Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Rewolucja w badaniach technicznych...ciekawe.

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Cytat Zamieszczone przez marek1132 Zobacz posta
    Czasy gdy na przegląd przyjeżdżało się rowerem lub przychodziło z samym dowodem rejestracyjnym już dawno minęły,a Ci którzy w taki sposób podbijali biorąc pod biurkiem swoją dolę dawno nie pracują w zawodzie lub siedzą za kratami.Co roku zmieniam stacje diagnostyczne i muszę przyznać,że wszystko odbywa się zgodnie z procedurą i nikt niczego nie traktuje z przymrużeniem oka.

Poprostu nie masz znajomości i tyle.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez lockbud Zobacz posta
    Poprostu nie masz znajomości i tyle.
    Proszę cię,nie chcesz mi chyba wmówić,że masz znajomych diagnostów,którzy podbijają ci dowód za łyse opony,brak ręcznego czy tabliczki znamionowej.Ja nie muszę mieć znajomych diagnostów żeby auto przeszło przegląd,stać mnie na utrzymanie auta w nienagannym stanie.
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Nie zaczynajmy OT pod tytułem kogo na co stać! BASTA!!!

Tym bardziej, że Lockbud nie wspomniał, że podjeżdża trupem pod stację a tylko o tym, że ma znajomości, więc wnioski nieco zbyt pochopne Marku.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Tuczi,skoro kolega lockbud podważył moją wypowiedź stąd taki wniosek.Nie twierdze,że jeździ trupem,nie chce nikogo obrażać.Napisałem,że diagności niczego nie traktują z przymrużeniem oka,ale widocznie jeśli ma się znajomości bywa inaczej.
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    .Napisałem,że diagności niczego nie traktują z przymrużeniem oka,ale widocznie jeśli ma się znajomości bywa inaczej.
    I jeden i drugi ma racje. Trzeba być naprawdę zaufaną osobą dla diagnosty, żeby podbiła dowód nie widząc auta lub przymykają oko. Zależności jest wiele ( od człowieka, miasta czy dobrego samopoczucia ). Wielu diagnostów boi się teraz podbijać dowód bo w razie czego szybko mogą się pożegnać z uprawnieniami, które de facto nie są łatwe do zdobycia. Sam zjeździłem chyba wszystkich diagnostów w Częstochowie bo mi dowód zabrano za minimalnie wystające opony poza obrys i folie fotochromatyczną na bocznych szybach. Nie było zmiłuj. Na koła by jeszcze dali fory, ale na szyby już nie ( ale polak potrafi i od znajomego drzwi przekręciłem bo szybciej poszło niż wymiana szyb ). Także nie ma co się wykłucać.
    "W czasie deszczu gdy wiatr wieje, słychać Alfę jak rdzewieje."

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Mi jak w e30 wystawały laczki, to zmieniałem zawsze na komplet zimowy. Miałem fajnie, bo przegląd wypadał jakoś na koniec października, więc wszystko było zgrane :-)
    Nein! Mein Schnitzel!

Początkujący Użytkownik Awatar korni8808
    BMW
    E32 740i
    Po prostu za cieknące płyny lepiej dla budżetu będzie jak weźmie się kasę za przegląd i mandat na drodze. Żeby odzyskać dowód znów trzeba będzie pojechać na przegląd :D

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    W sumie to zmiany są dobre -- tak jak ustawa refundacyjna :D
    To rozporządzenie, wprowadzając kategorie usterek, porządkuje wiele spraw. Jednak wygląda ono na "pisane na kolanie" (jak ustawa refundacyjna) i w obecnej postaci nie rozwiąże istniejących problemów a tylko stworzy nowe... :/

No cóż - to czysta polityka... Wszak minister fachowcem nie jest tylko politykiem właśnie... :/

Cytat Zamieszczone przez korni8808 Zobacz posta
    Po prostu za cieknące płyny lepiej dla budżetu będzie jak weźmie się kasę za przegląd i mandat na drodze. Żeby odzyskać dowód znów trzeba będzie pojechać na przegląd :D
    Jestem uczciwy i dobrze na tym wychodzę.

Miałem awarię napinaczy pasów i przez to świecącą kontrolkę + cieknący dyfer -- diagnosta spytał "co z tym robimy?" a ja mu mówię "Pan daje N-kę, a ja przyjeżdżam po naprawie i dopłacam kilka złotych za powtórkę"
    Stacja zarobiła 21 złotych górką, ja miałem ciśnienie, żeby to naprawić, a teraz mam spokojną głowę i sprawny samochód.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740 1997
    Przebieg auta powinien być spisywany przy każdym badaniu technicznym oraz być wymaganym elementem każdej umowy kupna-sprzedaży. Te dane powinny znajdować się w bazie danych CEPiK.
    Auto, które ma niesprawne hamulce lub ma wycieki innych ważnych płynów eksploatacyjnych powinno być cofane do naprawy.
    To co być powinno napisałem, co jest każdy wie, co będzie się przekonamy. :o

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d :)
    Proszę cię,nie chcesz mi chyba wmówić,że masz znajomych diagnostów,którzy podbijają ci dowód za łyse opony,brak ręcznego czy tabliczki znamionowej.Ja nie muszę mieć znajomych diagnostów żeby auto przeszło przegląd,stać mnie na utrzymanie auta w nienagannym stanie.
    Sorry za OT ale lockbud ma racje. Nadal mozna jechac na przeglad bez samochodu (koniecznie zabrac 4xwarka). Wszystkie samochody co mialem nigdy tego nie potrzebowaly,ale gadanie-te czasy juz sie skonczyly jest conajmniej na wyrost. Te czasy byly, sa i beda..niestety taka prawda:/