Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: [mechanika] Brak ci¶nienia,dym,gin±cy olej,zawieszaj±ce siê

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Grudzi±dz

[mechanika] Brak ci¶nienia,dym,gin±cy olej,zawieszaj±ce siê

:( Opisywa³em ju¿ kiedy¶ swoje k³opoty i po wydaniu 3500z³ przez 3 miesi±ce mój problem mia³ znikn±æ.

Otó¿ tak:
    Diagnoza mechanika na k³êby olejowego dymu jaki mnie trapi³ zaraz po zakupie auta by³a nastêpuj±ca:
    -przeciekaj±ca g³owica na prowadnicach któr± to drog± mia³ siê t³oczyæ olej i t³umaczy³ mi te¿ ,¿e to przyczyna kompletnego zaznaczam, bo taki by³ BRAKU CI¦NIENIA NA DRUGIM GARZE Z LEWEJ STRONY. W kolektorze ,który by³ szczegó³owo czyszczony by³o oleju ma³e jeziorko.

Co zrobi³:
    1)Wymienili¶my lew± g³owicê na nie przeciekaj±c± z planowaniem i uszczelk±.
    Ale regulatory zaworowe zosta³y prze³o¿one z mojej!!!
    2)Przy tzw. okazji nowe uszczelki posz³y na kolektory i pod pokrywy zaworów(wszystkie na 2 strony)
    3)Odma - wed³ug mojego pana mechanika w moim aucie ok, w³o¿y³ tylko nowe siatki,ale membrana(deckel) pozosta³a nieruszona
    4)Przy okazji wyda³em te¿ "parê groszy" na Nowiutkie Boschowskie 2 sondy, wsadzi³em nowe ¶wiece NGK,zalali¶my ca³y uk³ad ¶wie¿utkim p³ynem ch³odniczym PRESTONE i silnik swie¿ym olejem ,ale Shell 10W40 czyli pó³syntetykiem.
    CHCIA£BYM ZATRZYMAÆ SIÊ NA CHWILE PRZY OLEJU.
    CZY NIE POPE£NI£EM B£ÊDU NIE WLEWAJ¡C PE£NEGO SYNTETYKA?

Co siê potem sta³o:

Wsiad³em w auto na tzw. g³odzie wiêc w kilka dni przejecha³em oko³o 1000km.
    Wszystko by³o ok,oprócz tego,¿e przy odpalaniu jakby trochê siê mêczy³a i j± telepa³o,a obroty by³y nierówne do momentu rozgrzania silnika.
    Wspomnê tu ,¿e mechanik przy odbiorze auta wskazywa³ na "Daj±cy siê s³yszeæ silniczek krokowy"

Dzi¶: BRAK S£ÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Czasem zakopci jak jest zimna,a czasem w trakcie jazdy lecz prawie zawsze gdy kopnê j± ostro na niskim biegu.
    Ogólnie to wygl±da to tak jakby przez jakis tam krótki czas zbiera³a sobie ten olej ¿eby potem siê go pozbyæ przez kominy.
    Dwa dni temu zapali³a mi sie dwa razy kontrolka z oznaczeniem oleju wiec sprawdzi³em stan ,ale silnik by³ rozgrzany i pokazywa³o po³owê minimum.
    Dola³em trochê ,ale ju¿ na zimnym do teraz nie sprawdza³em.
    Mimo to mam wra¿enie,ze jednak sporo uby³o w krótkim czasie poniewaz ostatnio tez kontrolowa³em olej gdy silnik by³ gor±cy.

Jakby tego by³o ma³o s³yszê ,ze czasem przestaje chodziæ na jeden gar, TYLKO ,¯E NA TO JEST SPOSÓB: PRZECI¡GN¡Æ J¡ MOCNO NA 1 i 2 BIEGU TAK ZE DWA RAZY I GAR ZACZYNA PRACOWAÆ Z POWROTEM, ALE NIESTETY WRAZ Z POWROTEM JEGO PRACY
    POJAWIA SIE KLEKOT,TAKI SPECYFICZNY D¬WIÊK "CYKANIA"
    By³em z tym u majstra mówi ,¿e to d¼wiek zaworu.
    Dodatkowo teraz jak siê rozgrzeje po ostrej je¼dzie zawieszaj± siê obroty na poziomie 1500-2000.

Diagnoza:
    jedni mówi± gumki zaworowe
    inni regulatory, a co do oleju ,¿e pod obci±¿eniem bierze przez pier¶cienie.

Facet sprawdza³ (robil próbê olejow±)i zalewa³ spód silnika jak góra by³a ca³a zwalona i KATEGORYCZNIE WYKLUCZA PIER¦CIENIE I T£OKI RÓWNIE¯!!!
    Teraz gada ,ze pod obci±¿eniem na pier¶cieniach mo¿e braæ...??? :(

To co jej kurde jest???
    Kaza³ mi jechac na kompa...

Napiszcie PROSZÊ czy macie jakie¶ pomys³y lub co zrobiliby¶cie na moim miejscu bo jeszcze trochê i pogrzebie ja na dnie Wis³y...

:( :( :(
    Mixer

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Witam,

moje wspolczucia. Co do punktu z Odma. Jezeli bylo wszystko na wierzchu, miales jezioro w kolektorze dolotowym, to ODMA byla do wymiany. Mozna wymiecic sama membrane, ale trzeba uwazac by nie pekna ten deckelek, bo u mnie dla proby ze starosci i goraca plastik sie sypal w rekach, wiec od razu nowa odme za jakies 40 euro.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Jak wyobrazacie sobie wymiane samej membrany??? Przeciez nie ma tego w sprzedazy oddzielnie?? To tak jakby zalozyc stare klocki hamulcowe i oczekiwac zeby dzialaly jak nowe ;D ODMA jesli juz ma byc wymieniona to TYLKO na nowa...
    Tak nawiasem mowiac to jaki masz model silnika? 4,4? czy 4,0? Jesli 4,0 to duzo taniej wyszlaby wymiana na sprawny silnik bo z tego raczej nic nie bedzie... z tego co piszesz wyglada mi na to ze byl przegrzany.

p.s: od kiedy to przy pomocy kompa stwierdza sie usterke mechaniczna silnika??? Cos ten twoj mechanik niewielkie ma pojecie o BMW...
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •