Mam 29 lat w maju 2011 roku uległem wypadkowi na motocyklu w wyniku którego straciłem nogę.
Fundacja Jaśka Meli wpisała mnie na listę swoich podopiecznych.
W związku z tym, jeśli Państwo możecie i macie ochotę - wspomóżcie mnie w zebraniu środków na zakup protezy poprzez wpłacenie 1% podatku dochodowego na konto Fundacji.
Poniżej podaję niezbędne dane i wzór do wypełnienia PIT-u.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jarek Jesiotr
Podziel się 1% podatku!
Fundacja Jaśka Meli Poza Horyzonty 22 grudnia 2009 r. uzyskała status organizacji pożytku publicznego (OPP). W związku z tym można na rzecz Fundacji Poza Horyzonty przekazać 1% swojego podatku dochodowego. Lista organizacji pożytku publicznego (OPP) znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej: www.mpips.gov.pl/bip/index.php?idkat=2268 KRS: 0000320551
Jak przekazać 1% podatku Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty?
http://pozahoryzonty.org/jaroslaw-jesiotr/
Wystarczy,że:
1. Złożysz zeznanie podatkowe w swoim urzędzie skarbowym zgodnie z ustawowym terminem. Dla PIT-28 ustawowy termin to 1 lutego br., a dla PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38 oraz PIT-39 – 30 kwietnia br.
2. W odpowiednich rubrykach swojego zeznania podatkowego:
– dla PIT-28 – część M i N
– dla PIT-36 – część O i P
– dla PIT 36L – część N i O
– dla PIT-37 – część H i I
– dla PIT-38 – część G i H
– dla PIT-39 – część G i H
podasz następujące dane:
- nasz numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego (tzw. KRS): 0000320551,
- kwotę, której wysokość nie przekracza 1% należnego podatku dochodowego,
- w rubryce „Cel szczegółowy 1%” wpisz „Jarosław Jesiotr”
- jeśli chcesz, aby Urząd Skarbowy przekazał nam Twoje imię i nazwisko, adres i informację o kwocie 1% zaznacz kwadrat „Wyrażam zgodę”,
- w celu umożliwienia nam kontaktu z Tobą, podaj w formularzu PIT Twój adres e-mail.
Wzór poprawnego wypełnienia rubryk dot. 1% podatku na przykładzie PIT-37.
UWAGA: Jedynie rubryka z numerem KRS i rubryka z kwotą 1% są niezbędne do przekazania 1% podatku.
Pozostałe (cel szczegółowy, wyrażam zgodę i informacje dodatkowe) są opcjonalne – zachęcamy do ich uzupełnienia, ale nie jest to konieczne.
ponizej wzor jak wypelnic prawidlowo pit, kliknij na zdjecie.