1. Tak, ja naprawdę zrobiłem ten swap - patrz zdjęcia, link str.3
2. Nie ważyłem tych silników, jednak po swapie przód się lekko podniósł - patrz zdjęcia, link str.3
witam jak by sie mial swap do e32 2.4 td z pompa mechaniczna z e34?![]()
Wydaje mi się że było by jeszcze prościej jak z 2.5 tds. Po małym podkręceniu i dodania turbiny jak juz kiedyś widziałem np . z Iveco nie było by chyba źle ;)
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
glowne pytanie to coz walem czy jakies przerobli by były? bo wiadomo dizla na pompie mechanicznej morzna uruchomic nie wkladajac go tak wiec samo odpalenie nie bedzie problemem , dlaczego ten silnik ? mam bmw e34 2.4 td i co ono przeszlo i dla mnie te silniki sa nie do zdarciatylko ze na pompie elektronicznej tak wiec zeby nie dlubac sie z elektryka i nie wchodzic w koszta mysle o takim samym 2.4 tylko na mechanicznej...
Z upchaniem m21 do e32 jest tyle samo roboty co z m51, odpada tylko icek. Wał zostaje z 7er manual, skrzynia z diesla i flaki z dyfra przydało by się zmienić na około 2,60.
Seryjne 2,4 td naprawde nie będzie jechało w ciężkiej budzie. Z 2,5 tds także lekko nie jest. Trzeba troche modzić żeby autko cokolwiek się odpychało.
e tam że tds w 7er nie jedzie bo ciężkie..... 5er kombi 1560km moje 7er 1600kg.... gdzie ta wielka waga? po programie w e34 kombi było lepiej niż zadowalająco M30B30 z automatem na 100% nie ma polotu do takiego e34 (miałem manualną skrzynię) po mieście M30B35 z automatem też nie wiem czy popędzi takie e34 ale szczerze w to wątpie..... tak więc e32 z manualem i tds-em po programie takim jak miałem jeździ baaaardzo zadowalająco tylko pali trochę za dużo jak na diesla (około 11-13l ON)
Bardzo lubie diesle i ich charakterystykę, czyli mocny, najczęściej wykorzystywany, środkowy zakres obrotów. Niestety z 115 km napewno będzie brakowało a m21 to jeszcze starsza konstrukcja niż m51, nie wspominając o pasku rozrządu. Faktycznie e34 kombi a e32 to pół pasażera:D .
M21 jeździłem tak jak M51 115km i 143.... M21 jest dynamiczniejsze od M51. 115 konne m51 zjada a TDS-a robi co chodzi o elastyczność... M21 miałem w całkowitej serii... jak by jej podnieść ciśnienie doładowania zwiększyć dawkę na pompie ewentualnie dać większe turbo.... myślę że TDS po programie dostał by po tyłku. M21 w e30 robi za to kolosalną robotę.... zdrowe m21 w e30 ustąpiło tylko ISowi i 2.5 R6 (w budzie e30). Bolączką tego silnika jest pasek rozrządu.... lubi pękać....
P.S.
TDS-a miałem idealnego.... drugiego takiego ze świecą szukać 170tys ori przebiegu słupek z kwitami z niemieckiego serwisu (przy przebiegu 180tys km e34 miało wstawione fabrycznie nowy słupek) tylko osprzęt pozostał stary. I wydaje mi się że tutaj był problem podwyższonego spalania wspomniane 11-13l w mieście przy manualnej skrzyni. w trasie prędkość 120-140 na zapiętym tempomacie 2 osoby plus non stop klima wyszła równe 7 więc moim zdanie pięknie. ile pali ten silnik w e32 i czy coś z nim robiłeś? ja miałem program od bagora jeżeli nie masz i masz ori pompe od TDS-a a nie z M21 to polecam. nie poznasz samochodu to jestem w stanie ci zagwarantować.... po programie 350nm i 165km.... seria 143km i 260nm (katalogowo) cyfry nie powalają (co chodzi o moc) ale pod noga kolosalna różnica....
Spalanie mam podobne jak ty w e34. Co chodzi o moc i osiągi to ja miałem troche ambitniejsze plany. Tak więc na kolektorze siedzi td-05, do tego mbc- elektronika nie przeszkadza bo pompa to mechanik z m21, sprzęgło to lekki jednomas 240, ztoczony tłumik drgań no i dla lepszej przyczepności szpera 2,65. Na wiosne na e32 czeka nowe serce- silnik mb om 606 3,0 24v td na pompie rzędowej z om 603 plus kilka innych gratów.
Co chodzi o silnik m21 to chyba jest bardziej rozwojowy niż m51. Powstał z m20. Tylko niewielu ludzi w nim dłubie bo stary,pasek,czuła głowa.