Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: dziwna przypad³o¶æ wycieraczek

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

dziwna przypad³o¶æ wycieraczek

Witam, poniewa¿ nie daje mi to spokoju, postanowi³em napisaæ. Czy kto¶ spotka³ siê z usterk± brzêczenia pojawiaj±cego siê przy prêdko¶ciach powy¿ej 110 km/h, dobiega ono tak jakby z podszybia od strony kierowcy. Jest to takie g³o¶ne brzêczenie/buczenie, które ZAWSZE znika na jakie¶ 10 do 20. minut po w³±czeniu kilku cykli wycieraczek. W zasadzie mam tak od dawna, ale ostatnio siê wreszcie wkurzy³em. Potem pojawia siê znowu i tak w kó³ko, jest na tyle g³o¶ne, ¿e wtedy w aucie w zasadzie nie s³ychaæ nic innego, zag³usza wiatr, silnik oraz toczenie siê opon.

Oczywi¶cie mam docisk progresywny, który w³a¶nie siê w³±cza powy¿ej tych 100 km/h, zmianê si³y docisku wyra¼nie s³ychaæ przy tej prêdko¶ci poprzez brzêcz±cy przez parê sekund silnik.

Tak sobie my¶lê, ¿e to mo¿e ten docisk, zawsze mo¿na wyj±æ od niego przeka¼nik.

Jednak¿e mi siê wydaje, ¿e to jakie¶ wibracje przechodz±ce na ramiona uk³adu sterowania wycieraczek oraz pó¼niej na ¶cianê grodziow±.

Zanim siê za to porz±dnie wezmê wymieniaj±c uk³ad sterowania wycieraczkami, który ma ju¿ trochê luzu, chcia³bym poznaæ Wasze refleksje na ten temat. Mo¿e kto¶ to przerabia³.
    pozdrawiam Bartek

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Bartek... Wiem, ¿e nie obrazisz siê za moj± szczero¶æ, ale obawiam siê ¿e zawiesi³e¶ poprzeczkê zbyt wysoko ;D

Takimi "pierdo³ami" nikt tu chyba siê nie przejmowa³ albo nie mia³ z nimi do czynienia, wiêc obawiam siê, ¿e czeka Ciê rola pioniera w tym temacie... ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    za szybko je¼dzisz

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Ju¿ mnie ta rola pioniera mêczy czasami:)
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    "Nikt tu siê nie zajmowa³..." Dobre.

S± na tym forum ludzie, którzy zajmowali siê dos³ownie wszystkimi aspektami tych pojazdów, tyle ¿e wiedza ogó³u na pewne tematy widaæ jaka jest.

Mechanizm wycieraczek jest newralgiczn± stron± e32, na luzy w tym uk³adzie cierpi praktycznie ka¿dy egzemlplarz, do naprawde nielicznych nale¿± te w których ramiona wycieraczek nie zachodz± o maskê, tworz±c charakterystyczny ¶lad wytarcia. Jednocze¶nie si³a z jak± napêdzane s± ramiona jest ogromna.

W 730i gdzie¶ w okolicach czerwca poluzowa³o mi siê ramie wycieraczki na wieloklinie. Na autostradzie, gdzie¶ za anabergiem, tu¿ po burzy :D

W akcie dora¼nej pomocy, przemie¶ci³em poluzowane ramiê na swoje miejsce i chc±c sprawdziæ czy po ponownym uruchomieniu, bêdzie ono jeszcze w stanie usuwaæ wodê z szyby choæ przez chwilê, sprawdzi³em dzia³anie... Si³a z jak± mechanizm napêdza ramiona jest taka ¿e stalowe ramiê wycieraczki zgnia w banan...

Przypomnia³o mi siê wtedy, jak znajomy je¿d¿±cy swoim 750 na codzieñ, w³±czy³ wycieraczki, którym pióra przymarz³y do szyby. Jeden ruch i z wycieraczek zosta³y strzêpy.

Z pewno¶ci± poradzisz sobie z wymian± napinacza Bartku. Tyle tylko ¿e przy R6 zajmuje to cale popo³udnie, przy V12 jest "jak zwykle" nieco cia¶niej...
    Ostatnio edytowane przez sz4l0ny ; 27-10-2012 o 20:40
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    e65 730d :)
    Sk±d
    Bydgoszcz / Flensburg
    Wywal wycieraczki i zobacz czy masz poprawe :D

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Te¿ mi siê wydaje, ¿e to ten silnik, który dociska wycieraczkê kierowcy. Zajmê siê tym i dam znaæ.

EDIT:

Tak jak przypuszczali¶my, po wyjêciu przeka¼nika modu³u dociskaj±cego wycieraczki jest cisza. Na wiosnê wymieniê ca³y mechanizm i wrócê do dociskania, na razie musi starczyæ rêczna wstêpna regulacja docisku imbusem.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 31-10-2012 o 21:54
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. mechanizm wycieraczek
    Przez krzysiek1989 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 26-11-2015, 14:06
  2. rozmiar wycieraczek
    Przez kosaaro w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 16-12-2011, 22:33
  3. Modu³ wycieraczek.