Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Gdzie sie podział olej? :(

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Ogolnie minimalne zuzycie oleju jest zawsze - wynika to po prostu ze ''spracowania" oleju, oczywiscie zuzycie oleju przez 7tkm powodujace zapalenie sie lampki cisnienia to juz powazne przegiecie- bardzo mnie zastanawia dlaczego np. nie pojawil cie sie komunikat na bordcompie ze stan oleju jest niski- powinien pojawic sie w okolicach 1/3 stanu i za kazdym wlaczeniem zaplonu sie przypominac, jest to wlasnie po to zeby kierowca BMW nigdy nie doprowadzil do takiej sytuacji.
    Z tego co piszesz w pierwszej kolejnosci podejrzewalbym uszczelniacze- standard dla silnikow o duzym przebiegu rzedu 500tkm i wiecej... ogolnie pierscienie sa baardzo zywotne wiec przy wlasciwej pielegnacji silnika baaaardzo rzadki defekt - takze glowa do gory :)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    BOSS a jeszcze mi powiedz jak ten komunikat po niemiecku brzmi bo tam mi dużo komunikatów wyskakuje a ja za cholere nie wiem co tam jest napisane :/ Żeby to jeszcze było po angielsku....Mój samochód przejechane ma 223 tyś km więc raczej uszczelniacze nie powinny dawać o sobie znać...

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez Individual23
    BOSS a jeszcze mi powiedz jak ten komunikat po niemiecku brzmi bo tam mi dużo komunikatów wyskakuje a ja za cholere nie wiem co tam jest napisane :/ Żeby to jeszcze było po angielsku....Mój samochód przejechane ma 223 tyś km więc raczej uszczelniacze nie powinny dawać o sobie znać...
    "Motorolstand prufen" a potem przy jeszcze mniejszej ilosci oleju bedzie zglaszal "Motoroldruck" czyli spadek cisnienia oleju...
    Jesli naprawde ma 223tkm (w co smiem watpic ;) ) to silnik musial byc wczesniej przegrzany, przy 220tkm nie ma szans zeby silnik wykazywal jakiekolwiek zuzycie- tym gorzej :( bo jesli byl przegrzany to nadaje sie do wymiany (koszt naprawy przekroczy wartosc silnika) jak znam zycie to 223 ma poraz 4-ty lub 5-ty stad i to nadmierne zuzycie oleju.

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    Boss dam głowe uciąć że nie pokazało mi na kompie ani razu komunikatu Motorolstand prufen a tym bardziej Motoroldruck. Sylwek napisał że wymienia olej jak zgasną na konsoli wszystkie zielone lampki. Ja jak kupiłem auto i wymieniałem wszystkie płyny miałem robiona inspekcję. Od tamtej pory zniknęła mi tylko jedna zielona kontrolka. Gubie sie jeszcze troche w tej całej elektronice ale popełniłem jeden totalnie głupi błąd. Sprawdzałem poziom oleju na rozgrzanym silniku !!! Aż wstyd sie przyznać :/ Bagnet miał prawo być prawie suchy skoro olej rozbryzgany był po całym wnętrzu silnika. Dzisiaj rano sprawdziłem poziom oleju po nocy i wcale nie jest tak tragicznie. Było zalane prawie na max a teraz jest prawie na środku skali- międzzy min a max czyli trzyma poziom. Pytanie jest tylko jedno.....Skoro poziom oleju jest odpowiedni dlaczego podczas jazdy zapaliła mi się czerwona lampka od oleju i wywaliło mi komunikat stop coś tam coś tam ? Ta Beemka ma fazy jak kobieta przed okresem :-/

Skoro poziom oleju OK a cisnienie sie zapala to czym predzej zwalaj miske olejowa i sprawdzaj czy pompa oleju jest poskrecana do kupy. Jak bedziesz pewien ze wszystko jest OK, to sprawdz cisnienie oleju zwyklym manomertem. Moze po prostu czujnik ciala daje. Czasami zdarza sie ze dziurka w czujniku sie przytka...
    Zawsze mozesz najpierw sprawdzic cisnienie, ale ja zajrzalbym do pompy

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    Dzieki za cenne wskazówki. Jutro jade wszystko sprawdzić. Lepiej dmuchac na zimne...

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Cytat Zamieszczone przez greg38
    ....u mnie po 330 000 km na 10000 km niezale 0,3 litra oleju spali. A leje od 150 000 km tylko pelny syntetyk a od 120 000 kma na LPG.
    ja nawet niewiem czy mi bierze olej czy nie, zalewam castrolem 5w40 do polowy wskaznika, zaswieca sie inspekcja, spuszczam olej i zalewam nowy,

Vip Vip Awatar max mt
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Dużo kolega dolewa tego oleju, czy czasami nie poszedł zimering na wale między skrzynią, a silnikiem ? Może są jakieś wycieki?

7er Freak Awatar Greg38
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Blog
    18
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191
    Cytat Zamieszczone przez greg38
    ....u mnie po 330 000 km na 10000 km niezale 0,3 litra oleju spali. A leje od 150 000 km tylko pelny syntetyk a od 120 000 kma na LPG.
    ja nawet niewiem czy mi bierze olej czy nie, zalewam castrolem 5w40 do polowy wskaznika, zaswieca sie inspekcja, spuszczam olej i zalewam nowy,
    ...ja lubie wiedziec co sie dzieje, jezdze na dlugie trasy i nie chce miec niespodzianek, wiec plyny kontroluje. A co do wskaznika inspecji to bym olej co pol roku wymienial, wiec go lewam i kasuje a wymieniam jak sobie akurat przypomne :D ale zawsze cos pomiedzy 15000km a 20000km.

Co to tematu: pompa olejowa w M60 sie rozkreca jak diabli, wiec warto sprawdzic a i czujnik cisnienia oleju tez mi juz dawno temu padl i krzyczal w kompie ze niby brak cisnienia. czujnik wymienilem i spoko
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Tak jak Greg mowi - sprawdzaj

Uprawnienia umieszczania postów