Wkładka ma czujniki do zamykania i otwierania. Bagażnik również.
Otwieranie drzwi wkładką jest tylko elektryczne w drzwiach kierowcy a w bagażniku mechaniczne i elektryczne.
Jak padnie aku to wkładką w drzwiach kierowcy nie otworzysz auta. Zostaje tylko bagażnik o ile działa i da się kluczyk włożyć i przekręcić.
Montowałem takie alarmy kiedyś co są uzbrajane ori pilotem. Jest to wyjątkowo kiepskie rozwiązanie.
Jeden jaki montowałem to był uzbrajany i rozbrajany kierunkami. Jedno mignięcie to uzbrojenie a dwa to rozbrojenie. Alarm dedykowany do danego modelu auta. Ale wystarczy że ktoś poda zasilanie na kierunek i już rozbrojony. Kierunek w błotniku pięknie się do tego nadaje.
W e38 sygnał uzbrajania i rozbrajania nie istnieje w formie masy czy plusa. Wysyłając sygnał pilotem ten sygnał trafia do anteny w szybie. Następnie do wzmacniacza. Wzmacniacz wysyła sygnał cyfrowy z odebranym kodem do modułu gm. Moduł gm ma w sobie zapisany kod pilota który jest zmienny. Jak kod będzie się zgadzał to moduł wysteruje przekaźniki od siłowników i włączy kierunki jak są ustawione.
Nie ma więcej elementów po drodze.
Jest coś takiego jak i-bus k-bus. Są to sieci komunikacyjne w aucie. Sygnał o uzbrajaniu i rozbrajaniu pojawia się w sieci. Jak ktoś jest dobrym elektronikiem i ma trochę sprzętu to może wyłapać sygnał który odpowiada za daną czynność. Mając przebieg sygnału może zamontować procesor który wyśle w sieć odpowiednią komendę. Ale to już wyższa szkołą jazdy. Może procesor nasłuchiwać sieć. jak w sieci się pojawi sygnał to wykona odpowiednią czynność np rozbroi alarm.
A najprostszym rozwiązaniem jest kupno używanego alarmu dedykowanego do tych aut. Był on często montowany w e39. Znajdował się za schowkiem. Działał on właśnie z ori pilotem. Te alarmy były montowane w salonach przed sprzedażą. Znak szczególny to syrenka pod maską z logiem bmw oraz dioda wewnątrz z guzikiem. Wystający walec czerwony który dało się nacisnąć.
Mając taki alarm problem z głowy jeśli chodzi o uzbrajanie i rozbrajanie.
Jest jeden problem z tymi alarmami. Już 4 sztuki wywaliłem bo się psuły.

Odpowiedz z cytatem