Ja tam jestem za rodziną 1 ale jak już wybrana 2 to też spoko :)
Ja tam jestem za rodziną 1 ale jak już wybrana 2 to też spoko :)
POMAGAMY RODZINIE:
Pani Agnieszka (35 l.) z mężem Edwardem (34 l.) wychowują dwóch synów: Wojtusia (3 l) i Bartka (11 l.)
Rodzina znalazła się w trudnej sytuacji w minionym roku. Najpierw maż stał się niezdolny do pracy (zerwane ścięgno wymagające operacji i długiej rehabilitacji), a kilka miesięcy później pani Agnieszka zachorowała na raka. Pomimo mastektomii we wrześniu tego roku nastąpiły przerzuty do wątroby.
Rodzina mieszka w małym dwupokojowym mieszkaniu, na remont którego zaciągnęła kredyt. Dochód rodziny w tej chwili składa się z zasiłku pielęgnacyjnego (153 zł) oraz świadczenia rehabilitacyjnego przyznanego mężowi (2500 zł, jednak jego kwota będzie malała). Po odjęciu kosztów mieszkania (555 zł) oraz leków (400 zł) dochód na osobę wynosi 430 zł. Do tego dochodzą jeszcze koszty dojazdów na chemioterapię (dwa razy w tygodniu po 50 km) oraz dodatkowych badań np. kardiologicznych.
Wśród najpilniejszych potrzeb pani Agnieszka wymienia opał na zimę, powiedziała "jego brak spędza nam sen z powiek", żywność oraz kurtki zimowe.
Rodzina ma łącznie na utrzymanie 2653 zł. Niby sporo... ale odejmijmy te koszty leczenia i koszty dojazdów na chemioterapię to nieco mniej nam wyjdzie. Po tej ilości kilometrów sądzę, że mieszkają około 20-25 km od Wrocławia.
Zbieramy pieniążki na:
1. żywność trwałą i kleik Nestle Nan po 2 r. życia dla malucha
2. proszek do prania
3. kurtkę (r. 158) dla Pani Agnieszki - ciemną długą z kołnierzem (ze względu na konieczność ochrony wwęzłów chłonnych)
4. dres i kurteczka dla 3 letniego Wojtka (r. 98-104)
5. dres i kurtka dla 11 letniego Bartka (r. 152)
6. 3 pary butów męskie (trzewiki i sportowe w rozmiarze 39) i dla pana Edwarda w rozmiarze 44
7. narzuty na fotele i wersalkę, ręczniki
8. opał - węgiel (myślę, że co najmniej pół tony optymalnie było by tonę kupić)
Szczególne upominki:
Wojtuś - książeczka lub grę edukacyjna,
Bartek - plecak na szkolne wycieczki (taki większy),
Agnieszka - strój kąpielowy (specjalny dla amazonek) oraz sokowirówka (może być używana), Pani Agnieszka musi pić dużo świeżych soków, chłopcy również byliby zdrowsi pijąc domowe soki,
Edward - porządne buty sportowe.
Jako 3 najważniejsze potrzeby (TO CO POWINNO SIĘ W PACZCE ZNALEŹĆ) wymienione zostały:
1.opał
2. kurtki zimowe
3. żywność
Mam nadzieję, że uda nam się spełnić większość potrzeb :)
Czy ktoś z nas posiada sokowirówkę? W opisie jest, że może być używana.
Już mamy 1 182,27
Poczyśćcie skrzynki ;) w szczególności: BMW (Bóg Miał Wizję) i i arturo193 ;) Nie mogę potwierdzeń wysłać :)
Rozmawiałam z wolontariuszką jutro wrzucę szczegóły. Ojciec rodziny jest po 2 operacjach na kolano i chodzi o kulach. Do lutego ma ten zasiłek potem nie wiadomo co będzie dalej.
Do kiedy mozna wysylac pieniadze ?
Zbieramy do 5 grudnia, co nam zapewni wpływ pieniążków do 7.12.2012r.
W międzyczasie rozejrzę się za jakimś urządzeniem do robienia soków. Nie mam pojęcia ile to może kosztować.
Przeglądałam ceny strojów kąpielowych dla kobiet bez jednej piersi. Pani Agnieszka jest po operacji. Są to specjalne stroje i ceny zaczynają się od 200 zł. Także mamy spore wyzwanie...
Kurtki mogą być używane. Poprosiłam wolontariuszkę o dokładne podanie rozmiarów. Jeżeli moja, z której niestety "wyrosłam" będzie się nadawała mam zamiar ją przekazać. Jest ciepła i długa, niestety nie jest ciemna.
Gry edukacyjne - chodziło o gry planszowe (typu uczenie słówek czy liczenia) ale wolontariuszka zorientuje się czy maja komputer. Mam trochę gier edukacyjnych po dzieciaczkach :) także to biorę na siebie!
Ostatnio edytowane przez basik107 ; 22-11-2012 o 19:21
Brawo BMW (Bóg Miał Wizję) ;) za zaangażowanie znajomego nie z forum, który przelał całkiem niemała sumkę ;)
Moja znajoma z Irlandii wyśle paczkę z ciuszkami :) Jupi!
Jutro rozmawiam z koleżankami w pracy (ostatnio pracuję w delegacjach i nie miałam dotąd jak pogadać ;)) może cosik sypną kaską
Ja potrzymuję temat kurtki dla najmłodszego w rodzinie. Wyślę ją do Beziego ;)
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
Odbiorę i przekażę osobiście :)
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Szkoda ludzi nie dość że chorzy to jeszcze z kredytem i małymi dziećmi poważna sytuacja. Oby pani Agnieszka powróciła do zdrowia.
Kolejny przykład że 7er to nie tylko zwykłe forum Panuje tu też Ciepła atmosfera i chęć pomocy innym. Przynależność Do 7mkowej rodziny to coś więcej niż login Pamiętajmy o tym.