Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Jaki olej do skrzyni ? filtr z miską się wymienia czy sam filtr ?

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Banol, rozumiem Ciebie dobrze. I chodzi mi o porządny serwis skrzyni, najlepiej żeby zachowywała się możliwie zbliżona do nowej.
    Nie upieram się na Dortmund. Robię przymiarki: zapytałem o przewidywany koszt, policzyłem sobie nocleg, trasę i paliwo.. O, żeby wiedzieć, jak droga jest to impreza.
    Jeśli znalazł się ktoś w Krk, kto umie zrobić te same czynności tak samo dobrze, bez niepotrzebnych wyjazdów hen daleko, to jestem za.

Natomiast Twój ostatni akapit - to znaczy, że 5HP30, jak jedzie dobrze, to lepiej nie ruszać, czy może jednak zrobić ten remoncik z regeneracją?
    Jeśli mógłbyś określić przykładowy koszt dla 5HP30, która jest sprawna, nie szarpie, nie przeciąga i ogólnie zachowuje się ok. Lubię mieć rzeczy zrobione porządnie, a nie po łebkach..
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E24 - 635 CSi, E32 - 750iL, E34 - 530i
    Blog
    12
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Nie upieram się na Dortmund. Robię przymiarki: zapytałem o przewidywany koszt, policzyłem sobie nocleg, trasę i paliwo.. O, żeby wiedzieć, jak droga jest to impreza.
    Jeśli znalazł się ktoś w Krk, kto umie zrobić te same czynności tak samo dobrze, bez niepotrzebnych wyjazdów hen daleko, to jestem za.
    Ja też Cię rozumiem, bez szukania i sprawdzania nie będziesz wiedział nic, zatem trzeba szukać. Teraz już wiesz, że w razie czego możesz przyjechać do Krakowa.

Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Natomiast Twój ostatni akapit - to znaczy, że 5HP30, jak jedzie dobrze, to lepiej nie ruszać, czy może jednak zrobić ten remoncik z regeneracją?
    Jeśli mógłbyś określić przykładowy koszt dla 5HP30, która jest sprawna, nie szarpie, nie przeciąga i ogólnie zachowuje się ok. Lubię mieć rzeczy zrobione porządnie, a nie po łebkach..
    Raczej chodziło mi o to, żeby nie robić jej dynamicznych wymian oleju i nie wydawać pieniędzy na rzeczy zbędne. Chyba że, czyszczenie sterowania miało być połączone z wymianą kulek... Choć wtedy to powinno nazywać się odwrotnie :D
    Co do remontów, moje 4hp24 było absolutnie eleganckie, ale po tym, co widziałem i słyszałem, wolałem mieć temat skrzyni za sobą od razu, niż potem holować samochód nie wiadomo skąd psując sobie np. wakacje... Efekt jest taki, że po trzech latach olej mógłbym wlać z powrotem do butelek i sprzedać jako nowy. Remont zawsze warto zrobić, zwłaszcza jeśli lubi się mieć wszystko porządnie.
    Bazując na Twoim opisie skrzyni, myślę, że ca. 3 tysiące. Za te pieniądze masz przeglądniętą skrzynię, z nowymi uszczelkami, sprawnymi sprzęgłami, zregenerowanym konwerterem. Na temat tego, co znajdzie się po drodze, otrzymasz informację i podejmiesz decyzję co robić dalej - mam np. w garażu takie 5hp30, które do tyłu zachowywało się bardzo poprawnie ( pomijając fakt, że nie miało przodu ) a po rozebraniu okazało się, że choć kosz wstecznego jest cały, to w newralgicznym miejscu zaczyna pojawiać się ślad wskazujący, że za chwilę może być po koszu. Kosz wstecznego dla przykładu kosztuje 1,3 albo 1,4k.

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1
    Banol, gdybym w KRK zamowil serwis skrzyni ew. remont chociaz skrzynia jest cichutka jak myszka to ile to dni potrwa? jeden dzien. jesli wiecej niz jeden dzien to czy serwis daje auto zastepcze?

Ja bede na wakacjach wiec musze sie przygotowac.
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez mcdziubek Zobacz posta
    Banol, gdybym w KRK zamowil serwis skrzyni ew. remont chociaz skrzynia jest cichutka jak myszka to ile to dni potrwa? jeden dzien. jesli wiecej niz jeden dzien to czy serwis daje auto zastepcze?
    To brzmi jak kosmiczna napinka. Zadałeś pytanie o remont a nie wymianę oleju. Czy wiesz ile czynności składa się na remont skrzyni?

Banol się wypowie w pierwszej linii, ja ze swojej strony mogę powiedzieć ze zmuszanie ludzi do pałowania przez 12 godzin to coś za co płaci się ekstra, stwarza pole do pomyłek które generuje nieuzasadniony pośpiech i tworzy z góry niezdrową atmosferę na której żadna ze stron nie skorzysta i właśnie to trzeba mieć na względzie.

Masz powyżej jasno napisane co jest oferowane w ramach remontu, a co jest oferowane jako wymiana z "lekkim picem" w ramach wycieczki do Dortmundu.
    Odpowiedz sobie na pytanie co chcesz tak naprawdę zlecić i jakie podejmiesz decyzje gdy dowiesz się na samym początku że np. wszystkie wieszaki od wydechu masz do wymiany, a nie zadbałeś o to żeby przywieźć je ze sobą by były gotowe przed rozpoczęciem prac, to samo poduszki skrzyni, przy okazji najczęściej podpore wału i co tam jeszcze wyjdzie.

Postawisz ASO przed faktem dokonanym że mają 8 godzin na dostarczenie tych elementów? :D Well, panowie z działu zleceń pośmieją się nad poranną kawą.
    Czarne e32 w benzynie!

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez Banol Zobacz posta
    Brunoz napisał, że budżet 500 euro + spanie + paliwo. Nijak nie wychodzi mi 600 euro, ale może o czymś nie wiem. Wychodzi mi raczej koło 1000 euro, czyli tyle, za ile warsztat, w którym często prawie mieszkam zrobi remont z regeneracją konwertera i nowym olejem, dając na to gwarancję.
    A, OK - to 1000 euro jest spoko za cały remont.

Wymiany dynamiczne dokonywane w odpowiednim miejscu, w momencie kiedy jesteśmy pewni, że nasza skrzynia jest w dobrej kondycji - czytaj jest nowa, jest po remoncie, znamy dokładnie historię serwisu - są dobrym rozwiązaniem.
    Tu się zgadzamy - o takich właśnie przypadkach myślałem.

Efekt jest taki, że po trzech latach olej mógłbym wlać z powrotem do butelek i sprzedać jako nowy. Remont zawsze warto zrobić, zwłaszcza jeśli lubi się mieć wszystko porządnie.
    Tu też się zgadzam. Czarny olej - to sygnał, że przydałoby się zrobić remont, a nie tylko wymianę.

Problemy są dwa:
    - oszczędni właściciele aut z ASB
    - nieuczciwe warsztaty ASB
    Szkoda gadać, mojej znajomej od razu powiedziałem, że jeśli skrzynia szarpie, to tylko pełny remont w warsztacie, gdzie dają minimum 6 miesięcy gwarancji -- ale było "po ptakach", już po 2 podejściach i poszło w błoto kilka tysięcy. A innym razem znajomy zrobił regenerację i po 3 miesiącach skrzynia zaliczyła zgon. Chętnie bym ją rozebrał, ale chłop się wkurzył i auto sprzedał. Oczywiście teraz jest wyznawcą tezy "nigdy więcej automatów".
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    Dobra jq poprosze o namiar do tego krakowa i jak ten watsztat sie nazywa jak by wymiana oleju nie pomogla.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    Siema.Olej zmienione plyta tez zostala wyczyszczona,ale jest kwestia ze zapala sie trakcja i abs a bez tego to raczej zbyt bezpiecznie sie nie jezdzi.Bynajmniej automatem no i auto swoje wazy i abs musi byc.Orientujecie sie ile potrzeba czasu z odlaczonymi klemami od akusa zeby komp sie zresetowal albo czy jest jakis inny sposob na reset kompa ? pozdrawiam.nikogo z kompem w mojej okolicy nie ma niestety.
    Pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    ok 15 min, przynajmniej tak niektórzy piszą,
    rozumiem że wymieniałeś olej w Krakowie u kolegi z forum? ile taka przyjemność kosztuje? z czyszczeniem płyty ale nie licząc oleju? ile czasu zajmuje taka czynność ?
    jakieś wrażenia po zmianie? coś jest lepiej? gorzej?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    Siema.No ja mieszkam powiedzmy w centrum Polski a Karków to na południu jakies 600 km ode mnie,zmianiałem u trgo mechanika co większość rzeczy mi robi takich porstych ( koleś jest kumaty i to bardzo ale swoim kompem się podpina pod różne BM-ki ale akurat pod moją nie może,e60 ,e38 chyba z pięć i tylko pod moją się nie może podpiąć z tąd wszystkiego nie ogarnia a niestety w tych czasach podstawą jest diagnoza a najlepszy w tym jest komp którym można sie podpiąć) .Nie działa mi ABS I DSC nie wiadomo czemu,spróbuje do kogoś na komputer podjechać czy to związane czy to zbieg okoliczności.Skrzynia chodzi OK ale zrobiłem tylko 15 km do domku ,w deszcz bez ABS troche zbicie :-) .Skrzynia w sumie chodziła spoko z tym ze jak auto pojeździło godzinę , dwie ,czasami nie raz trzy . To szarpało jak dojeżdzałem do świateł ,skrzyżowań.Jak przełączało z dwójki na jedynkę.Więc musze troszkę więcej km zrobić żeby wam powiedzięc czy objaw ustąpił.
    Pozdrawiam
    P.S. Palą mi się konczące klocki (brake check linings) i jest około połowy i teraz pytanie do was przy jakim zużyciu u was wyskakuje że trzeba zmienić.? Czytałem że czasami ktoś mógł wymieniać klocki bez czujników i dlatego mogą się palić.Pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    jak nie wymieniłeś czujników to będzie się palić info o klockach, ale nie jak masz ich połowę, raczej parę mm przed blachą. Czujniki niedrogie więc kupić można i wymienić.
    http://moto.allegro.pl/trw-czujnik-z...693668683.html taniej za TRW 10zł to już chyba nie będzie, sam kupiłem założyłem i jest OK,

co do ABS i DSC obstawiam że jak nie tylni prawy czujnik siadnięty to sterownik ABS, mam to samo u siebie, po przejechaniu paru km palą się kontrolki, szczególnie jak wpadnę w dołek to zaraz się zapalają, a ostatnio już nawet się nie palą a absu brak,