniu ponownie wszystko znika³o i chodzi³ jak zegarek. Obstawiam os³onê membrany DISA bo jest z gumy bo kiedy psika³em po tym obroty ros³y i nagle zaczyna³ dzia³aæ dobrze.
U mnie wszystkie cewki z fajkami s± nowe a ¶wiece maj± mo¿e 3 ty¶. km