Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Silniki M30, jakie wady, na co zwrocic uwage przy zakupie ?

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1

Silniki M30, jakie wady, na co zwrocic uwage przy zakupie ?

Witam,

nie posiadałem do tej pory e32 z silnikiem M30 dlatego niewiem jakie miał bolączki i wady.

Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie samochodu z takim silnikiem (rocznik 88, pojemność 3,5).

Dodam ze auto przez ostatnie dwa lata nie było poruszane i stało w suchym i ciepłym garażu.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    co można sprawdzić ???raczej wszystko co się sprawdza kupując szczególne bmw :) pytanie czy silnik pali i samochód porusza się o własnych siłach,noralne to sprawdzenie wycieków,stanu i jakości oleju,płynu chłodzącego...stanu chłodnicy,węży i pokrywy termostatu czy nie było kombinowane.... no nie wiem co jeszcze pisać bo przecież laikiem nie jesteś i nie wiem w sumie co chciał byś wiedzieć

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Chciałbym wiedzieć o szczególnych sprawach które dany egzemplarz kompletnie dyskwalifikują poprzez koszty naprawy.

Jeżeli takich ekstra niespodzianek ten silnik raczej niemial to tym lepiej.

Silnik przez dwa lata nie był odpalany, będzie miał za parę dni "premiere".
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    no to myślę że przed "premierą" można tylko obejrzeć wszystko co i jak jest poskładane i czy nie ma udziwnień,sprawdzić płyny i jak mówiłem czy nie zagrzała się kiedyś,jak da rade chociaż jedną świecę obejrzeć jaki jej stan jest....jeśli wszystko będzie wyglądać dobrze to trzeba być dobrej myśli :) odpalić i posłuchać jak serduszko chodzi :) potem wiadomo czy słychać zawory,rozrząd czy nie dźwięczy za bardzo,czy chłodzenie ok itp...ale jak mówiłem nie jesteś laikiem :) nie sądzę żeby było coś do wypatrzenia jeśli pod maską jest porządek,reszta po odpaleniu wyjdzie a wtedy wiadomo co się sprawdza :)

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez Sebek Zobacz posta
    niewiem jakie miał bolączki i wady.
    Nie ma żadnych...miałem 730i z tym silnikiem i muszę powiedzieć,że silnik praktycznie bez wad...Jezeli jest wszystko OK tzn eksploatowany był po ludzku to raczej niespodzianek ze strony silnika nie musisz się spodziewać...nawet po dużym przebiegu.Pamiętaj tylko,że rozrząd może troszkę klekotać ale tak ma być i nie zmniejszaj luzu na zaworach jeśli jest 0.35...taki ma być na ssacych i na wydechowych...Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Przez 7 lat użytkowania M30B35 mogę również powiedzieć że konstrukcja jest bezawaryjna. Po pierwsze trzeba zobaczyć czy silnik się nie grzeje. Po drugie czy po nagrzaniu nie słabnie. Zwróć uwagę na to czy węże od chłodnicy nie puchną.

Generalnie to jest tak prosty silnik że nie ma co się w nim popsuć. Przed odpaleniem sprawdź kopułkę,palec,świece. Po dwóch latach dolałbym też świeżego paliwa. Jeśli masz kogoś w miarę ogarniętego to można też sprawdzić luz zaworowy. Warto też zobaczyć przepływkę czy się nie zacina.

Jeśli odpali bez problemu,będzie równo pracować na zimnym i ciepłym to można się już nią zainteresować.

Generalnie to dużo o tym już na forum było
    Ostatnio edytowane przez Dzuda ; 25-12-2012 o 14:00

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Dzuda opisał wystarczająco ja dodam jeszcze żeby sprawdzić czy nie plumka z wydechu tj. czy nie wypadają zapłony przyczyn tego może być wiele od wtrysków po sonde lambda, po nagrzaniu warto by sprawdzić sprężanie które w aucie bez gazu będzie wyznacznikiem tylko głowicy bo blok nie powinien się zużyć. Po sprężaniu poznasz stan szczelności zaworów i czy jeszcze są ok. Minimum powinno być po 10 z nieznacznymi różnicami na poszczególnych cylindrach. Warto posłuchać silnik czy zawory cykają czy też chodzą już głośno. Jak ma EML to czy wchodzi na odcięcie. Głowne i najważniejsze sprawy będące wyznacznikiem to czy jest moc i czy temperatura nie wychodzi za połowe w idealnych przypadkach jest to nieco przed połową. Szybki test można zrobić też sprawdzający regulator ciśnienia na listwie wyciągając z niego wężyk podciśnienia jak będą wylatywać kropelki benzyny to już jest do wymiany.