:) Ta renowka pewnie parkuje tam nieprzerwanie od 20 lat :) Primosten bajka, już nie mogę doczekać się kolejnego wyjazdu ;) może akurat spotkamy się na trasie
:) Ta renowka pewnie parkuje tam nieprzerwanie od 20 lat :) Primosten bajka, już nie mogę doczekać się kolejnego wyjazdu ;) może akurat spotkamy się na trasie
Taki mały a tyle zachodu żeby go wymienić...
Ostatnio edytowane przez nino ; 09-01-2017 o 08:44
W końcu udało mi się dostać pod auto w kanale przyszykowanym na malucha.
Ogólnie robota prostsza niż opisy na różnych forach i nie ma się czego bać.
O dziwo ten kto grzebał tam wcześniej ukradł magnesy ;>
Dzięki Martynka za podpowiedzi
PS. Zdjęcia robione grzechotką
Ostatnio edytowane przez nino ; 09-01-2017 o 08:44
No i super. Trochę czarny już był ten olej...
Szkoda jednak, że w skrzyniach ZF nie ma śruby spustowej z konwertera jak w Mercach, wtedy jest już wszystko.
Polecam za jakiś 1000km wymienić olej znów, ale bez filtra, zawsze to wymienisz na trochę świeższy po zmieszaniu tego ze starym.
pozdrawiam Bartek
Przez skrzynię w sumie w ciągu 15 tyś km + - przeleciało 8 litrów oleju.
Kolega Martynka polecił żebym najpierw przepłukał i faktycznie była różnica na +
Przy pierwszym razie zleciał taki żur, jak z diesla po znacznym przebiegu.
Po drugim troszku mniej, ale też nie był to czerwony/malinowy kolor.
Dzisiaj pierwszy raz robiłem samemu operację na "otwartym sercu" i jest fajnie, lepiej się zbiera.
Żebym tylko całych spodni nie miał w atf, to już byłaby bajka :D
Dzięki za podpowiedzi Ttrol, tak też zrobię wymienię za jakiś 1000km.
Proponuje szybciej niż za 1000 km, no chyba że znowu z filtrem, jak masz olej to zrób to między 100 a 200 km, poczujesz jeszcze większą różnicę, skrzynia powinna jezdzic jak nowa.
Widzę, że był syf w misce i na filtrze, ale to nie kwestia koloru oleju tylko braku magnesu. wrzuciłeś tam coś ?? lepiej tak, choćby mały kawalek ze starego glosnika, jakby co to powinienem miec cos w garazu.
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...
super, jeśli jest mozliwość dajcie cynk na pw jak całą operację przeprowadzić , chętnie też zajmę się skrzynią , chociaż oliwek mam mocno czerwony i dość przeźroczysty , mimo wszystko jak czytam o efektach to zrobił bym na cacy ;)
Ale tu nie ma zadnej filozofii, wchodzisz pod auto i:
- spuszczasz olej odkrecajac srube spustowa na dnie miski, (najlepiej do pojemnika zeby na start wlac tyle ile Ci wylecialo)
- odkrecasz z przodu miski rurke od bagnetu (radze porzadnie oklepac nakretke mlotkiem bo zdarzalo sie nie raz ze sie ukrecala rurka)
- odkrecasz 6 srub z lapami trzymajacymi miske (2 w srodku i 4 na rogach)
- sciagasz miske uwazajac bo bedzie wciaz kapac ze skrzyni
- odkrecasz filtr (3 sruby na torx uwazaj bo bedzie z niego leciec jak go przechylisz)
- zakladasz nowy filtr z nowym oringiem (przy widocznym duzym zabrudzeniu mozna przemyc wszystko zmywaczem przed zalozeniem filtra)
- czyscisz dokladnie miske i magnes ktory w niej jest
- zakladasz nowa uszczelke i przykrecasz miske sprawdzajac czy sie nie podwinela
- dokrecasz lapy
- przykrecasz rure z bagnetu i dokrecasz korek spustowy
- zalewasz nowy olej, tyle ile zeszlo Ci ze skrzyni
- uruchamiasz auto i trzymajac stop mielisz lewarkiem od P do 1 lub 2 w zaleznosci od skrzyni i znowu do P (czynność powtarzasz pare razy aby olej rozprowadzic po calej skrzyni)
- wrzucasz N i sprawdzasz poziom na bagnecie, jezeli jest za malo dolewasz
to chyba wszystko co mozna wiedziec o wymianie filtra w zf 22 lub 24 w nowszych bedzie podobnie.
do tego:
- olej zmieniamy na cieplo lecz nie zaraz po zatrzymaniu bo grozi to poparzeniem
- po zalaniu i sprawdzeniu wszystkiego podczas jazdy warto zajrzec raz jeszcze pod auto czy uszczelka na pewno sie dobrze ulozyla i nie cieknie po misce
- po zmianie filtra i oleju warto zrzucic olej jeszcze raz i zalac nowym zmiana bedzie na pewno odczuwalna
- cokolwiek pisze w roznych poradnikach skrzynie ZF z tamtych lat zalewamy zwyklym ATF Dextron III (jest to polsyntetyk i niczego innego do skrzyni wtedy nie bylo a skrzynia jest wzieta do auta wprost z polki ZF wiec obowiazuja te same zasady co przy serwisie aut Volvo, Audi, Range Rover, Jaguar ktore mialy tego samego ZF'a w srodku, nie wazne jaki plyn beda sprzedawac w serwisie kazda ma takie same bebechy w srodku)
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...
dziękuję , no wiesz filozofia to nie jest ale akurat zrobie to pierwszy raz więc chciałem się poradzić żeby czegoś nie zepsuć ;)
Martynka to znowu zrzucac miske czy mogę to wyssac tak jak u Ciebie??magnesy wrzucilem z innej miski po 4hp tak wiec są juz na miejscu
Ostatnio edytowane przez nino ; 11-12-2014 o 10:50