Jako auto do wszystkiego to szczerze mogê poleciæ Omegê B Kombi, ale tylko 2.0 16V. W tym silniku praktycznie nie ma co siê psuæ. Je¼dzi³em tym autem jako przedstawiciel przez pó³ roku. Niesamowicie pakowne ( po z³o¿eniu tylnej kanapy wchodzi materac, na którym mo¿na siê wyspaæ ). Z zamontowan± prost± instalacj± LPG pali³o mi to w mie¶cie ok 11 litrów. Blacha siê trzyma³a i to ca³kiem nie¼le. Jedyne co to czasem czujnik wa³ka lub wa³u mo¿e zaprotestowaæ ( ale wymiana rozwi±zuje sprawê ) i ³o¿yska w tylnych ko³ach. Czê¶ci od rêki dostêpne praktycznie wszêdzie. Zim± ciep³o, do¶æ szybko siê nagrzewa. No i RWD ( ja nie raz zagl±da³em na tor na Wyrazowie i mimo paru katuszy nic auty nie by³o ). Za to dobrego s³owa nie mogê powiedzieæ o wersji 2.5 V6 ( kto¶ tu wspomina³ ), ale mo¿e ja trafi³em na taki wrak. Czêst± bol±czk± s± uszczelki pod g³owicami i uszczelki pokryw zaworów ( s± plastikowe, du¿e i bardzo szybko siê odkszta³caj± - pomaga wymiana na "amelinowe" z Vectry V6 ), zasmarkana odma, czujniki wa³ków i wa³u, immo i du¿o innych ( i to nie tylko moje spostrze¿enia, ale forumowiczów na forum Opla ). Peugeot 406 jest te¿ bardzo przyjemnym autem. Ja mia³em wersje 2.0 16V ST i z³ego s³owa nie powiem. Czê¶ci nie drogie, o rdze nie ma siê co martwiæ bo blacha jest w pe³nym ocynku. Mój brat ma 1.9 TD i sprzedaæ nie chce. Ma³o pali, czê¶ci przystêpne cenowo i ma³o awaryjne. Ewentualnie jak mniejsze to Astra II 1.6 16V, 260ty¶ km, przez rok zrobi³em ok 20ty¶ i tylko filtry i p³yny ustrojowe. Ma³e, sprytne, ¿wawe i niewiele pal±ce autko.
P.S Teraz mam E39 i przez pó³ roku naprawia³em wiêcej usterek ( na szczê¶cie niegro¼nych dupereli ) ni¿ w Peugeocie, Astrze i Omedze 2.0 16V razem wziêtych ( ale i tak j± lubie :) ) Jedynie Omega 2.5 V6 mnie wykoñczy³a nerwowo :D Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem