Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 102

Wątek: SWAP m60b30 na m62b44

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Cytat Zamieszczone przez laki7 Zobacz posta
    Steptronic ma troche wiecej zalet. Nie ma mozliwosci zredukowania biegu na nizszy gdy ma za wysokie obroty,
    Myślę że każdy automat tak ma Moje 4hp22 też okazuje się nie być bez mózgiem bo podczas jazdy zdarzyły mi się potencjalnie niebezpieczne sytuacje np. przy wbiciu na R jest luz, Przy recznej zmianie z 3 na 2 przy za duzej prędkości pozostanie na 3 a dopiero po zwolnieniu do odpowiedniego tempa zmieni na 2. Więc żeby zniszczyć tą skrzynie trzeba by wbić P podczas jazdy który już jest całkowicie mechaniczny.

Zaawansowany Użytkownik Awatar luki730i
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Cytat Zamieszczone przez Marecki7er Zobacz posta
    Lewarek to kosmetyka, będę chciał żeby zostało klasyczne T ale zobaczymy czy się, jak to będzie wyglądało z tym panelem z e38 i zobaczę jak będzie wyglądać gałka z e38, ale to już na prawdę na samym końcu.

W tym tygodniu planuję włożyć silnik ze skrzynią do budy.
    pochopnie nie wsadzaj, mi sie wydaje ze musisz zainstalowac rurki do pompy abs z e38, na wsadzonym silniku ciezko.
    wydaje mi sie ze bez abs z e38 skrzynia nie bedzie pracowala normalnie i z tego co wiem silnik tez potrzebuje sygnal predkosci,
    w e38 wydaje mi sie ze to cyfrowe sygnały

Zaawansowany Użytkownik Awatar dray
    BMW
    Alpina B10 V8 + X5 4.6is + 320d
    Kolega ma rację, bez uruchomienia ABS i ASC (ewentualnie DSC jeśli było) nie ma co liczyć że skrzynia będzie działać prawidłowo.
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic5639_1.gif
    B10 V8 #282

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    No dobra to jutro pobawię się z ta pompą ABS, mam nadzieję że nie będzie to wielkim problemem bo chciałbym już mieć silnik w aucie :)

Kolejne pytanie, wyciągnąłem cała rączkę od zmiany biegów i zabrałem się za wyciąganie wiązki z tej dźwigni. Wszystkie kabelki idą ładnie gdzieś w stronę silnika, tylko dwa w stronę przeciwną. Po nitce do kłębka i zobaczyłem że wchodzą po prostu do jakiejś blaszki :

W jednej blaszce spotykają się wszystkie masy, w drugiej chyba zasilające, ale te blaszki to nie są jakieś przekaźniki, to po prostu kawałek metalu do którego jest podłączonych tyle kabli ile widzicie.

Nie wiem co z tym zrobić, nie wiem za co to odpowiada. Na chłopski rozum to najlepiej odczepić kabelek od blaszki i zaślepić :)

P.s. te blaszki były wcześniej w plastikowych obudowach tylko je zdjąłem. Została jeszcze jedna do której idą 3 grube czerwone przewody.

BMW
    E32 735iAL...
    Odczepić tam gdzie + podać + tam gdzie minus dać minus. Czerwone grube to na 99% też + Tak mi sie wydaje ze bylo by ok bo reszta na mostku jest pewnie od nieistotnego odrebnego osprzetu nie zwiazanego juz z tym.

BMW
    E32 735iAL...
    Hej Marecki jakieś postępy?

BMW
    e32 740iA M62B44
    Nic ciekawego, same poślizgi. E38 leży gdzieś w stertach złomu, wyciągnąłem cała wiązkę elektryczną bez żadnego cięcia. W e32 zamontowana jest już pompa ABS z e38 - zdjęcia dorzucę później - jest to banalnie proste, nic nie trzeba przerabiać tylko pogiąć trochę węże i zmienić 4 końcówki na szerszy gwint. W przyszłym tygodniu już muszę zamontować silnik w aucie, tak więc coś więcej się ruszy.

BMW
    E32 735iAL...
    No to jak wiązkę masz to teraz oddzielisz interesujący cię fragment :P To ja będę czekał na fotki ;) i myślę że nie tylko ja

BMW
    E32 735iAL...
    Minął niespełna miesiąc Marecki czy udało ci się choć trochę zbliżyć do finału od tamtej pory?

BMW
    e32 740iA M62B44
    Sprawy trochę poszły do przodu, silnik jest już w aucie, większość rzeczy mechanicznych jest podpięta/poprzykręcana. Chłodnica wody i chłodnica skrzyni zostały z e38, reszta chłodnic została z e32. Miałem mały problem z chłodnicą skrzyni, obecnie nie jest zamontowana fachowo ale będzie chłodzić. Nie widać tego z zewnątrz, ale poprawię to jak auto będzie już jeździć.

Łapa skrzyni pasuje P&P z e34/e32 4.0L tak więc skrzynia jest już zawieszona. Czekam na wał i będę walczył z wydechem. Trochę zdjęć:

Przy okazji dołożyłem zbiornik do spryskiwania lamp i do intensywnego mycia. Zostało mi tylko dołożenie manetki i dodatkowej rurki pod wygłuszeniem maski. Reszta instalacji jest już w zderzaku. Dzisiaj walczyłem z gałką do zmiany biegów, nie wyszło mi to profesjonalnie ale trzyma się solidnie, następnym razem będę wiedział o co chodzi :) Oprócz tego 7ma dostała nowe zaciski i tarcze - podeszły z e38 4.4, tak jak w e32 5.0 mają średnicę 324mm.

Co do swapu, jestem umówiony do elektryka na 10 kwietnia. Do tego czasu postaram się zrobić jak najwięcej rzeczy które można zrobić bez działającego motoru. Generalnie mam już całą koncepcję na samochód, jest cała lista rzeczy do zrobienia, jak będę miał czas to do końca kwietnia auto będzie gotowe tak, jak je sobie wymarzyłem :)