Witam kolegów. Chcia³em tutaj krótko opisaæ walkê z moim BMW oraz skorzystaæ z tej mo¿liwo¶ci ¿e mo¿e kto¶ bêdzie wiedzia³ co dalej…
A wiêc zaczê³o siê od tego ¿e jakie¶ 3 miesi±ce temu zakupi³em e38 rocznik 1994 w automacie 3.0l z zamontowan± sekwencj±. Oprócz wychwycenia ¿e tak powiem drobnych rzeczy do poprawek wizualnych (g³ównie we wnêtrzu) najbardziej za serce schwyci³a mnie niepoprawnie dzia³aj±ca instalacja gazowa i tutaj napiszê co nastêpuje:
1. Instalacja gdy siê w³±czy przy zaprogramowanej temperaturze silnika powoduje falowanie obrotów i silnik ga¶nie. Sytuacja nie zawsze jest taka sama. Jedynym sposobem na podtrzymanie jazdy na gazie jest wgniecenie peda³u w pod³ogê i przepêdzenie Berty przez kilkaset metrów, wtedy wszystko dzia³a jak nale¿y dopóki d³ugi czas nie jedzie siê na sta³ych niskich obrotach- wtedy silnik zaczyna przymulaæ i znowu trzeba go „przepêdzaæ”.
2. Gdy sam w³±czê instalacje w momencie gdy wska¼nik temp. sterczy pionowo w 90% przypadków nie czuæ ¿adnych efektów ubocznych prze³±czenia. Auto normalnie jedzie. W pozosta³ych 10% jest zamulone lecz ju¿ nie wystêpuje falowanie obrotów.
Chc±c mieæ ten problem za sob± postanowi³em postawiæ auto do gazownika „fachowca”. Otó¿ efekt by³ taki ¿e nie do¶æ ¿e go¶ciu krêci³ co do mocy reduktora to za³o¿y³ nie ten co chcia³em. Mia³em zamontowany reduktor OMVL DREAM XXI HP. Auto „odbiera³em” od niego dwa razy z czego za ka¿dym do domu wraca³em innym autem bo jednak samochód nie dzia³a³ jak powinien. Mimo zmiany reduktora i sprawdzenia wtrysków nic siê nie zmieni³o. „Fachowiec” zamontowa³ inny czujnik ci¶nienia gazu- jak siê okaza³o wtedy instalacja w ogóle nie dzia³a³a a on mi wciska³ tak zrobione auto bo niby stary czujnik by³ z³y. Po w³o¿eniu starego czujnika wszystko wróci³o do stanu sprzed oddania go do gazownika. Na tym z gazem stanê³o.
Czy macie jakie¶ pomys³y albo spotkali¶cie siê z podobnym problemem?
Dzwoni³em do innego gazownika to mia³ u siebie te¿ e38 tyle ¿e 2.8 i ten sam problem z którym sobie nie móg³ poradziæ i cieszy³ siê ¿e ja mam podobnie bo jak twierdzi ju¿ my¶la³ ¿e jest g³upi. Chyba do dzisiaj sobie z tym nie poradzi³.

Odpowiedz z cytatem