Samochodzik spowodował kolejną zagadkę, tym razem elektroniczną...
Zaczęło się od radia, typowej usterki e38 z przerywaniem w graniu, później PDC przestał działać.
Wczoraj zaczęło się ciut gorzej, po odpaleniu zobaczyłem palący się na biało ekran navigacji, muzyka leci przez minutę i przestaje grać, ponowny zapłon i znowu gra minutę. Nie pali się kontrolka od włączonego radia, mimo że gra. Mówię trudno, moduł radia padł do końca, ale ten ekran.... Sterować głością z kierownicy nie idzie, sterować guzikami na radiu nie idzie...
Ruszam, wrzucam kierunek - brak palącej się kontrolki i dźwięku przerywacza. Wychodzę - kierunkowskaz na zewnatrz działa. Włączam długie, działają, kontrolki na liczniku brak - to samo halogeny, przeciwmgielne - działają, na liczniku kontrolki brak. Test liczników - kontrolki działają.
Dziś podłączyłem komputer i posprawdzałem błędy w Inpie.
Silnik - błędów brak
ABS DSC - nie mogę podłączyć się do modułu, po zapłonie pali sie brak kontroli trakcji i absu, przed próbą podłączenia się, wszystko było ok.
LCM - brak możliwości podłączenia się do sterownika
Radio, nawigacja, monitor - brak mozliwosci podlaczenia się do modułu
PDC - również nie mogę się podłączyć.
Instrument Claster Combi IKE - tutaj wyrzuciło mi błędy:
1)136 I bus
Error frequency : 45
Short circuit to ground Error present Sporadic error
2) 190 light module-EEPROM error
Error frequency : 200
Invalid working area Error present Sporadic error
Błędy w inpie usunięte, samochód odpalony i błędy wyskakują spowrotem:
1) 136 I bus
Error frequency : 40
Short circuit to ground Error present
2) 190 light module-EEPROM error
Error frequency : 45
Invalid working area Error present Sporadic error
Bezpieczniki pod maską sprawdziłem, niby wszystko jest ok, choć te oryginalne bezpieczniki to bardzo ciężko zobaczyć czy nie są przepalone...
Do przekaźników nie zaglądałem bo się nie znam jak je sprawdzić.
Jakieś pomysły, wskazówki ?