pozostaje dokładnie prześwietlić zawieszenie tył..
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Panowie, nie wiem jak u Was, ale u mnie "rozkminiłem" co to jest. Chodzi o metaliczny dźwięk dochodzący z tyłu auta. To jest dźwięk zaciśniętych hamulców po prostu. Zauważcie, że dzieje się to wtedy, gdy auto stoi na choćby delikatnym wzniesieniu. Próbowałem na wszystkie sposoby i tak mi wychodzi, nie inaczej...
Jak ja stawiam auto na wzniesieniu to zanim wcisnę na gałce biegów P - włączam hamulec ręczny.
Po ponownym odpaleniu najpierw wrzucam np. R a dopiero wyłączam ręczny i dźwięku (stuknięcia) niema.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Mialem dokladnie ten sam objaw i byla tarcza przegubowa wału tak jak Seba pisał nr 2 na rysunku. Cena nowego 550zł , po rabatach 350zł . Biegi jak wrzucalem mailem metaliczny dzwiek, przeminelo jak wymieniłem ten przegub. Przy mocnym cisnieciu skrzynia potrafi odpowiedziec az jak jest ta tarcza lekko wyjechana.
Ostatnio edytowane przez Riki ; 04-05-2013 o 19:49
odświeżę trochę...czy jest już jakaś ostateczna diagnoza tego metalicznego dźwięku?
łącznik wału, podpora, coś ze skrzynią, mostem czy hamulec?
Ja już sprawdziłem. Sebek miał rację, to element nr 2 tarcza przegubowa między skrzynią a wałem.
Dziś mechanik sprawdził, u mnie wytłuczona, że boję się jeździć i to ona hałasuje.
Pzdr