Oj nieszczesna S-ka... Moglbym napisac cala powiesc o tym samochodzie. W 2009 roku w wakacje kupilem wlasnie takie "cus" dla siebie. Konkretnie S430 Long z 2000r. Miala przebieg ok 220tys. mil czyli jakies 350tys. km. i powiem wam, ze wygladala jak NOWA!. Zero zuzycia na siedzeniach i kierownicy. Pojedzilismy nia kilka tygodni i stwierdzilem, ze faktycznie jakis taki "dziadkowaty". Szczegolnie moja narzeczona nie mogla na niego patrzec i mowila, ze teraz jakis taki emeryt ze mnie :). Komfort genialny, silnik juz mniej ekscytujacy... Moze to wina automatu... Sam nie wiem. Co do kultury parcy V8 w mercedesie to jednak jest znacznie wyzsza niz w e38. Niestey tu Mercedes nie ma sobie rownych. Materialy w srodku na tym samy poziomie co w e38, wiec tutaj jest remis. Po krotkim czasie zapadla decyzja, ze poszukam jednak dla siebie e38 z konca produkcji a Merc poplynie sobie do Polski :D. Mojemu tacie ten pomysl bardzo przypadl do gustu. Kupilem wiec 740iL z 2001r jak pewnie wiecie a Mercem cieszyl sie tatulek w Polsce. Pojezdzil troche i postanowilismy sprzedac... I tu nastapil "zonk". Sprzedawal sie blisko 3 lata ;). Ludzie sie po prostu boja S-ki. I maja w sumie chyba racje... Tata jezdzil malo a i tak kilka rzeczy sie popsulo. A to kontrolka Airbag pasazera sie zapalala, kontrolka Air Matic zapalala sie bez powodu, szyberdach przestal dzialac a na samym koncu satalo sie co cos nie daje spac wszystkim wlascicielom W220... Zaczal wariowac AirMatic. Na szczescie okazalo sie, ze zepsula sie listwa sterujaca sprezarka i koszt naparwy zamknac sie w 500zl za nawa listwe. Na koniec wisienka na torcie czyli KOROZJA:) Gdy go kupowalem mial korozje przy klamce tylnych drzwi, na listwie tylnej klapy, rantach drzwi, przy szybie przedniej, tylnych blotnikach. Nie bylo to nic wielkiego, ale powoli pojawialy sie "bable". Naprawa wszystkich ognisk kosztowala troche ponad 2 tys zl. Ogolnie samochod swietny, ale baaaardzo kosztowny w naprawach. e38 to przy nim Fiat Panda ;)Na allegro pelno zajechanych trupow, wiec lepiej uwazac. Moja S-ka to naprawde byl swietny samochod, ale i tak balem sie o to czy cos sie nie sypnie... wkleje kilka zdjec. Moze ktos skojarzy te zdjecia z aukcji na allegro:D
![]()

Odpowiedz z cytatem