Mylisz siê bo quattro nie do³±cza napêdów. Ale bez szpery faktycznie napêdy nie dzia³aja tak dobrze.
Mylisz siê bo quattro nie do³±cza napêdów. Ale bez szpery faktycznie napêdy nie dzia³aja tak dobrze.
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
Nie jestem specem w temacie ;-) Chodzi³o mi o to, ¿e napêd 4x4 stosowany w SUV-ach nie jest tak naprawdê doskona³y i tak naprawdê zawiera same kompromisy (g³ównie zu¿ycie paliwa i ekologia) To zazwyczaj powoduje napêdzanie jedynie dwóch kó³ ;-)
Mam 7, kiedy¶ mia³em 7 no i pó¼niej te¿ bêdê mia³ 7
Zale¿y jaki masz rocznik X5- przed liftem faktycznie napêd nie by³ sta³y na 4 ko³a. Po lifcie juz jest nowszy x-drive i stale napêdza 4 ko³a z mo¿liwo¶ci± przekazania ca³ej mocy nawet na jedno ko³o. Ale w normalnych warunkach X5 po lifcie ma sta³y napêd na 4 ko³a
No w³a¶nie ale ze mnie g³upol,brak lecytyny siê odzywaMam przedlifta bez X-driva,te ko³o które ma l¿ej to siê krêci,ale kó³ka-b±czki krêci.
Ostatnio edytowane przez artur677 ; 05-01-2013 o 14:31
Mam 7, kiedy¶ mia³em 7 no i pó¼niej te¿ bêdê mia³ 7
w X5 powiniene¶ mieæ sta³y napêd na 4 ko³a, Mój ojciec my¶la³ o X5 lub X3 doradza³em X5 bo wed³ug mnie jest bardzo ³adne ale z uwagi na sta³y napêd na 4 bez mo¿liwo¶ci roz³±czenia by³o by to nie praktycznie bo g³ównie w 99% je¼dzi siê po asfalcie. Ogl±dali¶my te¿ MB ML ale tam jest tak samo. Quattro ma te¿ sta³y naped na 4 ale w praktyce to dziala tak jak samo chce przynajmniej w starszych modelach obserwowa³em to na torze 80coupe quatttro to na jednym przeje¼dzie w zakrêt by³o pod sterowne ci±gn±³ g³ównie przód i skrêcaj±c uderzy³ by prawie w bande bo nie móg³ skrêciæ a za drugim przejazdem poci±gn±³ jak by sam ty³ bo go obruci³o i wyra¼nie by³o widaæ pryskaj±cy ¶nieg jedynie z ty³u. Dlatego jak dla mnie nie wypa³ sam jecha³em Audi i skodom 4x4 i powiem ¿e jest dziwnie.
Suwy typu fiat sedici ci±gnie tylko na przód w razie wykrycia ¿e nie mo¿e wyjechaæ do³±cza ty³ ;/ bez sensu ale za to suzuki vitara jest ju¿ m±dr± terenówk± ci±gnie jedynie na ty³ a w razie czego sami sobie do³±czamy napêd na przód.
A co do dyfra do E32 je¼dzi³em ró¿nymi tylnionapêdówkami i te samochody bez szpery przy ostrej je¼dzie albo po¶lizgu prowadz± siê na równi z tymi jak by mia³y napêd na przód albo jak ma duzo mocy to spod jednego ko³a leci dym ale pozatym samochod jedzie tak jak by nie byl w poslizgu albo nagle za³±czy drugie ko³o i nas obróci, w przypadku poslizgu nie jest dobrze.
Tylko szpera super sie prowadzi i jest przewidywalna. Wej¶cie jak i wyj¶cie z po¶lizgu jest du¿o ³atwiejsze.
A je¶li chodzi o prze³o¿enie ja mam standardowy glównie je¿dzê po mie¶cie dlatego ja bym wybra³ du¿e prze³o¿enie ¿eby mieæ jeszcze lepsze przyspieszenie i lepszy start ze ¶wiate³.
A jak kto¶ wiêcej nabija tras to mo¿e ale nie musi za³o¿yæ mniejsze prze³o¿enie. Bo oryginalne s± dobrane optymalnie do ró¿nych warunków.
Ew. jak chcesz zmian a nie masz szpery to zakup most ze szper± najbardziej zbli¿ony prze³o¿eniem do obecnego. na wiêkszym mo¿e ci samochód wyæ ca³y czas co stanie sie uci±¿liwe, na wiêkszym mo¿e staæ sie zamulone i wiêcej paliæ a jednocze¶nie wcale nie bêdzie szybsze.
Kiedy¶ do moto przesadzi³em z zêbatkami kupi³em du¿o mniejsze prze³o¿enie ¿eby by³ szybszy to w efekcie zamuli³em moto i z 6 biegowej skrzyni mog³em wrzuciæ maks do 4 biegu bo dalej sie juz wcale nie zbiera³.
A jak mia³em za ma³e to ju¿ 10 metrów za wyjechaniem z domu wbija³em pi±tke i jecha³em 30 :D
Edit: Evan doczyta³em w±tek mo¿e pomyli³em przedlift x5 z MLem to jak tam wkoñcu to dzia³±? jest jest mo¿liwo¶æ wy³±czenia napêdu i jechaæ tylko RWD bo z tego co pamiêtam to by³o to 4x4 ci±g³e
Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 05-01-2013 o 14:45
Nie wiem o jakim MLu piszesz. Ale w X5 nie da³o siê do³±czyæ napêdów. W MLu te¿ nie ma takiej mozliwo¶ci - przynajmniej w II generacji.
Co do Sedici/SX4 to masz 3 opcjê- 2wd/auto/4wd wiêc mo¿esz sobie wybraæ.
Co do porównywania auta z tylnym napêdem bez szpery do auta przednionapêdowego.... tego komentowaæ nie bêdê. :D
Odnosz±c siê jeszcze do quattro to wszystko zale¿y jak wejdziesz w zakrêt - dlatego raz go wypluwa³o przodem , a drugi raz szed³ w po¶lizgu. Nie jest tak, ¿e nie kontrolujesz tego co robi samochód.
Zarówno X5 jak i ML I generacji, Aha no co do sedici jecha³em jako pasa¿er widocznie by³o na "auto" ale podejrzewam ¿e w opcji 2wd jest raczej FWD je¶li sie myle to by³o by fajnie,
No evan powa¿nie mia³em nieprzyjemno¶æ sporo je¼dziæ omeg± B 2.5tds nie by³o tam szpery wogóle nie wiem co to by³ za rodzaj mostu bo zwyk³a ró¿nicówka te¿ raczej nie bo to by³o bardo nie przewydywalne i prowadzenie by³o naprawdê przykre przy wchodzeniu w zakrêt na ma³ym biegu i w trakcie dodaj±c gazu np w lewo buda sie przechylala i lewe ko³o pali³o gume ale po zatym samochód jecha³ jak gdyby nigdy nic u¶lizu nie by³o gorzej je¶li do akcji w³±czy³o siê prawe to rzuci³o ale obrotu te¿ nie by³o a potem w trakcie po¶lizgu napêd by³ jak w grze w pingponga ko³a sobie go podawa³y raz prawe ci±gnê³o raz lewe a raz oba wyprowadzenie z po¶lizgu by³o bardzo k³opotliwe w przypadku tego samochodu. Wiêc bez wahania porównuje go do napêdu na przód chocia¿ taki têpy przedni najwy¿ej pojedzie ci prosto jak nie pu¶cisz nogi z gazu a jak ju¿ zuci to dajesz gazu i powinno sie wyprowadziæ.
vramzes je¶li nie czujesz siê pewnie za kierownic± to dyfer ze szper± odpu¶æ,do normalnej jazdy szpera jest zupe³nie zbêdna.
"My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford