Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: gwint e38 dobija

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Lowtec ma 2 nakrętki, ale używane są one inaczej niż w większości tradycyjnych gwintów.
    W tradycyjnym gwincie, jedna nakrętka kontruje drugą. W tym przypadku, nakrętki używane są do różnych celów, a kontrowane są śrubkami na klucz ampulowy.
    Jedna nakrętka(te które masz) jest do kontrowania amora, druga, której Ci brakuje służy do oparcia sprężyny.

W lowtecu można wysokość regulować dwojako. Albo odkręcasz te nakrętki które masz i cały amor wkręcasz w mocowanie, wtedy nie wpływasz na twardość(skok amora nie zmienia się). Druga opcja to kręcenie nakrętką której nie masz i opuszczasz samą sprężynę. Wtedy wpływasz też na skok amora, a więc i na twardość.

Dostęp do nakrętek powinien mieć Sebek, bo handluje lowteciem.

Jeśli robisz sobie nakrętki sam, to pamiętaj, że muszą być one słabsze niż materiał rury tłoka(po to są one najczęściej ze stopów alu), w innym przypadku po jakimś czasie może okazać się, że zamiast w nakrętce to gwint na tłoczysku jest uszkodzony(zagniata się od pracy).
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 V8 M62 B44
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Lowtec ma 2 nakrętki, ale używane są one inaczej niż w większości tradycyjnych gwintów.
    W tradycyjnym gwincie, jedna nakrętka kontruje drugą. W tym przypadku, nakrętki używane są do różnych celów, a kontrowane są śrubkami na klucz ampulowy.
    Jedna nakrętka(te które masz) jest do kontrowania amora, druga, której Ci brakuje służy do oparcia sprężyny.

W lowtecu można wysokość regulować dwojako. Albo odkręcasz te nakrętki które masz i cały amor wkręcasz w mocowanie, wtedy nie wpływasz na twardość(skok amora nie zmienia się). Druga opcja to kręcenie nakrętką której nie masz i opuszczasz samą sprężynę. Wtedy wpływasz też na skok amora, a więc i na twardość.

Dostęp do nakrętek powinien mieć Sebek, bo handluje lowteciem.

Jeśli robisz sobie nakrętki sam, to pamiętaj, że muszą być one słabsze niż materiał rury tłoka(po to są one najczęściej ze stopów alu), w innym przypadku po jakimś czasie może okazać się, że zamiast w nakrętce to gwint na tłoczysku jest uszkodzony(zagniata się od pracy).

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, o to mi chodziło :)

Czyli krótko mówiąc, dolna nakrętka odpowiada za obniżenie, górna za twardość amortyzatora ale tez niby można obniżyć ?

Widzę że twoje miasto to Racibórz, właśnie stamtąd kupiłem ten zestaw, i czuje że zostałem zrobiony w konia, po rozebraniu (ściągnąłem sprężynę) a amortyzator poleciał samoczynnie w dół :( to samo z drugim
    Słychać jak coś w nim "chlupie" że tak się wyrażę

Jak są zbudowane amortyzatory w tym zestawie? Zbliżone do seryjnych?
    Mam gościa co regeneruje amortyzatory za w miarę przystępną cenę

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Poczytaj tutaj:

http://7er.pl/showthread.php/32665-p...l=1#post399586

Zakres regulacji sprężyny dolnym talerzykiem jest ograniczony w e38 od 195 do 213 mm.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 V8 M62 B44
    Ok wszystko rozumiem, przeczytałem jest jasne, tylko czy normalne jest to że gdy ściągnąłem sprężynę amortyzator poleciał samoczynnie w dól ? Zestaw jest na stole, nie jest zamontowany na aucie.

Pozostałe amortyzatory jak wcisnę ręką stawiają jakiś tam opór ale wrócić mają ciężko do góry :/

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 3.0d
    Nie jest to normalne ,amortyzatory gazowe (gazowo-olejowe) mają zawszę tendencję do samoczynnego wysuwania się tłoczyska, jeżeli takowe się cofa czyli działa zupełnie odwrotnie to jest problem z amorkiem inaczej z zaworami ,reklamacja lub nowy zestaw to tyle.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 V8 M62 B44
    Gwint Lowtec zamontowany na 7er, amortyzatory po regeneracji sprawują się na razie całkiem fajnie :)

Tydzień czasu minął i jestem bardzo zadowolony, żadnych negatywnych objawów

No muszę się pochwalić jak to wyszło :)