Otó¿ modu³ GM ma zasadnicze znaczenie, poniewa¿ steruje wycieraczkami jak i spryskami, jak i innymi rzeczami. Modu³ów w e32/e34 siê nie uczy, ani programuje, wymienia siê na takie, które fabrycznie mia³y zaimplementowane spryski reflektorów i halogenów, a wiêc trzeba kupiæ u¿ywkê z rozbiórki z takiego w³a¶nie auta.
Typow± usterk± braku pracy wycieraczek w e32 jest uszkodzenie modu³u komfortu, przerabia³em w kilku egzemplarzach.
Ze zbiornikami natomiast jest tak, ¿e ka¿dy sinik ma inny kszta³t, poza tym w V12 na mo¿e byæ pompka jedno dwubiegunowa, jak i dwie pojedyncze, jak u Paw³aM na przyk³ad, wtedy wi±zki s± inne. Ale zbiornik jest ten sam, ma miejsce pod dwie pompki.
Kiedy¶ my¶la³em, ¿eby do³o¿yæ spryski do siebie, ale nie bawi³bym siê wtedy, tylko pod³±czy³bym spryski do intensywnego zmywania. Dzia³a³o by te¿ przez parê sekund i w zupe³no¶ci by wystarczy³o, ale w oryginale zmywa na zmianê ¶wiat³a i halogeny, wiêc jest trochê inaczej. Ja nie mam wi±zki niestety do tych sprysków, wiêc nie chcia³oby mi siê jej od nowa ci±gn±æ. Mo¿e kiedy¶ wrócê do tematu, bo ci±g³e mycie ¶wiate³ na stacji benzynowej czasami mnie wkurza.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 28-12-2012 o 11:11
pozdrawiam Bartek
na tak± odpowied¿ czeka³em:)
mo¿e kto¶ zna numer potrzebnego modu³u???
dziêki panowie za cenne informacje,bêdê teraz musia³ upolowaæ zbiornik który jest te¿ pod spryski lamp i halogenów do v8,macie jaki¶ link do zdjêcia jak on dok³adnie wygl±da?bo na oem to dziwnie pokazuje:
http://www.realoem.com/bmw/showparts...&fg=45&lang=pl
pokazuje do m60 i m30 to samo a m30 ma zbiornik z lewej,akurat mam modu³ komfortu z 735i z którego mam spryski,mia³em ca³e auto na czê¶ci,jutro mogê podaæ numer tylko nie pamiêtam z którego roku by³a,ale na jutro te¿ bêdê wiedzieæ bo mam jeszcze dowód od niej,jak siê oka¿e ¿e nie mam org. instalacji albo po podmianie modu³u nie ruszy to bêdê kombinowaæ.
http://www.youtube.com/watch?v=DtSqUTMLsAo
w tej 5er z linku widaæ ¿e faktycznie pompa jest dwubiegunowa bo pryska na zmianê lampy i halogeny.
Plany: zawias -40/-40 + 18"...
jarek88 nie pojemno¶c tylko rok modu³u podobno po 91r by³y inne
zbiornik ma 5,5 litra, zaraz kliknê fotki.........
fotki, przypominam, ¿e dotyczy silnika V8, prawa strona komory silnika, widaæ zbiornik intensywnego mycia szyb, nie myliæ z lampami-dok³ada³em t± opcjê u siebie
widoczne 2 pompki obie identyczne, ta górna od intensywnego mycia, ta na dole od zbiornika wspomnianego w temacie (poj 5.5 litra) na dole ma wej¶cie na pompke
na dole posiada blachê aluminiow±
Je¶li potrzeba wiêcej fotek, daj znaæ
Ostatnio edytowane przez rodzinabmw ; 29-12-2012 o 18:31
dzieki rodzina za zdjêcia,patrza³em dzisiaj i w sumie mam taki sam zbiornik(wielko¶æ plus blaszka na dole)
Tylko u ciebie w zbiorniku na górze jest jakie¶ kolanko i wychodzi przewód który idzie gdzie¶ na dól,po co jest ten przewód?
Ja mam w tym miejscu za¶lepkê,czy takie zbiorniki jak my mamy to s± typowo pod spryski i szyby i lamp/halogenów?czy to standard?bo kurcze ogl±da³em ten zbiornik z ka¿dej strony i tam nie ma nigdzie miejsca na dodatkow± pompkê lamp,jest jedynie jedna na dole która pompuje oczywi¶cie na szybê.
Co do wcze¶niej wspominanych modu³ów to mam ogólnie 4 sztuki,jeden jest napewno z 735i gdzie by³y fabrycznie spryski lamp,tylko nie wiem dok³adnie który to bo je podmienia³em i nie zaznacza³em który z którego auta,wszystkie s± z e32.
2 sztuki maj± krótkie numery:
A 2 sztuki maj± d³u¿szy,mo¿liwe ¿e to w³a¶nie takie z rozszerzonymi opcjami np.na spryski,ale to tylko moje przypuszczenia
Zdjêcie:
![]()
Plany: zawias -40/-40 + 18"...
Mo¿e mi uda siê rozwiaæ wszelkie w±tpliwo¶ci.
Jak widzimy na za³±czonej fotografii do spryskiwaczy reflektorów i halogenów potrzebny jest jeszcze jeden zbiorniczek mocowany pod praw± lamp±. Jest on po³±czony z tym du¿ym zbiorniczkiem i tworzy system naczyñ po³±czonych. To w³a¶nie w nim jest zamontowana pompka do tych spryskiwaczy ze zderzaka. Tak jak widaæ na fotografii na dole du¿ego zbiorniczka jest kolanko i ³±czy siê ono czarnym przewodem z tym zbiorniczkiem. Na górze zbiorniczka jest drugie kolanko które równie¿ ³±czy siê z tym zbiorniczkiem przezroczystym przewodem.
Reasumuj±c twój du¿y zbiorniczek zosta³ pozbawiony kolanek umo¿liwiaj±cych po³±czenie go z ma³ym zbiorniczkiem. Co za¶ tyczy siê modu³ów to nie wypowiadam siê bo nie wiem.
7er