Witam, tak jak w tytule interesuje mnie jakie sa skutki i efekty po wyciêciu katów w silniku m62 98r?? Mo¿e kto¶ z was to robi³ i ma co¶ ciekawego do napisana w tym temacie??? Pozdrawiam
Witam, tak jak w tytule interesuje mnie jakie sa skutki i efekty po wyciêciu katów w silniku m62 98r?? Mo¿e kto¶ z was to robi³ i ma co¶ ciekawego do napisana w tym temacie??? Pozdrawiam
Same pozytywy...przyrost mocy o 50%,przyspieszenie 0-100 w 3.5 sek i piêkny d¼wiêk rodem z wy¶cigów DTM:D...masz jaki¶ konkretny powód aby je wyci±æ?...acha zapomnia³em dodaæ,¿e jeszcze budzet domowy poprawi siê o oko³o 1000 z³...
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Nie wiem, jakie powody do wyciêcia katalizatorów ma kolega, ale chcia³bym wtr±ciæ swoje trzy grosze. Wyciêcie katów w wiêkszo¶ci samochodów mo¿e spowodowaæ odwrotny skutek. Sam znam przyk³ad kolegi, który to zrobi³ w golfie i bardzo siê zdziwi³, gdy auto zaczê³o paliæ 30% wiêcej i straci³o moc zamiast zyskaæ. W jego aucie by³y dwie sondy lambda przed i za katem. Gdy komputer stwierdzi³ brak ró¿nic w ich wskazaniach, zwariowa³ :-) W mojej i wielu innych beemkach sondy s± jedynie przed, a wiêc wyciêcie zbêdnej przegrody powinno daæ silnikowi swobodniejszy oddech, co potwierdza wielu, którzy to zrobili. Sam w jednym ze swoich poprzednich aut (E32 3,5 R6) wyjmowa³em kata i próbowa³em go przedmuchaæ. Okaza³o siê, ¿e jest praktycznie niedro¿ny (bezczelnie rozwierci³em go d³ugim wiert³em :-) ). Czêsto tak siê dzieje w starych autach, ¿e ustrojstwo zatyka siê nagarem, albo mo¿e co¶ siê stapia przy zasilaniu gazem (nie wiem, dlaczego), wiêc je¶li kto¶ pochwala ekologiê, powinien chyba wymieniaæ katy po kilku latach u¿ywania. Nie zapominajcie, ¿e rz±dy pañstw oszukuj± nas, ze to auta najbardziej zatruwaj± atmosferê (tak naprawdê maj± udzia³ na poziomie 2-3 %) Prawdziwymi winowajcami s± elektrownie i wielkie fabryki, wiêc nie s±dzê, zeby¶my musieli mieæ jakie¶ wyrzuty sumienia po wyciêciu katalizatorów.
arturo193 jak siê nudzisz to idz do przedszkola dzieciom bajki opowiadaæ, po to katy chcê wyci±æ by mieæ 1000z³ za nie to raz a dwa ¿e je¶li s± przytkane to napewno wp³ynie to na + a sondy mam tylko przed nimi jak s± za i przed to wiem ¿e nie mo¿na wyci±æ a jak siê zapcha to wstawia siê drugi. Kolega wyci±³ w 530d to lepiej chodzi bo turbo szybciej siê w³±cza a spalanie wzros³o o 0,5-1l max. Pytanie kieruje do kogo¶ kto to zrobi³ w takim silniku jak w temacie a nie do bajkopisarza który wsta³ lew± nog± i dra¿ni go nawet taki temat. Pozdrawiam normalnych u¿ytkowników forum.
Ja te¿ mam wyciête i te¿ mam tylko sondy przed nimi.
Niestety nie mam porównania jak by³o przed tym, bo wyci±³ je poprzedni w³a¶ciciel.
Natomiast warto wiedzieæ, ¿e na przegl±dzie upierdliwy diagnosta przychrzani siê do inaczej wygl±daj±cych albo podejrzanie nowych obudów. U mnie na przegl±dzie postuka³ w nie i by³o s³ychaæ ich charakterystyczny d¼wiêk (co¶ jak we flaszkê od piwa), ale albo zapomnia³ wychodz±c z kana³u albo sobie odpu¶ci³ skomentowanie.
Podejrzewam te¿, ¿e bardziej po¶mierduj± spaliny (na bogato) i w pewnych okoliczno¶ciach jest g³o¶niejszy (jak siê daje pe³en ogieñ).
Nein! Mein Schnitzel!
M62 generalnie nie lubi jak siê mu odtyka wydech.
Wyciêcie katów sprawia ¿e bardzo udro¿niamy wydech a jak wiadomo by³ on policzony przez in¿ynierów bmw:D
Generalnie je¿eli i tak kto¶ chce modziæ i tak to w m60/m62 zasada jest taka ¿e wycinaj±c katy dajmy x-pipe ¿eby utrzymaæ ci¶nienie w uk³adzie niezale¿nie od tego co wstawimy zamiast katów orginalnych/zamienników podobnych do orgina³u
Najwa¿niejsze to nie ruszaæ t³umika ¶rodkowego wycinanie go w m60/m62 to strza³ w kolano!!! Sam by³em ¶wiadkiem spadku mocy o 22HP (!) i takich przypadków jest wiele bo ludzie po modernizacji odczuwaj± spadki mocy i nawet efekt placebo g³o¶niejszego d¼wieku nie jest w stanie skutecznie ukryæ spadku tej mocy.
Koñcowy wed³ug upodobañ mo¿na zmieniæ lecz z zasadami w/w.
To chyba by by³o na tyle:D
A Ty jak sie nudzisz to mo¿e u¿yj szukajki bo mo¿na by poemat napisaæ na ten temat...choæby tutaj http://7er.pl/showthread.php/6437-Wy...ght=wyci%EAcie
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Ostatnio edytowane przez marek1132 ; 13-10-2012 o 19:43
"My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford