Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 23

W±tek: Problemów z p³ynem ci±g dalszy

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar DannyV8
    Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    730 M60B30
    Sk±d
    Radom

Problemów z p³ynem ci±g dalszy

Brak mi juz pomys³ów...problem siê zacz±³ po wymianie p³ynu ch³odniczego.Jak jest zimno (przewa¿nie) wyrzuca mi p³yn przez wê¿yk przelewowy.Wczoraj oprózni³o mi 3/4 zbiorniczka p³ynu.Pojawia siê tylko na rozgrzanym silniku, temperatura p³ynu w normie, strza³ka stoi jak wmurowana na ¶rodku skali.Mechanicy zagl±dali,cudowali,sprawdzali wê¿e z ty³u i ¶ladów nie znale¼li.Czy kto¶ ma jaki¶ pomys³, czy to mo¿e byæ objaw zapowietrzenia uk³adu?Ostatnio wymieni³em nawet korek zbiorniczka, g³owice sprawdzone....Nie wiem czy to ma jakis sens bo gdy jest ciep³o to raczej tego efektu brak.Ogrzewanie tak¿e jest...ekhh juz mi si³ brakuje na tych Radomskich "wymieniaczy" -bo mechanikami bym ich nie nazwa³.Czy kto¶ siê spotka³ z podobnym problemem?
    "..Eco driving? No, thanks.."

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Je¿eli uk³ad siê zapowietrza to równie¿ bêdzie tak siê zachowywa³. Mi na przyk³ad kiedy¶ zaci±ga³ jak ogrzewa³em w miejscu gdzie w±¿ od elektrozaworów wchodzi³ w grod¼. Podejrzewam, ¿e to te¿ bêdzie zwi±zane z elementami ogrzewania, je¿eli dzieje Ci siê to g³ównie podczas w³±czonego ogrzewania. Ja parê lat temu wymieni³em wszystkie gumowe wê¿e pod mask± na nowe i zapomnia³em o temacie.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    730 M60B30
    Sk±d
    Radom
    No w³a¶nie dziwnym trafem wi±¿e siê to z ogrzewaniem i minusow± temperatur±.Czasem zanim zacznie lecieæ czuæ delikatnie zapach p³ynu przez nawiew..problem zacz±³ siê zaraz po wymianie p³ynu.Na pocz±tek poszed³ test g³owic na zawarto¶c co2.Wszystko w normie.My¶lisz ¿e który¶ z przewodów mo¿e zaci±gaæ lewiznê?

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    mi sta³o siê to raz niespodziewania i jaki¶ czas po wymianie p³ynu....natomiast wszystko zbieg³o siê w okolicach wymiany p³ynu a winne by³o visco które tydzieñ po wymianie umar³o....za³o¿y³em nowe ze sklepu i nic takiego siê nie powtórzy³o :) ale oczywi¶cie mo¿e byæ wina lewego powietrza....

Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    730 M60B30
    Sk±d
    Radom
    Cytat Zamieszczone przez vramzes Zobacz posta
    winne by³o visco
    a objawy mia³e¶ takie same? Bo ja mia³em tak: podjazd, zobaczy³em ¿e leci ciurkiem, stan±³em i wy³aczy³em auto.Po odkrêceniu korka od zbiorniczka zasycza³o jak napój "zbyszko" na ostatniej wigilii w Radomiu i po 10 minutach jak wjecha³em na kana³ to juz by³o sucho i ni huhu nic nie lecia³o.To w³a¶nie dzieje siê dopiero jak siê auto nagrzeje i w 90% jak jest zimno...Jak w takim razie sprawdziæ visco czy dzia³a poprawnie

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    mi siê tak dzia³o na postoju i bez nawiewów by³ to wieczór lipcowy jakie¶ 25 stopni,zatrzyma³em sie na pogawêdkê z koleg± i po chwili ka³u¿a pod autem...temp wskazówka o 1-2mm w prawo od pionu czyli nic siê nie gotowa³o....szybka akcja na forum i zamówienie visco i gites :) ¿adnych problemów do dzi¶ dnia,po drodze dodatkowe odpowietrzenie zrobi³em ( tzn.powtórzy³em ) i 100% nie by³a wina zapowietrzenia albo ³apania lewego powietrza ,co do visco u mnie sz³o zatrzymaæ rêk± wiatrak :) ( nie polecam ale kolega siê odwa¿y³ - stary mechanik ) a nowe przy dodaniu gazu na luzie robi tak± wichurê ¿e szok i buczy prawie jak V8 :) ( oczywi¶cie porównanie tylko podobnego g³osu )
    Ostatnio edytowane przez vramzes ; 22-12-2012 o 16:48

Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    730 M60B30
    Sk±d
    Radom
    hmm..a jak mo¿na visco zdiagnozowaæ, to znaczy sprawdziæ?Czy p³yn lecia³ u Ciebie w aucie z przelewu?

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    Sk±d
    BRALIN
    tak z przelewu :) w porównaniu do nowego l¿ej siê obraca³o ju¿ po wymontowaniu,jak korek odkrêca³em te¿ siê wylewa³o.....

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Ale jakby to by³o wisko, a uk³ad odpowietrzony porz±dnie, to wskazówka od razu zaczê³aby i¶æ w prawo, a mówisz, ¿e stoi pionowo. Co prawda w M60 pion to do¶æ du¿a tolerancja, ale nie a¿ taka, ¿eby p³yn wyrzuca³o przy szczelnym, odpowietrzonym uk³adzie. Poza tym nawet tempi mechanicy zaczêliby sprawdzaæ od wiska.

Test jest prosty, zostaw auto na ja³owym bez grzania i podgl±daj sobie wska¼nik temperatury oraz zbiorniczek, czy nie wyrzuca. Potem zrób to samo z ogrzewaniem. Obserwuj wisko, czy zwiêksza prêdko¶æ. Po pó³ godziny wystarczy, w³±cz wszystkie ¶wiat³a, grzanie tylnej szyby, grzanie foteli etc, tak ¿eby zwiêkszyæ obci±¿enie silnika alternatorem. Ten test wystarczy, ¿eby znale¼æ usterkê.

Wisko mo¿esz sprawdziæ wy³±czaj±c gor±cy silnik, ale jest zimno, wiêc mocno gor±cy po przeja¿d¿ce, zostawiony na minutê na luzie. Jak wisko bêdzie siê jeszcze obracaæ parê razy po wy³±czeniu silnika to uszkodzone, jak siê po oko³o pó³ obrotu zatrzyma to dobre. Oczywi¶cie rêk± te¿ bêdziesz wyczuwa³ na wy³±czonym silniku czy jest spiête, czy nie.

Oczywi¶cie sprawne "wichurê" te¿ robi jak kolega wy¿ej napisa³.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 22-12-2012 o 16:58
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    730 M60B30
    Sk±d
    Radom
    Po ¶wiêtach muszê wstawiæ auto i "wymieniacze" sprawdz± visco. Juz mi chcieli pó³ auta rozbieraæ,pó¼niej mówili ¿e za du¿o p³ynu...brak s³ów

Podobne w±tki

1. kondensatory w licznikach ci±g dalszy
    Przez ttrol w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 27-07-2012, 22:01
  2. Odpowiedzi: 37
    Ostatni post / autor: 02-02-2012, 08:41
  3. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 13-09-2011, 07:23
  4. Problemów ci±g dalszy - zawieszenie...
    Przez benyhp w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 09-02-2011, 19:50

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •