Mnie pali na trasie około 11 zwykle ale w Krakowie od razu skacze na 17-18 /100km :)
Mnie pali na trasie około 11 zwykle ale w Krakowie od razu skacze na 17-18 /100km :)
Mieszkam w Sztokholmie. Na peryferiach miasta , teraz do pracy mam okolo 50 km w jedna strone . w korku potrafie czasem stac i ze 2 godziny. A spalanie w chwili obecnej 12.2 . Fakt faktem ze jak bylem w Polsce mialem spalanie na poziomie 14 - 15 litrow aöe to i tak mniej niz 14 czy 18 dizlem .
Technics , Twoje spalanie na kompie to zasługa tras jakie pokonujesz do pracy. Jak stoisz w korku czy nawet ruch miejski to za dużo spalanie nie podejdzie do góry. Jak chcesz zrobić realne spalanie to skasuj wartości na obc w mieście i polataj tak jakiś czas to na bank nie będziesz miał 14l ;)
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Ale ja mam takie spalanie od kupna nigdy tego nie kasowalem . Moze tak jak jezdze sobie po miescie na zakupy od parady robie na baku 600 - 650 km teraz jak jezdze do pracy na baku 750 800 kilometrow . Srednio dziennie na 100 kilometrow teraz stoje w korku 30 min . Niewiem moze w szwecji auta mniej pala . Albo ludzie spokojniejsi , jak stoje w mocnym korku i sie ruszam 1m na minute to wylaczam auto i sobie co 10 metrow dojezdzam . Ale tak robia prawie wszyscy .
Szkoda ze nie ma zadnej metody na udowodnienie tego spalania. Wiem ze jak teraz skasuje spalanie to bedzie okolo 10 - 11 litrow dlatego ze jezdze dalej i wiecej . Ale w to juz nikt nieuwierzy . Pozatym wydawalo mi sie ze srednie spalanie jest wlasnie bardziej miarodajne im wiecej kilometrow sie zrobilo. Dlatego nigdy tego niekasowalem .
Dodam 5 zl od siebie. Kupując dużo litrażowy silnik rozbrajają mnie wyliczenia urzytkowników w stylu "moj pali 13,6" dobrze ze nie uwzględnia części setnych :)
Duzy silnik w mieście pali, ja wiem orientacyjnie ze moj pali okolo 20-24 w mieście. Teraz zimno pewnie pod 24 - cykl tylko miejski/trasy sporadycznie, pedał wciskam dynamicznie:)
Na kazdym forum zawsze sie trafi magik którego silnik czarodziejsko pali o polowe mniej niż najoszczędniejszy emeryt nie przekraczający 60 km/h:)
Dziś pytano mnie ile moje "połyka" ... nie zwracałem zbytnio uwagi ale chyba 11-12 max w mieście, możliwe?
Roobs nie jestem specem od spalania ale to chyba mało prawdopodobne ;) 3.0 d w zimie pali pewnie takie ilości ..
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)