-
Doświadczony Użytkownik
Od razu informuje, że nie jestem mechanikiem, ale liznąlem kapkę wiedzy od znajomych mechanikow
Radzę zweryfikowac jeszcze moją opinię...
Znaczenie ma rodzaj oleju a nie jego parametry.
Jeżeli stary olej to pełny syntetyk i chcesz zalać teraz też pełny syntetyk (0w...) to OK ;)
Nie wiem jednak jakie oleje masz na mysli (syntetyczny/pólsyntetyczny/mineralny) ale w dużych silnikach czterosuwowych nie powinno się zmieniac oleju z gorszego na lepszy w tym sensie, ze nie wolno zmienić np. pólsyntetyka na pełny syntetyk lub co gorsza mineralnego na syntetyczny. Sęk w tym, że z czasem w na sciankach cylindrow powstaje tzw. nagar z oleju, który niejako uszczelnia całe ustrojstwo ;) Oleje syntetyczne mają dużo lepsze właściwości przeplukujące, zaś oleje mineralne są gęstsze.
Zastapienie przykładowo oleju pólsyntetycznego olejem full synthetic grozi wypłukaniem nagarów i rozszczelnieniem calego układu powodując katastrofę w silniku :shock:
Sprawdź co to był za olej chociaz parametr 15 na poczatku wydaje sie wskazywac na pełny syntetyk.
PS.
Nie dotyczy to naprzyklad malutkich silnikw 2-suwowych jak moja DT'125, tam zmieniam olej na jaki chce ponieważ przy tak małych pojemnościach, w dodatku w technologii mieszania oleju z paliwem raczej o żadnym nagarze nie może byc mowy (ja stosuje teraz FullSynthetic Castrola, ponieważ ten silniczek generuje ok 35km i dlatego leje jak najlepszy).
Uprawnienia umieszczania postów