:( Opisywa³em ju¿ kiedy¶ swoje k³opoty i po wydaniu 3500z³ przez 3 miesi±ce mój problem mia³ znikn±æ.
Otó¿ tak:
Diagnoza mechanika na k³êby olejowego dymu jaki mnie trapi³ zaraz po zakupie auta by³a nastêpuj±ca:
-przeciekaj±ca g³owica na prowadnicach któr± to drog± mia³ siê t³oczyæ olej i t³umaczy³ mi te¿ ,¿e to przyczyna kompletnego zaznaczam, bo taki by³ BRAKU CI¦NIENIA NA DRUGIM GARZE Z LEWEJ STRONY. W kolektorze ,który by³ szczegó³owo czyszczony by³o oleju ma³e jeziorko.
Co zrobi³:
1)Wymienili¶my lew± g³owicê na nie przeciekaj±c± z planowaniem i uszczelk±.
Ale regulatory zaworowe zosta³y prze³o¿one z mojej!!!
2)Przy tzw. okazji nowe uszczelki posz³y na kolektory i pod pokrywy zaworów(wszystkie na 2 strony)
3)Odma - wed³ug mojego pana mechanika w moim aucie ok, w³o¿y³ tylko nowe siatki,ale membrana(deckel) pozosta³a nieruszona
4)Przy okazji wyda³em te¿ "parê groszy" na Nowiutkie Boschowskie 2 sondy, wsadzi³em nowe ¶wiece NGK,zalali¶my ca³y uk³ad ¶wie¿utkim p³ynem ch³odniczym PRESTONE i silnik swie¿ym olejem ,ale Shell 10W40 czyli pó³syntetykiem.
CHCIA£BYM ZATRZYMAÆ SIÊ NA CHWILE PRZY OLEJU.
CZY NIE POPE£NI£EM B£ÊDU NIE WLEWAJ¡C PE£NEGO SYNTETYKA?
Co siê potem sta³o:
Wsiad³em w auto na tzw. g³odzie wiêc w kilka dni przejecha³em oko³o 1000km.
Wszystko by³o ok,oprócz tego,¿e przy odpalaniu jakby trochê siê mêczy³a i j± telepa³o,a obroty by³y nierówne do momentu rozgrzania silnika.
Wspomnê tu ,¿e mechanik przy odbiorze auta wskazywa³ na "Daj±cy siê s³yszeæ silniczek krokowy"
Dzi¶: BRAK S£ÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czasem zakopci jak jest zimna,a czasem w trakcie jazdy lecz prawie zawsze gdy kopnê j± ostro na niskim biegu.
Ogólnie to wygl±da to tak jakby przez jakis tam krótki czas zbiera³a sobie ten olej ¿eby potem siê go pozbyæ przez kominy.
Dwa dni temu zapali³a mi sie dwa razy kontrolka z oznaczeniem oleju wiec sprawdzi³em stan ,ale silnik by³ rozgrzany i pokazywa³o po³owê minimum.
Dola³em trochê ,ale ju¿ na zimnym do teraz nie sprawdza³em.
Mimo to mam wra¿enie,ze jednak sporo uby³o w krótkim czasie poniewaz ostatnio tez kontrolowa³em olej gdy silnik by³ gor±cy.
Jakby tego by³o ma³o s³yszê ,ze czasem przestaje chodziæ na jeden gar, TYLKO ,¯E NA TO JEST SPOSÓB: PRZECI¡GN¡Æ J¡ MOCNO NA 1 i 2 BIEGU TAK ZE DWA RAZY I GAR ZACZYNA PRACOWAÆ Z POWROTEM, ALE NIESTETY WRAZ Z POWROTEM JEGO PRACY
POJAWIA SIE KLEKOT,TAKI SPECYFICZNY D¬WIÊK "CYKANIA"
By³em z tym u majstra mówi ,¿e to d¼wiek zaworu.
Dodatkowo teraz jak siê rozgrzeje po ostrej je¼dzie zawieszaj± siê obroty na poziomie 1500-2000.
Diagnoza:
jedni mówi± gumki zaworowe
inni regulatory, a co do oleju ,¿e pod obci±¿eniem bierze przez pier¶cienie.
Facet sprawdza³ (robil próbê olejow±)i zalewa³ spód silnika jak góra by³a ca³a zwalona i KATEGORYCZNIE WYKLUCZA PIER¦CIENIE I T£OKI RÓWNIE¯!!!
Teraz gada ,ze pod obci±¿eniem na pier¶cieniach mo¿e braæ...??? :(
To co jej kurde jest???
Kaza³ mi jechac na kompa...
Napiszcie PROSZÊ czy macie jakie¶ pomys³y lub co zrobiliby¶cie na moim miejscu bo jeszcze trochê i pogrzebie ja na dnie Wis³y...
:( :( :(

Odpowiedz z cytatem
Przeciez nie ma tego w sprzedazy oddzielnie?? To tak jakby zalozyc stare klocki hamulcowe i oczekiwac zeby dzialaly jak nowe ;D ODMA jesli juz ma byc wymieniona to TYLKO na nowa...