Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Dziwny problem z sekwencj± w E38 730i. proszê o radê

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E38 730i
    Sk±d
    Gdañsk

Dziwny problem z sekwencj± w E38 730i. proszê o radê

Witam kolegów. Chcia³em tutaj krótko opisaæ walkê z moim BMW oraz skorzystaæ z tej mo¿liwo¶ci ¿e mo¿e kto¶ bêdzie wiedzia³ co dalej…
    A wiêc zaczê³o siê od tego ¿e jakie¶ 3 miesi±ce temu zakupi³em e38 rocznik 1994 w automacie 3.0l z zamontowan± sekwencj±. Oprócz wychwycenia ¿e tak powiem drobnych rzeczy do poprawek wizualnych (g³ównie we wnêtrzu) najbardziej za serce schwyci³a mnie niepoprawnie dzia³aj±ca instalacja gazowa i tutaj napiszê co nastêpuje:

1. Instalacja gdy siê w³±czy przy zaprogramowanej temperaturze silnika powoduje falowanie obrotów i silnik ga¶nie. Sytuacja nie zawsze jest taka sama. Jedynym sposobem na podtrzymanie jazdy na gazie jest wgniecenie peda³u w pod³ogê i przepêdzenie Berty przez kilkaset metrów, wtedy wszystko dzia³a jak nale¿y dopóki d³ugi czas nie jedzie siê na sta³ych niskich obrotach- wtedy silnik zaczyna przymulaæ i znowu trzeba go „przepêdzaæ”.
    2. Gdy sam w³±czê instalacje w momencie gdy wska¼nik temp. sterczy pionowo w 90% przypadków nie czuæ ¿adnych efektów ubocznych prze³±czenia. Auto normalnie jedzie. W pozosta³ych 10% jest zamulone lecz ju¿ nie wystêpuje falowanie obrotów.

Chc±c mieæ ten problem za sob± postanowi³em postawiæ auto do gazownika „fachowca”. Otó¿ efekt by³ taki ¿e nie do¶æ ¿e go¶ciu krêci³ co do mocy reduktora to za³o¿y³ nie ten co chcia³em. Mia³em zamontowany reduktor OMVL DREAM XXI HP. Auto „odbiera³em” od niego dwa razy z czego za ka¿dym do domu wraca³em innym autem bo jednak samochód nie dzia³a³ jak powinien. Mimo zmiany reduktora i sprawdzenia wtrysków nic siê nie zmieni³o. „Fachowiec” zamontowa³ inny czujnik ci¶nienia gazu- jak siê okaza³o wtedy instalacja w ogóle nie dzia³a³a a on mi wciska³ tak zrobione auto bo niby stary czujnik by³ z³y. Po w³o¿eniu starego czujnika wszystko wróci³o do stanu sprzed oddania go do gazownika. Na tym z gazem stanê³o.
    Czy macie jakie¶ pomys³y albo spotkali¶cie siê z podobnym problemem?
    Dzwoni³em do innego gazownika to mia³ u siebie te¿ e38 tyle ¿e 2.8 i ten sam problem z którym sobie nie móg³ poradziæ i cieszy³ siê ¿e ja mam podobnie bo jak twierdzi ju¿ my¶la³ ¿e jest g³upi. Chyba do dzisiaj sobie z tym nie poradzi³.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e65 750i
    Sk±d
    okr
    Poszukaj przede wszystkim dobrego warsztatu lpg, bo zdecydowana wiêkszo¶æ gazowników nie ma pojêcia o tym co robi (wiem to z do¶wiadczenia). Polecam lpg-forum. Tam w dziale warsztaty polecane znajdziesz dobry warsztat w swojej okolicy.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar neonunit
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    '95 740i
    Sk±d
    Poznañ/£ód¼
    Je¶li silnik chodzi niepoprawnie po automatycznym prze³±czeniu na gaz to logicznym wyt³umaczeniem jest, ¿e temperatura automatycznego prze³±czania na LPG jest za niska. U mnie w M60B40 jest na ok. 35'C, czyil koniec niebieskiego pola na wska¼niku. Gazownik zdziwiony nawet pyta³, czy auto nie szarpie po prze³±czeniu, bo temperatura jest wyj±tkowo niska, ale u mnie akurat dzia³a to bez problemu. Mo¿e u Ciebie trzeba j± podnie¶æ o kilka stopni?

Je¶li chodzi o pozosta³e objawy, to mia³em kilka razy u siebie tak± sytuacjê (instalacja Prins) ¿e autem na gazie na postoju rzuca³o na boki i ruszyæ z miejsca siê prawie nie da³o, a po prze³±czeniu na Pb by³o zupe³nie normalnie. Problem siê nie pojawi³ od kiedy zacz±³em omijaæ Orlen...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E38 730i
    Sk±d
    Gdañsk
    Po wizycie u mechanika z innym problemem( nie gazownika) okaza³o siê ¿e mam odpiêty czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du. Poczyta³em na forum i siê okazuje ¿e wszystko wskazuje na to ¿e on jest przyczyn± tego ¿e auto na gazie tak siê zachowuje. Czujnik jest walniêty i wysy³a b³êdy wiêc jak by³ od³±czony to tak pozosta³. Teraz poluje na orygina³ u¿ywany i zdam relacjê czy to od tego takie problemy. Koszt oryginalnego nowego czujnika to oko³o 500z³ bo dzisiaj z koleg± w Autolandzie grzebali¶my a¿ siê doszukali¶my i bym mia³ go za 7dni ale jak dla mnie to za du¿o. Mam nadzieje ¿e po monta¿u sprawnego orygina³u ( bo kolega na forum napisa³ ¿e zamienniki czêsto nie dzia³aj±) wszytko ju¿ bêdzie ok.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    Pawe³O mam u siebie zamiennik obu czujników chyba eps-u i auto je¿dzi ju¿ ok 20ty¶ km,u ciebie te¿ zapewne jest co¶ z temp.prze³anczania na lpg lub masz co¶ z parownikiem,na brc senqent 56 parownik genius max mam grubo ponad 100ty¶ i po prze³aczeniu nie ga¶nie i wtryski mtm .ps masz dojscia do sprawnego m50b25?? jak tak to czujnik wa³u i wa³ka da rade podmieniæ nawet na prube

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E38 730i
    Sk±d
    Gdañsk
    W³a¶nie nie mam póki co ¿adnego auta ¿eby podmieniæ sprzêt i sprawdziæ:/ Ale i tak jak na razie sprawa stanê³a w miejscu z powodu braku czasu. Parownik mam nowy, poprzedni jaki mia³em to OMVL Dream HP, wtryski po przegl±dzie, temperatura prze³±czania zosta³a podwy¿szona i to samo. Dziêki za podpowied¼ z tym zamiennikiem

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Puki372
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E32
    Sk±d
    Wschód
    jaki masz komputer steruj±cy gazem?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    kiedys 730i,735i,750i,750iL
    Sk±d
    slask
    hehe,nie mialem auta ktory by nie mial problemu i coraz bardziej w momencie slabosci mam przekonanie do diesli,niech sprawdza bledy kompa benzynowego profilaktycznie,i gazowego przeciez nie ma skutku bez przyczyny.Komp wychodzi ze ma rowniez OMVL DREAM,chyba ze sie myle

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E24 - 635 CSi, E32 - 750iL, E34 - 530i
    Sk±d
    KRK
    Blog
    12
    Du¿y, to chyba musia³by¶ sobie beczkê albo puchacza kupiæ :D

P.S. Co u Ciebie ?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar PaweliGosia
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    S8 D2, W221 S500
    Sk±d
    Bydgoszcz
    jak sytuacja ma siê tylko na lpg to nie jest wina czujnika. Pierwsze co przysz³o mi do g³owy t wtryskiwacze. Jakiej s± firmy? Mo¿e masz tak jak u mnie ¿e zaje¿dzij je jeden reduktor bo powinny byæ dwa. Drugie co mo¿e mieæ wine bo ¶wiece, nieraz tylko na lpg potrafi± dawaæ du.. Kiedy¶ mia³em stare S500 z lpg i ola³em sprawê jak auto falowa³o na wolnych i gas³o, pojecha³em nad morze do¶æ ostro i rozwali³o ¶wiece której czê¶æ wtopi³a siê w tulejê cylindra.

Podobne w±tki

1. [silnik] Dziwne ubytki paliwa - PROSZÊ O RADÊ
    Przez adrespatryka w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 15-05-2012, 19:17
  2. [silnik] Wymiana ¶wiec, cewek - proszê o radê.
    Przez Arman w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 28-01-2012, 23:09
  3. [ pozostale] Proszê o radê. Pilne!
    Przez Risorius w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 28-05-2008, 21:59

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów