Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 740i manual a lpg

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez BRABUS Zobacz posta
    mialem 2 manuale i kilka automatow, zdecydowanie bardziej polecam manual. Elastycznosc sporo lepsza, przyspieszenie o niebo lepsze, spalanie mniejsze zdecydowanie mniejsze. Koszty eksploatacji w sumie podobne, a frajda z jazdy duzo wieksza, chyba ze ktos nie lubi mieszac dzwignia.
    a ja zawsze lubiłem zmieniać biegi, dlatego wziąłem tiptronika (5hp24) bo sie balem ze nie bede mogl zmieniac biegow sam w automacie , ale powiem szczerze ze bardzo rzadko go uzywam, bo skrzynia sama rozpoznaje chwilowy styl jazdy, a do miasta to zmienilem zdanie i uwazam ze nie ma nic wygodniejszego niz dobry atomat + duza moc, co innego jak mala moc/moment jest przy automacie, kwestia tez chyba ktory automat sie posiada , bo jak nie tiptronik a ten zwykly co sie nie uczy jak czlowiek aktualnie jedzie, to chyba rzeczywiscie nie jest az tak super wygodne

...a wedle specyfikacji to chyba wiele wiecej manual nie daje (0,2-0,5 sek???)

Zaawansowany Użytkownik Awatar vori
    BMW
    ex E32 730i 1993
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    uwazam ze nie ma nic wygodniejszego niz dobry atomat + duza moc, co innego jak mala moc/moment jest przy automacie, kwestia tez chyba ktory automat sie posiada , bo jak nie tiptronik a ten zwykly co sie nie uczy jak czlowiek aktualnie jedzie, to chyba rzeczywiscie nie jest az tak super wygodne
    Co prawda nie jestem ekspertem, jako że regularnie jeżdżę autem od niedawna (skrzynia manualna), jednak myślę, że zdążyłem sobie wyrobić trwały pogląd na kwestię rodzaju skrzyni.

Cały czas byłem przekonany, że machanie lewarkiem jest po prostu "fajniejsze", jednak automat sprzężony z mocnym silnikiem to po prostu komfort i wygoda, o czym przekonałem się robiąc trochę kilometrów E31 z taką właśnie skrzynią.

Inna sprawa, że też nie mam porównania z takim samym autem z manualem i nie wiem czy komfort zrekompensowałby mi nieco gorsze osiągi (ale myślę, że jednak w E38 nie przeszkadzałoby mi to, jako że silnik wielki, a limuzyna nie służy do ścigania).