Witam.
Sytuacja wygl±da tak, ¿e samochód kupi³em w lipcu 2010 (przebieg, o ile prawdziwy - 300 000 km). Nie wiem na jakim oleju je¼dzi³ wcze¶niej, wiêc zrobi³em p³ukankê Engine Flush Liqui Moly i w³a³em Valvoline MaxLife 10W40. Wszystko by³o super. Przejecha³em kilkana¶cie tysiêcy km i silnik nie spali³ w ogóle oleju. Po tych du¿ych mrozach jaki¶ czas temu nagle z dnia na dzieñ pojawi³ siê problem. Kontrolka ci¶nienia oleju rano gas³a po ok. 5 sekundach. I tak z ka¿dym dniem gas³a po coraz d³u¿szym czasie. W koñcu zmieni³em czujnik ci¶nienia i wstawi³em now± oryginaln± obudowê filtra oleju (z uwagi na to, ¿e sprawdzi³em, ¿e w mojej zawory zwrotne nie¼le przepuszcza³y). Po zmianie tej obudowy przez kilka dni kontrolka gas³a ju¿ po 2 - 3 sekundach, ale potem znów gas³a d³uzej i w tej chwili sytuacja wygl±da nastêpuj±co:
- rano po ca³onocnym postoju ga¶nie po kilkunastu sekundach
- po krótkiej przerwie ga¶nie od razu, a ju¿ po godzinnym postoju potrzebuje nawet 5-6 sekund do zga¶niêcia
- po d³u¿szej je¼dzie zaczyna na biegu ja³owym migaæ kontrolka ci¶nienia oleju
- na w pe³ni rozgrzanym silniku ci¶nienie oleju na biegu ja³owym wynosi 0,3 bara (powinno byæ 0,5 bara). Przy maksymalnych obrotach ci¶nienie wynosi 3 bary (powinno byæ 5). Po kilku takich przygazówkach na biegu ja³owym spada do 0,2 bara, a przy maksymalnych obrotach do 2,5 bara.
We wtorek jestem umówiony z mechanikiem na sprawdzenie pompy olejowej. Co jeszcze do wtorku mogê sprawdziæ? Czy przytkana lub poluzowana magistrala olejowa (podobno czêsty problem w M30) mo¿e dawaæ takie objawy? Czy takie objawy mog± dawaæ zu¿yte panewki? Panewek nie s³ychaæ w ogóle. Zapewne dostanê odpowied¼, ze panewki mog± byæ zu¿yte jak najbardziej, ale d³ugo gasn±ca kontrolka po nocy chyba temu przeczy, bo gêsty olej powinien dawaæ ci¶nienie od razu. Dodam jeszcze, ¿e jak wieczorem po powrocie do domu odczekam 3 godziny a¿ silnik ca³kiem ostygnie i uruchomiê go (kontrolka wtedy d³ugo ga¶nie), i zgaszê go ju¿ po kilku sekundach (w ten sposób nape³niam ca³y obieg oleju zimnym gêstym olejem), to kontrolka nastêpnego ranka ga¶nie po sekundzie.

Odpowiedz z cytatem