Witam serdecznie. ZAuwazylem u sibie w modelu taki dzwiek. Jak startuje autem slychac taki dzwiek ze skrzyni biegow na 1 i na 2 biegu na nastepnych juz nie ma. Ma ktos takie cos?
Witam serdecznie. ZAuwazylem u sibie w modelu taki dzwiek. Jak startuje autem slychac taki dzwiek ze skrzyni biegow na 1 i na 2 biegu na nastepnych juz nie ma. Ma ktos takie cos?
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
wrzucam bieg i jak ruszam spokojnie to jest bardzo cicho. jak rusze gwaltownie to tak jakby cos tarlo. Nastepuje zmiana biegu i przestaje wzrastaja obroty o jakies 200 i znowu zaczyna ajak juz wskoczy trzeci bieg to nie ma nic. Taki dzwiek jak wirowka w pralce wydaje.Nie wiem czy to istotne ale tez napisze ze gdy ruszam autem gdy silnik jest zimny to jest problem ze zmana biegow.wskakuje 1 pozniej 2 i dosyc dlugo nie wskakuje 3.Jedzie caly czas na 2 biegu.Gdy silnik jest cieply to jest normalnie jedynie ten dzwiek.
na ciepłym silniku podnosi się poziom oleju może masz go za mało w skrzyni i dlatego są problemy
sławomir
No a moj znajomy mechanik patrzyl mi czy mam bagnet od oleju w skrzyni i nie mam wiec jak sprawdzic poziom ?
Witam, tu masz link z instrukcją wymiany oleju w skrzyni 5hp30 , do innych jest podobnie. Po lektórze tej instukcji będzie dla Ciebie jasne jak sprawdzą się poziom oleju. Jeżeli nie wiesz jaką masz skrzynie to zdekoduj sobie Vin i będzie wszystko jasne :) link: http://www.e38.org/zf-5hp30-service.html tu masz jeszcze opis skrzyni 5hp30 : http://www.e38.org/ZF_5HP30_Spare_Parts.pdf
Masz na 100% za mało oleju...miałem to samo...identyczne objawy...rano odpal silnik i wbij wszystkie biegi po kolei na chwilkę...potem najlepiej na wstecznym z włączoną klimą i swiatłami,i na ciepłym ale nie gorącym oleju właduj jeszcze do przelania przez ten otwór w dnie miski olejowej.Objawy znikną błyskawicznie...w 5HP30 lepiej jak jest odrobina za dużo oleju niż jak jest go za mało...Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez arturo193 ; 06-01-2013 o 18:42
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
A jaki olej sie leje? Oddam to do mechanika zeby dolal. ile wlac pol litra starczy? bo jak nie ma bagnetu to zeby znowu nie przesadzic
U mnie w skrzyni jest dość dziwny problem a mianowicie chodzi o dźwięk . Skrzynia to 5hp24 biegi chodzą płynnie bez szarpnięć itp ale gdy wrzucę np D lub R i trzymam nogę na hamulcu słychać takie odgłosy " tyk tyk tyk tyk tyk tyk tyk ..... " nie jest to słyszalne wewnątrz samochodu jedynie z zewnątrz. Olej ostatnio sprawdziłem i dolałem z 600 ml myślałem że problem ustąpi bo było słychać jak dolewałem olej że miał mało bo aż zassało no ale niestety dźwięk został. Nie mam pojęcia kiedy olej był wymieniany bo dość nie dawno kupiłem ten samochód i jakoś się tym nie przejmowałem. Czy uważacie że wymiana oleju może pomóc czy może zaszkodzić ??? Dodam że na zimnym silniku biegi wskakują ciutkę wolniej niż na ciepłym ale to chyba normalne jak jest ujemna temperatura a samochód jest na zewnątrz zaparkowany.