Witam pewnie nie ka¿demu przypadnie mój pomys³ do gustu ale i tak siê podzielê, ostatnio zrobi³em u siebie w³±czanie ¶wiate³ z pilota i chcia³em podzieliæ siê wiedz± jak to zrobiæ, jest to prosty i tani sposób.
Wiêc najpierw musimy siê podpi±æ do ¿arówki w podsufitce i przeci±gn±æ kabel maskuj±c go w podsufitce o potem w s³upku pod maskê
Pod mask± rozdzielamy kable jeden ci±gniemy pod praw± a drugi lew± lampê, w ka¿dy rozdzielony przewód wlutowujemy diodê Zendera ( ja u¿y³em 12V 1.3W ), tak przygotowane przewody podpinamy pod lampy ( wtyczce dolny lewy przewód)
Kilka obja¶nieñ:
Co to dioda zenera, i dlaczego 2 ?
Jest po to ¿eby pr±d nie wraca³ spowrotem do kabiny czyli po w³±czeniu lamp ¿eby nie w³±czy³o nam siê ¶wiat³o w aucie, a 2 dlatego jak zamontowa³em najpierw jedn± to nie dzia³a³o w³±czanie jednej strony lamp,
po w³±czeniu prawej równie¿ w³±cza³a siê lewa i na odwrót
Gdzie dostaæ i ile kosztuje?
W specjalistycznych sklepach z elektronik± lub na Allegro jest wszystko, ja za 10 szt da³em 1 zeta.
Jedyna wada tego rozwi±zania jest taka ¿e przy otwieraniu drzwi te¿ siê w³±cz± jak kto¶ bêdzie mia³ s³aby akumulator to mo¿e siê wyczerpaæ.
A tak wygl±da to u mnie:

Odpowiedz z cytatem
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...