Mnie wcześniej notorycznie wyswietlał sie inny błąd, podobny ...tamten zniknął a zaczął ten...To taki "błąd Donpedro" pojawia się nie wiadomo kiedy i znika tak szybko jak się pojawił. Potrafi powrócić nawet po kilku miesiącach :)
Mnie wcześniej notorycznie wyswietlał sie inny błąd, podobny ...tamten zniknął a zaczął ten...To taki "błąd Donpedro" pojawia się nie wiadomo kiedy i znika tak szybko jak się pojawił. Potrafi powrócić nawet po kilku miesiącach :)
Jako że mam ten sam problem co Roobs , zastanawiam się nad regeneracją alternatora . Najprawdopodobniej sam regulator u mnie raz na jakiś czas zwariuje ale jak juz robic to wydaje mi się wszystko. Nowy ori alternator to koszt około 4 tys-ODPADA ( cena z Du..y wzięta !).Gdzie regenerować najlepiej??
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 28-01-2013 o 21:05
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Cena kosmos ,a u mnie tez ten blad czasem pokazuje ...
Donpedro???Roobs moze jakis meksykanin tam siedzi??:> :)
kazdy mechanik moze sie podjac regeneracji( od strony mechanicznej) kazdy elektronik samochodowy od strony elektrycznej:) ale polecam tych lepsiejszych:)
Z tego co pamiętam to w tych alternatorach problemem nie był regulator napięcia lecz diody.
Interesowałem się kiedyś tematem bo padła mi plastikowa podstawka dolnego łożyska i miałem zamiar naprawić to sam - oddałem to jednak do elektromechanika.
Tutaj instrukcja naprawy diod -
http://7er.pl/download/naprawa_alternatora.pdf
Instrukcja po angielsku.
Zalecał bym także od razu wymianę podstawy dolnego łożyska (z plastiku) jak i samych łożysk (jeżeli nie było to jeszcze robione).
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
W ASO to 4 tysiące, ale w BOSCHu to 1700zł. Oryginalnie regenerowany w fabryce, ze zwrotem Twojego uszkodzonego.
Moim zdaniem warto.
EDIT:
Tu sobie poczytaj -- masz też link do sklepu partnerskiego BOSCH. Altek chłodzony cieczą -- 1 655.96 zł brutto.
http://7er.pl/showthread.php/13741-A...285#post211285
Ostatnio edytowane przez hatecraft ; 29-01-2013 o 10:57
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
1700 zł jeśli to prawda to cena mnie zadowala i jestem w stanie to zakupić i mam pewność że po wymianie jednej rzeczy za jakiś czas nie siądzie inna .! dzięki PS . co może być jeszcze powodem takiego błędu, jak widze miało go już sporo osób , ostatnio zaobserwowałem delikatne przygaśnięcie oświetlenia auta i po chwili te właśnie błędy więc obstawiam alternator.. Jak padał by czujnik np. abs-u albo coś innego to nie odcinało by chyba wszystkich systemów czy się mylę?? Jak tylko będzie lepsza pogoda to jade na dokladna diagnozę i jeśli się okaże że cos z alternatorem to biorę z Bosha regenerowany (nowy).
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 29-01-2013 o 13:28
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
Jakub i co bedziesz wymienial ten alternator ? A ten blad u Ciebie wyskakuje tylko jak odpalasz czy jak jezdzisz tez potrafi wyskoczyc ?
Niby mam wszystko ok. Błąd ten pojawił mi się jak pojechałem na myjkę a potem auto odstawiłem do garażu na 3 tyg. Akurat trafiło na odwilż i po tym czasie po odpaleniu mi wyskoczył ponownie. Auto miałem całe mokre, pokryte wodą , nawet w komorze silnika pełno wilgoci. (Przed wstawieniem było pokryte lodem i śniegiem).W tym czasie nie miałem też bramy więc garaż był otwarty . Sprawdziłem ładowanie było ok więc postanowiłem polatać autem aby odparowało , śmigam kilka dni i jest ok. Jeśli sytuacja się nie powtórzy to luzik jak tak i to z nasileniem to będe wymieniał alternator choć wydaje mi się że z nim wszystko ok.
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 02-02-2013 o 19:00
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
Kubus ty polataj ta 7troche bo auto najwiecej psuje sie od stania w garzu:P:P)