Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Pytanie o wymiane oleju skrzyni. e38 740

Początkujący Użytkownik Awatar doman
    BMW
    730 V8
    Panowie przyłącze sie do tematu. Mi po zmianie oleju ASB zaczęła pracować plynniej itd. ( same zalety ) jednak juz kilka razy zauważyłem (oczywiscie przed wymiana tez sie to zdarzało ) ze jak gwałtownie ruszę na D to występuje takie szarpniecie jakby np koła dostawały poślizgu i nagle lapaly przyczepność (ale to nie boksowanie kołami) czy to jakiś znany objaw skrzyni czy może to nie skrzynia ?

Co do wymiany oleju w ASB - w silniku wymieniam to czemu w skrzyni mam nie wymieniać ?

Początkujący Użytkownik Awatar Pawik83
    BMW
    BMW 740iA
    Cytat Zamieszczone przez doman Zobacz posta
    jak gwałtownie ruszę na D to występuje takie szarpniecie jakby np koła dostawały poślizgu i nagle lapaly przyczepność (ale to nie boksowanie kołami)
    ja tak mam z rana jak zimne auto (Olej)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7
    Witajcie ! Sorry ze odgrzebanie, ale nie znalazłem odpowiedzi, w końcu ktoś wyjaśnił czemu jest szarpniecie z d na r ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F01 750d RWD
    Podobno jest to wina jednego z regulatorów ciśnienia w skrzyni który się przycina i chwilę trwa zanim rozładuje ciśnieine gdy lewarek jest w pozycji N. Tylko niech ktoś powie którego???? Jak dłużej poczekasz na N to R wchodzi miękko?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7
    sprawdze jak będę przy aucie, dziś np normalnie mi zmieniało ;/ A zapomniałem o jednym odkad mam te objawy ze skrzynią to coś mi piszczy w aucie raczej przy tylnej osi jak np zwalniam od 60 w dół ew jak jade dosyć wolno(na pewno nie są to klocki) to cos może miec z tym wspolnego ? Kurde nie mam nawet jak do mechanika zaprowadzić bo swoje drugie autko postawiłem do roboty...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7
    Witaj sprawdzalem i jak zatrzymam na N albo na P to już zmienia ok. I co do tego uderzenia to nie zawsze jest. Autko postawiłem do mechanika w innej sprawie i poprosiłem zeby na to zerknął to tylko powiedział, że podpora i łącznik wału są do wymiany, myślisz ze po ich wymianie coś by pomogło ?

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Podpora i łącznik, ale też krzyżaki - to podstawa. W ogóle luzy w przeniesieniu napędu dają efekt uderzenia przy ruszaniu lub zmianach R<-->D.

A co do samej skrzyni: regulator (EDS) może się przycinać, ale też może być kilka innych powodów.
    Żeby nie robić metodą prób i błędów, to trzeba pomierzyć ciśnienia i zrobić wykres podczas pracy. A to już wymaga kosztownego sprzętu.
    Bardziej opłaca się zrobić remont. Ostatecznie kupić używkę i liczyć na fart, że pojeździ.

Albo znaleźć super fachowca, który skrzynię zna na pamięć i niech wymieni tą jedną jedyną rzecz, która jest powodem problemów. Zapłacisz 200 zł i jeździsz.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7
    Dzieki kolego za odp, myślę, że najlepszym rozwiązaniem na tą chwilę będzie wymiania podpory i łącznika bo i tak i tak trzeba wymienić. W nast tyg postawie do mechanika, dam znać na forum jak odbiorę autko i czy pomogło :) Pozdrawiam