Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: GETRIEBE NOT PROGRAM :-(((

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było 735i
    Robiłem reset i nic nie dało. Dzisiaj zauważyłem na parkingu że jak wrzucam D to dopiero po około 2 sekundach wrzuca bieg z dużym szarpnięciem. Jechać się praktycznie nie da bo jak daje gazu to ruszy powoli ale potem obroty wzrastają a auto jedzie taką samą prędkością czyli ledwo co. Na wstecznym jest wszystko dobrze.
    Na jutro byłem umówiony na zmianę oleju a tu takie problemy się zaczęły.
    Myślicie że może to być przez zużyty olej?
    Postaram się jeszcze dzisiaj podjechać na kompa.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było 735i
    Byłem właśnie na kompie. Straciłem ogólnie pół dnia na szukanie bo mało kto miał program do bmw.
    Błędy które mi wyszły to:
    106 festbremsdrehzahl - uberwachung,
    133 ganguberwachung 3
    134 ganguberwachung 4.
    Szef powiedział że to tarczki i remont całej skrzyni trzeba zrobić bo trzeba całość kupić a nie dostanie się pojedynczych części.
    Co o tym myślicie? Co teraz mam robić ze skrzynią?

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    To masz teraz dylemat,
    bo za remont skrzyni wybulisz 3000-4500 pln, a używke możesz kupić za dużo taniej.
    I tu jest hak, bo jak zrobisz remont, to wiesz że długo pojeździsz (o ile nie dasz roboty patałachom) i skrzynia ładnie będzie pracować.

Jak kupisz używke to będziesz jeździł za znacznie taniej, ale nie masz pewności kiedy zaczną się z nią problemy.

Ewentualnie możesz wymienić olej w skrzyni, czasami troche pomaga, ale nie robi cudów.

Innym wyjściem może być przeróbka na manuala, chociaż najkorzystniej jest kupić auto na części - coś sobie przerzucisz, torche sprzedasz - wyjdziesz na tym na swoje i jeszcze pare części zostanie w rezerwie.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było 735i
    A co konkretnie oznaczają te błędy? Zdaniem szefa co mi robił diagnoze to się za bardzo nie kieruje bo nie podłączając skrzyni już mi chciał robić remont.

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Nie wiem, co oznaczają kody błędów (dokładnie), ale jeśli trzeba rozkręcić skrzynie i coś wymienić, to żaden serwis nie podejmie się tego, tylko od razu zechcą zrobic kompleksowy remont.
    Nie jest to naciągactwo, tylko eliminacja ewentualnego powtarzania naprawy jakby jakaś inna część padła, a wtedy trudno jest oszacować, czy to nie z ich winy jest ponowna awaria.
    W końcu serwis ma Ci dać gwarancje na jakość swojej roboty.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez Sensei
    Robiłem reset i nic nie dało. Dzisiaj zauważyłem na parkingu że jak wrzucam D to dopiero po około 2 sekundach wrzuca bieg z dużym szarpnięciem. Jechać się praktycznie nie da bo jak daje gazu to ruszy powoli ale potem obroty wzrastają a auto jedzie taką samą prędkością czyli ledwo co. Na wstecznym jest wszystko dobrze.
    Na jutro byłem umówiony na zmianę oleju a tu takie problemy się zaczęły.
    Myślicie że może to być przez zużyty olej?
    Postaram się jeszcze dzisiaj podjechać na kompa.
    Niestety ale padla skrzynia (forward)- to czesta przypadlosc 5HP24 (taka skrzynie masz w swoim aucie), jak jeszcze troche bedziesz probowal jechac autem w takim stanie to spalisz calkiem tarczki- jak znam zycie to juz im dales niezle w kosc ;) a to przy ewentualnej naprawie kolejne niepotrzebne koszty ;)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było 735i
    To co dokładnie padło bo dalej nie wiem? Co by było ewentualnie do wymiany?

Vip Vip
    BMW
    AC Schnitzer 730d 1999r
    boss ci wyraźnie napisał że padła ci skrzynia. trzeba wyciągnąć , zajrzeć do niej i ocenić szkody. A następnie wymiana odpowiednich części lub wymiana na drugą skrzynię. Nie jeździj autem bo możesz narobić jeszcze większych szkód.
    B M W

Staram się pisać poprawnie po polsku.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było 735i
    Auto stoi i nie ruszam go w ogóle. Tylko myślałem że Boss będzie może wiedział co mniej więcej tam jest do naprawy skoro jest to częsta przypadłość tej skrzyni i wstępnie będę mógł oszacować koszty. Aktualnie szukam kogoś kto rozbierze mi skrzynie i zaglądnie co jest do robienia.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Ja napisalem przeciez ze zepsul sie "forward" ;) jest to czesc (polowa) skrzyni odpowiedzialna za jazde do przodu- na 99% rozsypal sie kosz, ale co jeszcze sie zepsulo (???) niestety nie dam rady zdiagnozowac na odleglosc ;)
    Anatol dopiero to przerabial- skrzynie naprawial, spytaj go co i jak, i za ile.

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Uprawnienia umieszczania postów