Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: płyn chłodniczy

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i
    U mnie problem polega na tym ze jak jezdze spokojnie to nic sie nie dzieje. Dopiero jak silnik osiagie okolo 105 C i zaczne bardziej dynamiczniej jechac to mi wtedy wywala plyn a temperatura nie rosnie ani nie spada trzyma 105 C. Zamowilem termostat i mam nadzieje ze to bedzie jego wina.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    A tak z ciekawości: jakie są cechy sprawnego układu chłodzenia w M62TU?
    btw: wymieniłem termostat grzałkowy na nówkę z ASO.
    no właśnie ja ostatnio też wymieniłem i podobne pytanie mam

u mnie na starym było około 103-105 stopni, a teraz na nowym 110-113 (mierzone przez obd) , raczej nie obserwuje żadnych spadków związanych z "regulowaniem charakterystyki"...
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 03-02-2013 o 12:51

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i
    Witam. Termostat wymieniony i dalej wydaje mi sie ze nie otwiera. Temp w normie co prawda troche wyzsza niz na starym ale nie rosnie powyzej 112 C. Przy jakiej temp powinien sie otworzyc termostat zeby oba weze byly gorace ? Jak ja grzeje na postoju to nie osiagam tej samej temperatury obu wezy. Prosze o jakas rade. I przy okazji szukam zaworow do ogrzewania jakby ktos chcial sie pozbyc bardzo chetnie odkupie.

Pozdrowiam
    Ostatnio edytowane przez adiniuniek ; 07-02-2013 o 10:53

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez adiniuniek Zobacz posta
    Termostat wymieniony i dalej wydaje mi sie ze nie otwiera. Temp w normie co prawda troche wyzsza niz na starym ale nie rosnie powyzej 112 C. Przy jakiej temp powinien sie otworzyc termostat zeby oba weze byly gorace ? Jak ja grzeje na postoju to nie osiagam tej samej temperatury obu wezy. Prosze o jakas rade.
    Jakie są objawy?
    Wywala płyn korkiem, a potem rano jest komunikat, że niski poziom?

Jeśli chodzi o węże chłodnicy, to muszą mieć różną temperaturę, nawet na postoju, bo chłodnica przecież oddaje ciepło do otoczenia.
    Musiałbyś owinąć ją grubo izolacją termiczną, ale wtedy szybko przegrzałbyś silnik.

Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    raczej nie obserwuje żadnych spadków związanych z "regulowaniem charakterystyki"...
    U mnie reguluje, bo widzę na OBD ponad 10X*C i 9X*C jak wyprzedzam. Mam zdechłe pixele, więc nie wiem ile dokładnie.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    no właśnie ja ostatnio też wymieniłem i podobne pytanie mam

u mnie na starym było około 103-105 stopni, a teraz na nowym 110-113 (mierzone przez obd) , raczej nie obserwuje żadnych spadków związanych z "regulowaniem charakterystyki"...
    okazało się że styk od termostatu był zasniedzialy, po prZeczyszczeniu teraz jest już ok, czas reakcji kilkanaście sekund, 113 to jest temperatura otwarcia mechaniczna, bimetalu, a teraz termostat trzyma 110 stopni a po mocniejszym dodaniu gazu spada - tak przynajmniej jest u mnie (odpowiadam sam sobie :-P)

Zaawansowany Użytkownik Awatar marekbmw21
    BMW
    e38 3.5 v8
    koledzy wczoraj uciekł mi cały płyn z chłodnicy,nie dokręciłem korka;/ jak teraz odpowietrzyć układ? w środku grzeje ,woda mi się nie gotuje i temp jest z pionie ale w tym wężu chyba nie ma nic płynu boje sie zeby nic nie poszło?