Witam
Dorwałem dziś nowe wydanie "Motoru" z szerokim opisem BMW E38. Zauważyłem dużo nieścisłości lub niewiedzy autora artykułu nt. głównie w kwestii dostępnych wersji wyposażenia. W artykule autor twierdzi np. że reflektory xenonowe wyszły na wyposażenie auta w 2000 roku i były dostępne w wersji V12, a jak wiadomo były montowane od 94' w różnych wersjach wyposażenia. To samo dotyczy nawigacji począwszy od MK1 z 94', autor twierdzi, że od 2000r. Wiedzą nie popisał się również w temacie Shadowline. Nie wiem też skąd autor zaczerpnął informację o producencie skrzyni biegów, podał General Motors zamiast ZF oraz twierdzenie-"im mocniejszy silnik, tylko szybciej pada skrzynia", a w rzeczywistości na skrzynie 5HP30 nie ma co narzekać. Opisuje również dostępność aktywnego tempomatu w 750 iL z 99', a montowany był tylko w modelach z przełomu 00/01. Jako najbardziej polecony podał motor 735, który występował dość rzadko i poza różnicą pojemności w 4.4 konstrukcja niczym się nie różni. Również jako wprowadzenie Vanosa w 99' dla V8 jest nieprawdziwe.
Wersje long wyposażone są w hydraulikę, a nie pneumatykę tylnej osi. Ogólnie uważam, że autor powinien zasięgnąć informacji z tak bogatego źródła jakim jest 7er.pl. Wtedy tekst czytałoby się z większą satysfakcją. Poza tym polecam :) Miło poczytać i mieć przez chwilę banana na twarzy, że z biegiem lat auto jakim jest E38 zaczyna być doceniane za ponadczasową stylistykę i trwałość.

Miłego czytania!