Witam
Dorwa³em dzi¶ nowe wydanie "Motoru" z szerokim opisem BMW E38. Zauwa¿y³em du¿o nie¶cis³o¶ci lub niewiedzy autora artyku³u nt. g³ównie w kwestii dostêpnych wersji wyposa¿enia. W artykule autor twierdzi np. ¿e reflektory xenonowe wysz³y na wyposa¿enie auta w 2000 roku i by³y dostêpne w wersji V12, a jak wiadomo by³y montowane od 94' w ró¿nych wersjach wyposa¿enia. To samo dotyczy nawigacji pocz±wszy od MK1 z 94', autor twierdzi, ¿e od 2000r. Wiedz± nie popisa³ siê równie¿ w temacie Shadowline. Nie wiem te¿ sk±d autor zaczerpn±³ informacjê o producencie skrzyni biegów, poda³ General Motors zamiast ZF oraz twierdzenie-"im mocniejszy silnik, tylko szybciej pada skrzynia", a w rzeczywisto¶ci na skrzynie 5HP30 nie ma co narzekaæ. Opisuje równie¿ dostêpno¶æ aktywnego tempomatu w 750 iL z 99', a montowany by³ tylko w modelach z prze³omu 00/01. Jako najbardziej polecony poda³ motor 735, który wystêpowa³ do¶æ rzadko i poza ró¿nic± pojemno¶ci w 4.4 konstrukcja niczym siê nie ró¿ni. Równie¿ jako wprowadzenie Vanosa w 99' dla V8 jest nieprawdziwe.
Wersje long wyposa¿one s± w hydraulikê, a nie pneumatykê tylnej osi. Ogólnie uwa¿am, ¿e autor powinien zasiêgn±æ informacji z tak bogatego ¼ród³a jakim jest 7er.pl. Wtedy tekst czyta³oby siê z wiêksz± satysfakcj±. Poza tym polecam :) Mi³o poczytaæ i mieæ przez chwilê banana na twarzy, ¿e z biegiem lat auto jakim jest E38 zaczyna byæ doceniane za ponadczasow± stylistykê i trwa³o¶æ.

Mi³ego czytania!